banner25

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu: "Yangına karşı güvenli yapı bilinciyle hareket etmeliyiz"

İnşaat malzemesi sektörünün çatı örgütü Türkiye İMSAD, ‘Yangından Korunma Haftası’ dolayısıyla yaptığı açıklamada; yangın güvenliği konusunda yeni inşa edilen ve yenilenen binalarla ilgili uyarılarda bulundu.

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu:
 Toplumun yangına karşı güvenli yapı bilinciyle hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Binalarda yangın güvenliğine dair tedbirlerin sorgulanması çok önemli. Binaların tasarımından yapımına kadar, denetimin de içinde olduğu bütüncül bir sistem kurulmalı” dedi.


25 Eylül - 1 Ekim Yangından Korunma Haftası’ kapsamında bir açıklama yapan Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, yangın güvenliği tedbirleri konusunda olası ihmallerin önüne geçilecek bir denetim mekanizması oluşturulması gerektiğini belirtti. Tayfun Küçükoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

“Projelerin işlevsel olarak hayata geçirilebilmesi için, inşa edilecek yapıların kullanım amacına, tehlike sınıfına ve bina yüksekliğine uygun yangın güvenlik tedbirlerinin alınması önemli. Ayrıca yangın dayanım testleri yapılmış sertifikalı malzemelerin kullanılması gerekiyor. İnşa aşamasında pasif ve aktif yangın güvenlik sistemlerinin imalat ve montajları yetkin kişi ve kurumlar tarafından yapılmalı. Bunun için meslek standartlarının geliştirilmesine ve yetkin kişi ve kuruluşların belgelendirilmesine ihtiyaç var. Bu amaçla proje, imalat ve montaj safhalarında yetkin kişi ve kuruluşlar tarafından kontrollerinin sağlanması ve yapım sürecinin tasarıma uygun olarak gerçekleştirilmesi şart.


Binalarda tasarım, yapım ve kullanım safhalarında alınması gereken tedbirler ve malzeme kullanımına yönelik hüküm ve gereklilikler, 2015 yılında son revizyonu gerçekleşen Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in kapsamında yer alıyor. Alınan önlemlerin sürekliliği ve sürdürülebilirliği ancak bu hükümler ve gereklilikler çerçevesinde yapılan uygulamalar sayesinde sağlanabiliyor. Mevcut yönetmeliğin güncel şartlara göre revizyonu büyük önem arz ediyor.


‘Doğru malzeme’, ‘doğru uygulama’, ‘denetim’ ve ‘doğru işletme’


Projelerin işlevsel olarak hayata geçirilebilmesi için, inşa edilecek binanın kullanım amacına, tehlike sınıfına ve bina yüksekliğine uygun yangın güvenlik tedbirlerinin alınması, yangına karşı tepki ve yangın dayanım testleri yapılmış sertifikalı malzeme ve yapı elemanları kullanımı fevkalade önemli. İnşaat safhasında pasif ve aktif yangın güvenlik sistemlerinin imalat ve montajları yetkin kişi ve kurumlar tarafından yapılmalı. Bunun için meslek standartlarının geliştirilmesine ve yetkin kişi ve kuruluşların belgelendirilmesine ihtiyaç var. Bu amaçla proje, imalat ve montaj safhalarında yetkin kişi ve kuruluşlar tarafından kontrollerinin sağlanması ve yapım sürecinin tasarıma uygun olarak gerçekleştirilmesi şart. Malzeme olarak ne kullanıldığı kadar nasıl uygulandığı da son derece önemli.


Binada uygun şekilde yangın bölümlendirilmesi yapılmış, yangın kaçış yolları yangına karşı korunmuş olsa dahi bina bölümlerinin sonradan kuraldışı kullanımı veya tadilatlar yapılması durumunda yapısal güvenlik işlevini yitirecektir. Bu nedenle binanın kullanım amacına uygun ve yangın güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanılmasının uzman taraflarca denetlenmesi, yangın söndürme ve algılama sistemlerinin sağlıklı çalışmaları için bakımlarının zamanında ve doğru yapılması sağlanmalı.


Ayrıca bina kullanımı safhasında da yangın kaçış yollarının doğru kullanımı da dahil olmak üzere temel yangın güvenlik konularında binadaki kullanıcıların eğitimi, acil durumlarda ne yapacakları ve nasıl davranacakları konusunda bilinçlendirilmesi gerekli.


Kısacası doğru malzeme seçimi, doğru uygulama, doğru ve zamanında bakım, denetim ve doğru işletme yangın güvenliği tedbirlerinin sürdürülebilirliği açısından bir bütün olarak değerlendirilmeli.


‘Derin yenileme’ sürecinde yangın güvenliği tedbirleri dikkate alınmalı

Tesisat (elektrik, su), ısıtma-soğutma, havalandırma sistemleri, yalıtım dahil cephe sistemleri, seramik kaplamalar ve vitrifiye, pencere-cam ve çatı-baca sistemleri gibi geniş bir alanı kapsayan ‘derin yenileme’ sürecinde de yangın riskinin özellikle dikkate alınması gerekiyor. Örneğin eskimiş kablo sistemlerinden dolayı çıkan yangına karşı bile yenilenmesi gereken binalar var. Günümüzde teknoloji çok hızlı ilerliyor. Dolayısıyla da eski teknolojiye göre elektrik tesisatı bulunan binalar günümüz şartlarındaki elektronik aletlerin ihtiyaçlarını karşılamakta oldukça zorlanıyor. Aynı zamanda çevre, enerji verimliliği ve sürdürülebilir binalara sahip olma adına binalarımızın farklı seviyelerde yenilenmesine ihtiyaç var.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35