banner29

İBB’den Başakşehir’e Katı Atık Aktarma İstasyonu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Başakşehir’de yapılan Katı Atık Aktarma İstasyonu’nun inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Aralık ayında hizmete girmesi planlanan istasyon ile atıkların depolama alanlarına taşınması için düzenlenen sefer sayısı 500’den 150’ye düşürülecek.

İBB’den Başakşehir’e Katı Atık Aktarma İstasyonu
 Böylece yakıt, işgücü ve zamandan tasarruf sağlanacak, trafik yükünün yanı sıra karbondioksit emisyonu ile gürültü ve görüntü kirliliği de azalacak.

 

Şamlar Tabiat Parkı 5. Kapı karşısında toplamda 39 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan ve 3 bloktan oluşan Katı Atık Toplama İstasyonu’nun bu yıl Aralık ayında hizmete açılması planlanıyor. Başakşehir Belediyesi’nin yanı sıra diğer ilçe belediyelerinin de çöplerinin toplanacağı 12 peronlu tesise getirilen katı atıkları buradan yakma, yok etme ve geri dönüştürme işlemleri için başka istasyonlara transfer edilecek.

 

Sefer sayısı 500’den 150’ye düşecek


6 adet treyler alanı ve 12 araçlık aktarma istasyonu bulunan tesis, günlük 3 bin ton aktarma kapasitesine sahip. Aktarma istasyonu sayesinde atıkların depolama alanlarına taşınması için düzenlenen günlük sefer sayısı 500’den 150’ye düşecek.

 

Tesis hizmete alındığında hem yakıt hem işgücü hem de zamandan tasarruf sağlayacak. Günlük sefer sayısının düşmesi ile atık toplama araçlarının bölgede oluşturduğu trafik yükünün düşmesiyle birlikte karbondioksit (CO2) emisyonu, gürültü ve görüntü kirliliği azalacak.

 

Milli ekonomiye geri kazanımdan 250 milyon TL katkı sağlandı


İstanbul’daki 39 ilçe belediyesi her gün düzenli olarak topladıkları çöpleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTAÇ’ın tesislerine ulaştırıyor. Burada madde yapısına göre ayrıştırılan çöpler; kompost, enerji üretimi, hammadde geri kazanımı gibi işlemlerden geçerek tekrar ekonomiye kazandırılıyor.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Odayeri ve Kömürcüoda’da kurulu tesislerde işlenen çöplerden son 1 yılda 400 milyon kilovat saat yenilenebilir enerji üreterek hem milli ekonomiye hem de çevreye önemli katkı sağladı. Milli ekonomiye saplanan katkının miktarı 250 milyon TL oldu.  

 

Çöpten nasıl elektrik üretiliyor?


İstanbul’un ilçelerinden gelen çöpler geri dönüşümü olan maddelerden ayrıştırılarak depolama işlemine geçiliyor. Burada üstü toprak ile kapatılan çöplerin oksijeni tamamen tükendikten sonra başlayan çürüme ile metan içerikli çöp gazı ortaya çıkıyor. Depolama yerinde borular ile çekilen çöp gazı, metan motorlarında yakılarak hareket enerjisi elde ediliyor. Motorların çıkış kısmında bulunan alternatörler ile hareket enerjisi elektrik enerjisine çevriliyor ve böylece elektrik elde ediliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35