banner32

Siyasi Partiler İstanbul 3.bölgede ne bekliyor ?

İstanbul 3.seçim bölgesinde 13 ilçe bulunuyor. Bunların içinde 6’sının belediyesi CHP.li başkanlar tarafından kazanıldı. 7 ilçenin belediye başkanlığı da Ak Partili başkanlar tarafından kazanıldı. CHP’nin kazandığı ilçeler içinde Silivri ve Çatalca gibi küçük ilçelerde Bakırköy gibi büyük ilçelerde bulunmasına karşılık Ak Partinin başkanlığı kazandığı ilçeler içinde Bağcılar nüfus olarak (750 bin) İstanbul’un en büyük ilçesi olduğu biliniyor.

Siyasi Partiler İstanbul 3.bölgede ne bekliyor ?
12 Haziran 2011'de hangi parti kaç vekil almıştı ?

12 Haziran  2012 de yapılan genel seçimde İstanbul 3. Bölgede 28 milletvekili çıkmıştı. Bunun 15’ ini Ak Parti,9’unu CHP,3’ünü MHP,1’ini de HDP’nin destek verdiği Bağımsız Levent Tüzel’di. 7 Haziran 2015 de yapılacak olan genel seçimde ise İstanbul’da yaşanan artışta bu bölgede payına düşeni alacaktır.

Başakşehir Times Haber Merkezi / Özel Haber 

Ak Parti Türkiye genelinde 367 den fazla vekil çıkarıp anayasayı tek başına değiştirmeyi arzuluyor. CHP ise oy oranını % 30 ‘a çıkarmanın gayretinde.  Bunu % 35 yaparsa  önümüzdeki seçimde hedefini varmış sayılacak. MHP İse alabildiği en yüksek oyu almak adına yeni argümanların  peşinde. Barış süreci ile alakalı muhalefet yaparak oyunu artıramayacağını biliyor. Seçim programında ekonomi ve imar ile alakalı konulara ağırlık vereceği bekleniyor.

Bu seçimin anahtar partisi HDP olacak

HDP ve daha önceki devamı olduğu partiler tarihinin en güzel seçimini yaşayacak bir ortamda seçime giriyor. Birkaç hafta önce Başbakan yardımcısı Bülent  Arınç  hükümet ve HDP üyeleri yan yana gelip ortak açıklama yapyacakalar demişti. Ancak bir ay bile geçmeden başbakan yardımcısı Doç.Dr.Yalçın Akdoğan ve İç İşleri bakanı Efkan Ala hükümeti temsilen HDP’li Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’ın da katıldığı ortak açıklama ile Başbakanlık Dolmabahçe ofisinde kameralar karşısına geçerek  ortak basın açıklaması yaptılar. Buldan daha buradan ayrılmadan  yazdığı Tweet ile Bülent Arınç’a selam olsun diyerek mesajını vermişti.

HDP Barajı aşar mı ?

Bu konuda değişik görüşlere sahip kişler mevcut. Bir görüş HDP’nin oy oranı % 7.30 ile 8 arası olur derken diğer bir kesim ise HDP bu seçimde kesinlikle % 10 ülke barajını aşacak görüşünde.  HDP barajı aşmaz ise aldığı 35 milletvekilinin büyük çoğunluğunu Ak Parti alacak gibi görünüyor. Tam aksi olur HDP barajı aşarsa Ak Parti 12 Haziran 2011 de aldığı 327 milletvekilini çıklaramayacak. Durum böyle olduğundan dolayı b e genel seçimde ülkemizde anahtar parti her halukarda HDP olacak gibi gözüküyor.

12 Haziran 2011 de Milletvekili dağılımı şu şekilde idi ;

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)   327     Şu an 312 vekili  var

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)              135   Şu an 125 vekili var 

Milliyetçi Haralet Partisi (MHP)              53     Şu an   52 vekili var    

Halkların Demokrasi Partisi(HDP)           35     şu an   27 vekili var       

İstanbul 3.Bölge 12 Haziran 2011 Milletvekili dağılımı

Toplam vekil sayısı : 28 Ak Parti 3.Bölgede % 49.23 oy almıştı

Ak Parti 15 Milletvekili  (Hakan Şükür istifa etti)   

CHP          9 Milletvekili  (F.Mevlüt Aslanoğlu vefat etti)

MHP         3 Milletvekili  (İhsan Barutçu bağımsız)

HDP           1 Milltevekili Levent Tüzel 

          ======

Toplam    28 Vekil çıkarmıştı bu bölge.

Başakşehir ilçesi de 3.bölge içinde yer alan bir ilçedir. Bu ilçede Adalet ve kalkınma partisi’ nin oyu % 50 ‘ nin üzerinde çıkıyor.

Ak Parti en azında 2011 seçiminde aldığı  15 milletvekilini korumak hatta 2 tane daha artırıp bunu 17 yapmanın gayretinde. CHP ise 9 olan vekil sayısını 12 yapmak için uğraşıyor. MHP ise 3 olan vekilini 4’e çıkarmanın telaşında. HDP barajı aşması halinde bu bölgede 2 veya 3 vekil çıkarabileceğini düşünüyor.

Tabi sonucun ne olacağına seçmen karar  verecek. Hangi partinin projeleri  ve programı seçmenin aklına ve cebine hitap ederse o partiye oy verecektir.


Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35