banner32

Özbakır; Sıkıyönetim kanunları Başakşehir’de

Başakehir Belediyesi Eylül ayı 2.birleşiminde gündem maddeleri geçtiği gerekçesi ile zamanında söz istememesi ileri sürülerek konuşmasına imkan verilmeyen CHP Başakşehir gurup başkan vekili Hayretin Özbakır İstanbul Times haber müdürü Mehmet Osmanoğlu’na konuştu.

Özbakır; Sıkıyönetim kanunları Başakşehir’de
KİPTAŞ’ın Vaditepe Konutları projesi inşaatı çevreye rahatsızlık mı veriyor ?

Yaklaşık 6 ay önce başlayan Bahçeşehir Kiptaş Konutları ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu tamamlanmaksızın Bahçeşehir'in merkezinde  başladı. KİPTAŞ konutları, gerek konut sayısı ile bölgenin mimari dokusuna zarar verirken, bölge yaşayanlarını da inşaatın hafriyatı sırasında yaşattığı  olumsuzluklar MESA - NUROL sakinlerini çileden çıkardı.    

Başakşehir Times Söyleşi / Mehmet Osmanoğlu                                                                                     
ÇED Raporunun 56.maddesinde Temel Kazı İşlemleri bölümünde çalışma saatleri hesaplanmış ve günlük 10 saat çalışılabileceği belirtilmiştir. Oysa burada yaşayan halkın beyanı bu sürenin çok çok daha fazla olduğu gece yarılarında bile beton dökme kalıp çakma çalışmalarıyla gürültüden uyulmaz hale gelinmiştir.

Belgelere göre halk korunuyor ama fiiliyatta buna dikkat edilmiyor mu ?

9.maddesinin (a) bendi Yönetmeliğe aykırı uygulamaların durdurulması hususunu düzenlemekte olup; Bu Yönetmelik kapsamındaki projelerde;“ÇED Olumlu” kararı alınmaksızın başlanan faaliyetler Bakanlıkça, “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmaksızın başlanan faaliyetler ise mahallin en büyük mülki amiri tarafından süre verilmeksizin durdurulur. "ÇED Olumlu" ya da "ÇED Gerekli Değildir" kararı alınmadıkça yatırıma ilişkin durdurma kararı kaldırılmaz. “ÇED Olumlu" ya da "ÇED Gerekli Değildir" kararı alınmaz ise, yatırımcı faaliyet alanını eski haline getirmekle yükümlüdür.

Çevre Mevzuatını görmezden gelen proje çalışmalarına karşı sayın belediye başkanımız  herhangi bir müdahalede bulunulmadığı gibi herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır.

Kamyon terörü ile neyi kast ediyorsunuz ?

KŞPTAŞ Vaditepe inşaatında kamyon terörüne dur demek lazım hafriyat ve beton kamyonları kazaya davetiye çıkarmaktadır, yarın okullar açılacak Allah korusun korkunç sonuçlar yaşamamak için halkın temsilcisi olarak görevimi yapmak adına bu sorunu gündem getirmek istedim ama orada özet değindim ama tam olarak anlamaya imkan bulamadım ama sizin aracılığınız ile yetkililere seslenmek isterim Kamyon terörüne dikkat etsinler.

Soru Önergelerinize zamanında cevap verilmiyor mu  ?

Temmuz ayında vaditepe inşaatıyla ilgili soru önergemizi başkanlık makamına verdik, ne yazık ki daha öncede verdiğimiz otuza  yakın  soru önergesi  gibi cevap vermeye bile tenezzül  etmediler.

Az oy aldığım yere az değer veririm olayı nedir ?

Yerel basında çıkan bir haberde Başakşehir Belediye Başkanı , % 17 oy aldığım yere % 17 lik sevgi veririm sözleri gerçekten kendisine ait midir, yoksa  Bahçeşehir’de yaşananlar Bahçeşehir’e yaşattıkları bu sözleri teyit etmektedir. Başkan şayet böyle bir görüş açıklamışsa Bahçeşehir halkından özür dilemelidir.

2015-2019 Sratejik Plan için size az süremi verildi ?

1 Eylül 2014 tarihinde yapılan Eylül ayı  belediye meclis 1. Toplantısında 2015-2019 T.C. Başakşehir Belediye başkanlığı stratejik planı biz meclis üyelerine verilip 4 Eylül 2014 Perşembe gününe kadar 3 gün içinde inceleyip  görüş bildirmemiz Cumhuriyet Halk Partisi  meclis grubumuzdan talep edildi.

Stratejilk planlar 31 Ağustos-1 Ekim arası incelenip 30 gün sonunda değerlendirme ve tespitler meclise sunulmalı 3 gün gibi kısa bir süre verilemesi sanki yangından mal kaçırır gibi olmamalı, 3 gün içinde incelememiz işin ruhuna  hukukuna ve hayatın olağan akışına aykırıdır.

Stratejik planda park deniyor ama ortada park yok demekle neyi anlamalıyız ?

Stratejik plan sayfa 70’de mevcut park alanları paylaşılmış, 1 tane  yeni park kazandırılmamış, Stratejik plan Sayfa 78 de ilçemiz eğitim istatistikleri verilmiş, burada mahalle bazlı bilgiler verilmiş olsaydı işin vahameti hazin durumu ortaya çıkmış olacaktı, orta mahallelerimizdeki okul derslik sıkıntısının ne kadar ciddi tehlikeye vardığını görürsünüz mahallelerdeki vatandaşlarımıza sorduğumuzda 70-80 kişilik sınıflarda eğitim alan öğrencilerin ne kadar başarılı olacağını halkın  takdirine bırakıyorum.

İmam Hatip Okuluna karşı mısınız ?

Hayır hiçbir eğitim yuvasına karşı değiliz. Ancak Türkiye’nin en büyük imam hatip okulunu yapıyoruz denilerek diğer mahallerde sınıfların 70-80 kişilik olması durumunda buraya harcan 75 milyon TL para ile 10 okul yapma imkanı var iken  bu paranın tek okula harcanmasına karşıyız.

Bu paranın bir kısmı ile de  orta bölgedeki yoksul gariban çocuklarımızın geleceğine yatırım yapmak daha adil daha sorumluluk sahibi, vicdan sahibi insanların yapması gereken değil miydi, bu yapılan   haksızlığı soruyoruz.

Okuma evleri başka nereye yapılabilirdi Hayrettin bey ?

Stratejik plan sayfa 79’da ilçe genelinde  13 adet  okuma evleri yapıldığı belirtiliyor, sayın belediye başkanını kutluyorum , ama neden se hepsi camilerimizin içinde bir kaç tanesi daha değişik yerlerde ortamlarda olsa bu yelpazeyi zenginleştirsek daha faydalı verimli olurdu.

Belediyenin ilkeleri nasıl paylaşılmış ?

Stratejik plan sayfa 87 de B aşakşehir belediyesinin ilkeleri paylaşılmış, şöyleki

-Karar alma, uygulama ve eylemlerde şeffaflık, yazılmış 30 Mart 2014 seçimlerinden bu yana  30 un üzerinde soru önergesi verdik, hiç birine şimdiye kadar bir tek cevap verilmedi, tık yok, şeffaflık diyorlar ya gelin meclis görüşmelerimizi canlı yayınla web üzerinden herkesin izlemesine imkan verelim Beylikdüzü ,Zeytinburnu belediyesi ve diğerlerinde olduğu gibi talep ettik,  kimden neyi saklıyoruz , şeffaflık kağıt üzerine allı pullu sözleri yazmakla olunmuyor. Halkımızdan neyi gizliyoruz, olan biteni halkımızın öğrenmesi bilmesi en doğal hakkıdır.

Kurum içi yönetimde ve ilçeyi ilgilendiren kararlarda katılımcılık yazılmış bu ne demek peki ?

5393 sayılı Belediye Kanununun 76. maddesi gereğince; ilçedeki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile mahalle muhtarlarının katılımıyla kent konseyleri kurulmalı

Kent konseyi yönetmeliğine göre seçim sonuçlarını izleyen 3 ay içinde kent konseyi oluşturmak zorunluluğu bulunmaktadır, seçim sonrası 3 aylık süre içinde kent konseyi yine oluşturulmadı,öyle sanıyorum ki Sayın başkan 2009-2014 dönemi gibi sanırım 3 yıl sonra oluşturmayı ve de kent konseyi başkanı olarak tekrar kendini düşünmektedir.

Stratejik plan sayfa 96’da  ilçe içinde trafiğin rahatlatılması amacıyla çalışmaların yapılması yazılmış

2015-2019 planı içinde ne yazık ki bütün Başakşehir’deki ikamet eden vatandaşlarımız ve diğer vatandaşlarımızı ilgilendiren Altınşehir trafiğinin çözümüne ilişkin bir tek cümle bir tek plan yok.Sırat köprüsünden geçmek Altınşehir trafiğinden geçmekten daha kolaydır,vatandaşlarımızı Altınşehir trafik işkencesinden kurtarmak birinci görevlerimiz planlarımız  arasında olmalıydı.

Stratejik plan sayfa 97’ de  sokak iftarları, sıcak yemek,taziye yemeği verilmesi belirtiliyor bunun hakkında ne diyeceksiniz ?

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak bunu önemsiyoruz, yapılan verilen hizmetleri de doğru  buluyor, ihtiyaç sahibi mağdur insanlara her zaman elimizi uzatmaya devam edeceğiz, Fakat bunu şova çevirerek seçildiğiniz partinin birer etkinliği gibi lanse edilmesine karşıyız.

Geçtiğimiz ramazan ayında  Sokak iftarlarında , nimet sofralarında, bereket sofralarında , dostlar sofralarında, sevgi barış sofralarında  bölüşmeyi paylaşımı kucaklaşmayı bereketin, birlik beraberliğin öne çıkması lazım,  ne yazık ki böyle olmadı bu bereket sofralarına oruçlarını açmak için gelen namuslu onurlu saf temiz insanlarımıza  AKP  ilçe başkanı , , AKP İl gençlik başkanı,  belediye başkanı  Cumhurbaşkanlığı seçimleri fırsat bilinip siyasete  malzeme yapıp suistimal etmişlerdir.

Bu iftar sofraları AKP nin  parti olarak  düzenlediği iftar mı yoksa belediyenin mi ,iftarlar şov yapma yeri değildir diyorsunuz iftarlar bu halemi getirildi size göre ?

Bu  nimet sofralarını, bereket sofralarını  siyasi söylemlerine meze yapan  bu bereket sofralarına oruçlarını açmak için gelen namuslu onurlu saf temiz insanlarımızı AKP nin siyasi düşüncelerine malzeme yapanları  kullananları kınıyoruz. Her şeyi çıkar rant üzerine kurulmuş, menfaat yaratmak için insanlarımızın temiz saf duygularının suistimal edilmesine çanak tutmayacağız,

Belediye meclis üyelerinden kimin konuşacağı,mikrofonların açılıp kapatılması meclis başkanının insisiyatifinde mi ?

4 Eyül 2014 tarihli meclis toplantımızda 12 Eylül sıkıyönetimini aratmayacak bir uygulama Başakşehir belediye meclisinde hayata  geçti, bu uygulamayı yapanların ileri demokrasiye geçtik demeleri bu olsa gerek. Bu zulmü bize reva görenleri kınıyorum, şöyleki bütün belediye meclislerinde meclis üyelerinin meclis salonunda oturdukları masalarında mikrofondan konuşmaları en doğal haklarıdır, oysaki Başakşehir meclisinde ileri demokrasi örneği konuşma yapabilmeniz için meclis başkanının kumandasına bağımlı kalınması meclis üyelerine, bize oy veren vatandaşların iradelerine yapılmış zul olarak görüyor ve de bu uygulamayı  şiddetle kınıyorum, bir an önce bu uygulamanın sona erdirilmesini talep ediyoruz.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)          

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35