banner32

Bozdoğan ‘Yeni Türkiye’nin Kadınları’nı anlattı

Yeni Türkiye’nin kadınları kitabı ile adından sıkça söz ettiren yazar Betül Soysal Bozdoğan Başakşehir Belediyesi’nin kadınlar günü özel programına konuşmacı olarak katıldı.

Bozdoğan ‘Yeni Türkiye’nin Kadınları’nı anlattı
 Kadını özne olarak gören pek çok TV programına imza atan, kadın Sivil Toplum Kuruluşları’nda görev alan yazar Bozdoğan söyleşide, “Cumhuriyetten günümüze değişen kadın vizyonu’ başlığında kadınların Yeni Türkiye’den beklentilerini’ anlattı. Söyleşi sonunda katılımcılara çiçek ve Bozdoğan’ın ‘Yeni Türkiye’nin kadınları’ kitabı hediye edildi. Yazar çıkışta son kitabını da imzaladı.

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen kadınlar günü özel programına Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Hatice Demiralay, Meclis Üyeleri ve çok sayıda Başakşehirli katıldı. Program sonunda katılımcılara çiçek hediye edildi.

‘Toplumu inşa etmek için kadını değiştirmek gerekiyor’

Yeni Türkiye’nin kadınlarının anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi ile başlayan söyleşide yazar Betül Soysal Bozdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, “8 Mart dendiği zaman Türkiye’de ilk akla gelen ‘kadın ve şiddet’ akla geliyor. Peygamber Efendimiz ‘sizin en hayırlınız kadınlarına iyi davrananızdır’, diye buyuruyor. Kadın ve şiddet sadece Türkiye’nin meselesi değildir” dedi.

Yeni Türkiye nedir? Yeni Türkiye hangi değerler üzerine inşa edilecek?, Bu kavrama kadınlar nasıl bakıyor? Sorularına da cevaplar arayan Bozdoğan Cumhuriyet döneminin ideal kadın modelini anlattı, “Bir toplumu inşa etmek istiyorsanız öncelikle kadını değiştirmeniz gerekiyor. Cumhuriyet kurulduğunda ortaya bir kadın modeli ortaya koydu. Cumhuriyet kadını Sünni bir ancak dindar olmayan bir kadındı. Dilinde şive olmayacaktı. Etek boyu ne uzun ne kısa, bale sever ama Türk Halk Müziğine mesafeli idi. Tüm bunlar toplum daha çabuk modernleşsin diye yapıldı. Bu kadın modeli toplumun yalnızca %5’ine karşılık geliyordu, toplum bunu dirençle karşıladı. Toplumumuz özgüven sahibidir, Anadolu kadını bunu kabul etmedi. Tüm dileğimiz; iletişimini en iyi noktada yapabilen, kaliteli iletişim kurabilen örnek bir toplum olalım. ”

‘Yeni Türkiye bir aşamadır’

Yazar, Yeni Türkiye’nin kadınları kitabındaki kimlikler üzerinden konuşmasını sürdürdü, “Toplumdaki kimlikler uzun süre kendilerini saklamak zorunda kaldı. Ak Parti iktidarı sadece dindarların değil diğer kimliklerinde haklarını verdi. Şule Yüksel Şenler, 70-80’li yıllarda edebiyatçı olarak Anadolu’yu şehir şehir gezmiştir. O yüzden önce kadındır, o nedenle değerlidir. Merve Kavakçı İslam’da 90’lı yıllarda Meclis’in göbeğine çok güzel bir soru bırakmıştır. Nurcan Dalbudaklar şu an mecliste başörtüsü ile vekillik yapan dört milletvekilimizden bir tanesidir. Şimdi çok konforlu bir dönemde yaşıyoruz. Önemli olan tüm kazanılmışlıkların kalıcı olmasıdır. Yasa çalışmaları ile haklar güvence altına alınmalıdır. Güçlü bir Türkiye için daha çok birbirimize dokunmalıyız, görünmez duvarları kaldırmamız gerekiyor. Ben gelecekten ümitliyim. Yeni Türkiye kurulacaksa yeni jenerasyonun büyük katkıları olacaktır.”

‘Yeni Türkiye’nin mimarı da kadınlar olacaktır’

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Bozdoğan’a Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, teşekkür ederek çiçek takdim etti. Başkan Uysal, “8 Mart Dünya Kadınlar gününüzü tebrik ederim. Bu güne kadar Ak Partiyi en fazla destek verenler kadınlar olmuştur. Yeni Türkiye’nin mimarı da kadınlar olacaktır” dedi.

Program sonunda söyleşiye katılan Başakşehirlilere Betül Soysal Bozdoğan’ın ‘Yeni Türkiye Kitabı’ ve çiçek hediye edildi. Bozdoğan, söyleşi sonunda kitaplarını imzaladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35