banner29

Başakşehir Belediyesi’nden Çanakkale’ye özel albüm

Başakşehir Belediyesi Çanakkale Savaşı’nın 100. Yıl dönümünde bir ilke imza atarak kutlu savaş için yakılmış ağıtları bir albümde toplayarak, düzenlenen özel bir programda tanıttı.

Başakşehir Belediyesi’nden Çanakkale’ye özel albüm
 Başakşehir Belediyesi’nin 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü için düzenlediği anma etkinliklerini görkemli bir programla tamamlandı. ‘Ana Benim Geleceğim Kalmadı’ albümünde bir araya getirilen Çanakkale’nin Söylenmemiş Türküleri Başekşehir Belediyesi’nin düzenlediği Çanakkale Özel programında ilk defa duyuruldu.  Programda, Türk Halk Müziği sanatçısı "Necdet Kaya" tarafından bestelenip yorumlanan türkülere Şair-Yazar İbrahim Sadri  okuduğu şiirlerle eşlik etti.
 
Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen özel programa Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, eşi Hatice Uysal ile birlikte katıldı.  Programa Başkan Uysal’ın yanı sıra Başkan Yardımcıları Haluk Dikbaş, Murat Şahin ve çok sayıda ilçe sakini katıldı.
 
‘Albüm araştırmacılarımıza ışık tutacak’

Bu akşam özel bir konsept ile bir aradayız, çok heyecan verici diyerek sözlerine başlayan İbrahim Sadri, “Çanakkele sadece bizim için değil insanlık tarihinin gördüğü en büyük destandır. Askerlerimizin öle öle bıktırarak kazandığı bir zaferdir. Yakın geçmişe kadar hakkını teslim edemediğimiz bir zaferdi. Anlama değerini verme anlamında son yıllarda çok şükür ki ilgi arttı. Yazılı edebiyatımız da Mehmet Akif’in yazdıkları dışında fazla bir eser de yoktur. Sanatçı dostum Necdet Kaya, bu yıla değil bundan sonraki yıllara damga vuracak bir albüme imza attı. Bu albümde Başakşehir Belediye Başkanımız Sayın Mevlüt Uysal’ın çok katkısı var, çok teşekkür ediyoruz. Bu albüm bundan sonraki yıllarda araştırmacılarımıza şevk vereceğini ışık tutacağını düşünüyorum.
 
‘Ağıt yakma bizim kültürümüze hastır’

Türk Halk Müziği Sanatçısı Necdet Kaya ise albümün hikâyesini şöyle anlattı, “ Çanakkale savaşı ile ilgili pek çok ağıt vardı ama zamanla pek çoğu kayda geçirilemeden kayboldu. Dilerim ki ilerleyen zamanlarda bu kaybolan ağıtlarda gün yüzüne çıkar. Yıllarca söylediğimiz Çanakkale türkülerinin hemen hemen hepsi seferberlik türküleri. 250 binin üzerinde kayıp verdiğimiz bir savaşa ait ise türkü yok. Bu nedenle bende araştırmaya başladım. Savaşı ve cepheyi konuşurken arda kalan yıkımı da, evladını, eşini, kardeşini kaybedenleri de konuşmak gerekiyor.  Bu ağıtları araştırıp buldum ve besteledim. Ağıt yakma bizim kültürümüze hastır. Bu ağıtların hikâyelerini okumaya başladığımda çok etkilendim. Ağıtlar birbirine uygun cümlelerden oluşmuyor, bize bir tarih anlatıyor. Bundan sonra ben ne kadar iş yaparsam yapayım hiçbir albümün bu çalışmanın üstüne çıkamayacak.’
 
‘Projeyi doğru ellere teslim etmişim’

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a katkılarından dolayı teşekkür eden Kaya, “Ben albüm için ilk aklıma gelen isim Belediye Başkanımız Sayın Mevlüt Uysal oldu. Kendisinin kültüre ve sanata ne kadar önem verdiğini biliyordum. Kendisi ile görüştüğümde bana, makam ve mevkiler gelip geçicidir, dedi. Bizler için önemli olan iz bırakabilmektir, dedi. Demek ki projeyi doğru ellere teslim etmişim” dedi.
 
Programa Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale şiirleri ile başlayan İbrahim Sadri, albümde yer alan ağıtların hikâyesini anlattı. Sanatçı Necdet Kaya ise albümde ki parçaları seslendirdi.
 
‘Albüm omuz omuza yaşama bilincini yaşatsın’

Program sonunda sanatçılara teşekkür ederek çiçek takdim eden Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Necdet Kaya bir Başakşehirli. Bir köyde vurulan ormancı için yakılan bir ağıdı hepimiz biliyoruz. Sanat böyle bir şey demek ki. Olan olay kadar gelecek nesillere aktarılması da çok önemli, bu sanat ile olabilir. Bizler makamı işkâl eden kişiler olarak onlara destek ve aracılık edebiliriz. Bizlerde Necdet Bey’e aracılık etmiş olduk. Çanakkale’yi görmek isteyenleri oraya taşıyoruz. Bu yolculukta bu albüm dinlenilse eminim daha kalıcı bir anlamı olur. Çanakkale birleştirici bir güçmüş. Umarım şimdi bu albüm bize omuz omuza yaşama bilincini aşılar” dedi.
 
Özel gecede katılımcılara Ana Benim Geleceğim Kalmadı albümü, Türk bayrağı, Çanakkale şehitlerini simgeleyen asker künyesinin yer aldığı 100. Yıl özel seti hediye edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35