banner32

Yıldız: Suriye’deki Örtülü Bir Dünya Savaşı

Başakşehir’de düzenlenen “100. Yılında I. Dünya Savaşı’nın Ardından: Dünya Niçin Savaştı?” panelinde konuşan Doç. Dr. Gültekin Yıldız, “Şu anda Suriye’de yaşananlar aslında örtülü bir dünya savaşıdır” dedi.

Yıldız: Suriye’deki Örtülü Bir Dünya Savaşı
 “100. Yılında I. Dünya Savaşı’nın Ardından: Dünya Niçin Savaştı?” panelinde Dünya’yı yeniden şekillendiren I. Dünya Savaşı’nın sebep ve sonuçları masaya yatırıldı.

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mahmut Yavuz, Gençlik ve Spor İşleri Müdürü Selim Çelebi ve tarih meraklısı Başakşehirliler katıldı.

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü, Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Milli Savunma Üniversitesi Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Gültekin Yıldız ve Yazar Muzaffer Albayrak’ın panelist olduğu programda 100. Yılında I. Dünya Savaşı ile ilgili bilgiler sinevizyon eşliğinde anlatıldı.

“İstanbul 5 yıl işgal altında kaldı”

Tarihçi-Yazar Erhan Afyoncu, İstanbul’un 13 Kasım 1918’de işgal edildiğini ve beş yıl boyunca işgal altında yaşadığını belirterek, “1. Dünya Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu’nu kaybettiğimiz bir savaştır. 17 milyon civarında sivil ve asker bu savaşta kaybedildi. Bugünkü topraklarımızı da milli mücadele sayesinde koruyabildik.” dedi. 

“Suriye’de yaşananlar örtülü bir dünya savaşı”

Milli Savunma Üniversitesi Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Gültekin Yıldız da 1. Dünya Savaşı’nda savaşın boyutlarının çok genişlediğini dile getirerek, savaşanlar doğrudan mensup olmadığı dine ya da millete karşı değil, bazen kendi milletlerine ve aynı dine inandığı insanlara karşı da savaştığını vurguladı. Yıldız, “Şu anda Suriye ve Irak’ta yaşanan da aslında örtülü bir dünya savaşıdır” şeklinde konuştu.

“Kimse savaşın 4 yıl süreceğini beklemiyordu”

Tarihçi Muzaffer Albayrak ise “1. Dünya Savaşı başladığında kimse bu savaşın 4 yıl süreceğini beklemiyordu. Biz savaşa mümkün olduğu kadar girmemeye çalıştık. İtilaf Devletleri’nin maksadı Çanakkale Boğazı’ndan geçerek İstanbul’u almaktı. İstanbul işgal edildikten sonra da Osmanlı, saf dışı bırakılacaktı.” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35