banner32

Başakşehir Spor Parkı velileri eğitim aldı

Başakşehir Belediyesine bağlı olarak hizmet veren Spor Parkları’nda gerçekleştirilen ‘Ölçme, Branşa Yönlendirme ve Veri Bankası Oluşturma’ projesi velilere anlatıldı.

Başakşehir Spor Parkı velileri eğitim aldı
Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen bilgilendirme semineri Yrd. Doç. Dr. Nuri Topsakal ve Doç. Dr. Nurper Özbar tarafından verildi. Seminerde, Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleştirilen ve çocukların fiziki yeteneklerini doğru branşa yönlendirme projesinin önemi ve planlanması anlatıldı.


Başakşehir Times Haber Merkezi 
 

Yrd. Doç. Dr. Nuri Topsakal yaptığı sunumda “Spor Parklarımızda sporla tanışan öğrencilerimizin Antropometrik (el- ayak uzunluğu, boy uzunluğu, kilo, kulaç uzunluğu, oturma yüksekliği ) ve Motorik (esneklik, sıçrama, sürat, çeviklik ) özellikleri ölçülerek genetik olarak daha uygun oldukları spor branşlarında çalışmaları sağlanıyor. Bu yöntemle kişilerin popüler olan branşları tercih ederek kendilerine uygun olmayan branşta zaman kaybetmelerinin önüne geçiliyor. Ölçüm sonuçlarının analizlerine göre sporcuların zayıf veya güçlü yönleri belirlenerek antrenman programları da revize edilmektedir. Ölçüm sonuçları şuanda Dünya Sağlık Örgütü’nün skalalarıyla karşılaştırılmaktadır. Bu uzun vadeli projenin bir sonucu da veri bankası oluşturularak ölçüm sonuçlarının ülkemize özgü skalalarla karşılaştırılmasını sağlamak olacaktır. Bu projenin sonuçlarını vermesi zaman alacaktır, süreç sonrasında Türk sporunda büyük katkı sağlayacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

Doç. Dr. Nurper Özbar ise konuşmasında sporun çocuk üzerindeki etkilerini şu cümlelerle anlattı, “Spor yapan çocuklar spor yapmayan çocuklara oranla algılamaları çok daha yüksektir. Spor sayesinde çocuklar yeni ortamlara katılarak yeni arkadaşlar edinebilir, spor yapmayan yaşıtlarına göre bu çocuklar çok daha sosyal olurlar. Sporun çocuğun ruhsal ve bedensel gelişiminde  çok önemli bir rol oynar. Spor yapan çocuk ve yetişkinler çok daha mutlu ve sağlıklı olur. Aileler  spor yapan çocuğuna karşı sonuç odaklı davranmaması gerekir, veliler çocuklarını ruhsal ve bedensel olarak daha iyi duruma getirmeye çalışan antrenörlere karşı daha duyarlı olmalıdır. Sporun bir kültür haline gelmesinde antrenör veli ve sporcunun birlikte çalışması gerekir.”

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35