banner32

Gıda ve Mutfak Hijyeni anlatıldı

Başakşehir Kadın Aktivite Merkezi (BAKMER)’de Gıda ve Mutfak Hijyeni konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Gıda ve Mutfak Hijyeni anlatıldı
 BAKMER konferans salonunda gerçekleşen söyleşiye Medipol Mega Hastanesi’nden Dr. Gökçe Çöl konuşmacı olarak katıldı. Dr. Çöl, Başakşehirli kadınlara gıda ve mutfak hijyenini sağlamanın yollarını anlattı.
 
‘Hijyen temizlikle gelen sağlıktır’

Temizlikle gelen sağlık hijyendir, diyen Dr. Gökçe Çöl sözlerini şöyle sürdürdü, “Hijyene önce diş temizliğimiz ile başlamalıyız. Burun ve kulaklar, sivilcelerde S.Aureus isimli bakteriyi bulundurur. Ellerimizi temiz tutmalıyız. Bakterinin yediğimiz besine bulaşması durumunda gıda zehirlenmesi dahi geçirebiliriz. Hapşırdıktan sonra öksürdükten sonra para alışverişinden sonra mutlaka eller yıkanmalı. Dikkat etmemiz gereken tek şey bakteri değil tenya adı verilen parazite de dikkat etmeliyiz. Tenya bağırsaklarımızda yer ettiği zaman 15 metreye kadar uzayabiliyor. Tuvalet sonrası el yıkamak bu sebeple önemli. Dikkat etmezsek bulaşıcı sarılık ve kolera olabiliriz.”
 
Mutfak’ta hijyeni sağlamak için yapılması gerekenleri de sıralayan Çöl, “Mutfakta gıda satın alırken son kullanma tarihine üretim izini olup olmadığına ambalajın şişkin yırtık veya delik olmadığına hangi ortamda saklanması gerekiyor ise o ortamda saklanıp saklanmadığına, satın aldığınız yerin ve personelin hijyenik olmasına mutlaka dikkat edin. Gıdalardaki hormona dikkat edin, aldığınız karpuzun içinde çekirdek yoksa hormonlu olduğu anlamına gelir. Buzdolabına konulan ürünler mutlaka streçlenmeli. Buzdolabına koyduğunuz gıdaları kendi poşetlerinizi kullanarak muhafaza edin. Çiğ gıdalar alt tarafa, kuru ürünler üst raflara dizilmeli. Pişirdiğiniz yemekleri 2 saat içinde muhafaza edin bakteri üretir. 5 derece ile 65 derece bakterilerin sevdiği sıcaklık arasıdır. Eti dondurmadan önce parçalara ayırın kullanmadan öncede buzdolabının alt tarafında 1 gün çözülmesini bekleyin oda sıcaklığında bakteri üretir. Küflü ürünler açık havayı sevdiği için hemen yayılır Astım ve Alerjik Hastalıklara yol açar. 70 derecenin altında et pişirilmemeli pembeliği mutlaka alınmalı. Fırınlamada düşük ısıda uzun süre pişirilmeli gıdalar. Dışkı bulaşmış yumurta alınmamalıdır, alıyorsak eğer kullanımdan önce mutlaka yıkanmalı.”
 
Mutfak bezlerinin mikrop yuvası olduğuna dikkat çeken Çöl, bezlerin gün aşırı yıkanması gerektiğini ve pedallı çöp kovalarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35