banner25

Başakşehir Hz. Mevlana’yı Yâd Etti

Öğretileriyle tüm dünyada ilgi uyandıran büyük İslam âlimi ve mutasavvıf Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi, vuslatının 746. yıl dönümünde Başakşehir’de özel bir programla yâd edildi.

Başakşehir Hz. Mevlana’yı Yâd Etti
 Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde “Vefa Vakti" temasıyla düzenlenen Şeb-i Arus özel programına Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mahmut Yavuz, davetliler ve çok sayıda Başakşehirli katıldı.

“İnsanoğlu da tıpkı ney gibidir”

Mutasavvıf, şair ve düşünür Hz. Mevlana’nın hayatından kesitler aktaran Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, sema töreninin bir dans gösterisi olmadığını belirterek, “Âşık, sevgilisine ‘Ey ben’ diyecek kadar fâni olmadıysa aşktan söz edilemez” dedi. 

İnsanı neye benzeten Çelik, şöyle konuştu: “İnsanoğlu da tıpkı ney gibidir; Cennetten kovulur, ana rahminden kovulur… Ney, nasıl ki yanarak içindeki hasetten kurtuluyorsa; insan da, ancak manevi yönden yanarak hasetlerinden kurtulabilir.”

“Şair, iki kıl arasındaki farkı bilendir”

Hz. Mevlana’nın 38 yaşına kadar tek satır şiir yazmadığını dile getiren Çelik, “Mevlana, ne zaman ki Şems-i Tebrizi ile tanışır o zaman ondan şiirler, beyitler, mesneviler sadır olmaya başlar. Şiirin kelime manası kıldır. O incelikle söz söyleme sanatına şiir denir. Şair de iki kıl arasındaki farkı bilen insandır.” ifadelerini kullandı.

Ahmet Özhan, ilahilerle kalplere dokundu 

Şebi- Arus özel programı, usta sanatçı Ahmet Özhan’ın ilahileri ve tasavvuf musikisi konseriyle devam etti. Büyük ilgiyle takip edilen program dakikalarca ayakta alkışlandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35