banner25

Başkan, yuvama dokunma!

Başakşehir Güvercintepe Mahallesi’nin mücadeleci muhtarı İbrahim Dinç, yoksul halkın haklarını savunmak için İBB, TEİAŞ, Başakşehir Belediyesi, TBMM başta olmak üzere çalmadık kapı bırakmadı.

Başkan, yuvama dokunma!

Güvercintepe’de belirsizlik sürüyor

Ancak; Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, bu çalışmaları takdir ve muhtara teşekkür etmesi gerekirken söz konusu başarıları görmezden gelmesi, zaman zaman da küçümsemesi hayretle karşılanıyor. 

Başakşehir Times Haber Merkezi

Uysal’ın Muhtar Dinç’e karşı “senin TEİAŞ’tan aldığın belge sahte” gibi suçlayıcı iddialardan sonra mahalledeki dernek başkanlarının hazır bulunduğu bir toplantıda Başkan Uysal’ın alenen “ya sen ya da ben fazlayız” demesi ise kamuoyunda hoş karşılanmadı, yoğun tepki gördü.
İşte muhtarın anlattıkları
Muhtarların, belediye başkanlarıyla çok yakın temasta olması gerekirken, Başkan Uysal’la yıldızı bir türlü barışmayan Güvercintepe Muhtarı İbrahim Dinç’in konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle: “Çok değerli Güvercintepe Halkımız; Muhtar İbrahim Dinç olarak sizlere bugüne kadar hep doğruları söyledim ve bugünden sonra da söylemeye devam edeceğim.
Sayın Başakşehir Belediye Başkanımız Mevlüt Uysal, bu İlçenin Kurucu Belediye Başkanıdır. İlk göreve başladığı zaman bizim için çok önem arz eden iki şey söylemişti:

1- İlk olarak “2008 yılında Küçükçekmece Belediyesi’nin yapmış olduğu
mevcut imar durumu halkın beklentilerine cevap verecek durumda
değildir. Çünkü Güvercintepe Mahallesi’ndeki parseller küçük ölçekli
olduğundan mevcut hali hazır durumu da göz önünde bulundurarak
bitişik nizam üzerinden 1 kat daha vererek güzel bir imar planı
yapacağız, hiç kimse yerlerini satmasın…”
2- İkinci olarak ise “Güvercintepe, Altınşehir, Şahintepesi Mahallelerine
kesinlikle Kentsel Dönüşüm ve TOKİ girmeyecek halk kendi yerini
kendisi dönüştürecek” demişti.
Geldiğimiz noktaya bakacak olursak söylemlerle uygulamalar birbiriyle bağdaşıyor mu? Belgeler devamındadır.
Muhtar Dinç, Belediye Başkanı Uysal’a sesleniyor;
Bu halkı 4 yıl beklettiniz, ta ki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 12.12.2012 tarih 19003 sayılı olurları ile 6306 sayılı kanunun 2’nci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (c) bendi kapsamında İlave Rezerv Yapı Alanı Bakanlık yazısı, 24.12.2012 tarihinde elinize ulaşana kadar. Ve bu yazı elinize ulaştıktan 2 gün sonra apar topar 4 yıldır bekletmiş olduğunuz İmar Planını 26.12.2012 tarihinde askıya çıkarıyorsunuz. Bu kafa karıştırma ne anlama geliyor? Hiçbir açıklama tarafınızdan yapılmamıştır.
Soruyorum Sayın Başkan;
Başakşehir İlçesi 1/1000 Ölçekli Altınşehir Güvercintepe Bölgesi Uygulama İmar Planında görüldüğü gibi mahallenin % 90’ını 300 m altı yani 150 m,180 m,200 veya 250 m parsellerden oluşmaktadır. Hiç bir tanesinin tek başına inşaat yapma şansı kalmamıştır. Binlerce parsel yol, yeşil donatı, fonksiyon dışı alanlardır.
Ve aynı zamanda mahallemizden geçen yüksek gerilim tellerinin altında kalan binlerce parsel ve 4 tane Camimize İmar Transfer Hakkı vermişsiniz. Tabiri caizse imar sürgün hakkı demektir. Yani bir sürgünün bile sürgüne gideceği yer belli olurken sizin yapmış olduğunuz İmar Transfer Hakkının nereye gideceği dahi belirtilmemiştir.
Muhtar olarak şahsıma ve yüksek gerilim imar mağdurları komisyonuma (Siz gidin Türkiye Elektrik Kurumu’ndan ‘yüksek gerilim tellerinin imara açılmasında sakınca yoktur’ diye yazı getirin, ben de imara açayım) demiştiniz. İşte kurumun yazısını ekte sunuyoruz. Hukukçu bir Belediye Başkanısınız, yapmış olduğunuz bu imar planlarının içeriği anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Aldığımız bilgiler doğrultusunda birçok parsel sahibi plana itiraz ettikleri gibi İdari Mahkemesi’ne dava açtıklarını bilmekteyiz.
Bu da tabi ki insanların anayasal hakkıdır. Ümit ederiz ki bu açılan davaların konuta açık olan parsellere ve insanlarımıza zararı olmaz. Eğer bu planın tamamında açılan davalardan dolayı idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verirse bunun da tüm sorumlusu Başakşehir Belediye Başkanı Sayın Mevlüt Uysal olacaktır.

Mahallemize dört yılda vermediğiniz imar planı ile ekonomik olarak mahalle halkının kaybının hesabını yapabiliyor musunuz? Geride kalan dört yılın başlarında düzgün bir imar planı yapmış olsaydınız vatandaşlarımız kendi imkanları ile dönüşümünü yapmış olacaktı. Bu yapılmış olsaydı bugün kentsel dönüşüm kaygısı da olmayacaktı.

Tekrar soruyorum Sayın Başkan;
Bundan sonra ki süreçte 26.12.2012 tarihinde askıya çıkan İmar Planı mı geçerli olacak yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlık Makamı’nın 12.12.2012 tarihli 6306 sayılı kanun kapsamında Kentsel Dönüşüm mü geçerli olacak? Lütfen somut olarak açıklama beklemekteyiz.
Tekrar tekrar soruyorum Sayın Başkan;
Yukarıda kısaca bahsetmeye çalışmış olduğum kafa karıştırıcı uygulamanızdan sonra belediyeye gelen mahalle halkımıza “sizler Güvercintepe Mahalle Muhtarı, Emlak Rayiçlerine karşı açmış olduğu davayı kazandı diye seviniyordunuz. Bakın, son yapılan imardan dolayı mahallede yapılacak kamulaştırmadan dolayı zarar göreceksiniz” diyerek mahalle halkımızla şahsımı karşı karşıya getirmeye çalışmaktasınız.
Ama yalan söylediğiniz aşikar (İmar hukukunuz çok zayıf demektir) Kısaca bahsedeyim bilginiz olsun. Yarınlarda bir daha böyle bir hataya düşmeyin. Bir kere tespit yapılan bu rayiçler 2009 yılında ve 2010 yılında geçerli olmak üzere yapılmıştır.
2013 yılının ortalarında muhtemelen 2014 yılında geçerli olmak üzere 4 yılda bir yapılır. Ve kamulaştırmalar da emlak rayicine göre değil, Kamulaştırma Yasası’nın 11.maddesinin (g) bendi, arsa niteliğindeki bir taşınmazın değerinin emsal satışlara göre belirleneceğini hükme bağlamıştır. Burada ki emsal satışları da siz benden çok daha iyi biliyorsunuz. Aksini iddia ediyorsanız Sayın Başkan buyurun gerek halkı toplayalım halkın ortasında gerekse istediğiniz basında bunları tartışalım. Halkımız da bu gerçekleri bilsin.
Ne ümitlerle gelmiştik biz bu şehre. Hani taşı toprağı altındı ya doğru. Bir zamanlar varoş dediler bir zamanlar gümüş, bir zamanlar bronz dediler bir zamanlar altın…
Şimdi ise mücevher olmuş ta haberimiz yokmuş. Birilerinin iştahını kabartmış olacak ki bir taraftan Başakşehir Belediyesi tarafından yapılan sürgün imar planı çıkartılıyor, bir taraftan da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan bir kararla ruhsatsız, iskansız ve afet riski adı altında Rezerv Yapı Alanı olarak Güvercintepe, Altınşehir, Şahintepe Mahalleleri dahil olmak üzere içeriğini dahi bilmediğimiz bir şekilde Kentsel Dönüşüm kapsamına alındığını bilmekteyiz.
Yetkililere seslenmek istiyorum!
Hani dokunulmaması gereken kutsal değerler vardır. Bir ailenin yuvası da, barınma hakkı da kutsal değerler arasındadır. Yıllarca bu insanlar Anadolu’nun her bir tarafından göç ederek bu büyük Metropolde bir araya gelmiş bin bir zahmetine katlanarak buraları bir yuva bilmişler.
Elbette gönül arzu eder ki daha sağlıklı daha nezih ortamlarda yaşayabilelim. Bir bölgede Kentsel Dönüşüm olacaksa o bölge halkının görüşleri, düşünceleri doğrultusunda yerlerinden edilmeden önce adı konmalı, vatandaşın hak ve hukuku korunarak dönüştürülmelidir. Sizlerin vicdanına havale eder, Güvercintepe halkımızın da bilgisine sunarım.
Kaynak : İstabul Times Haber Ajansı (İTHA)
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
ulvi gunen
ulvi gunen - 11 yıl Önce

bu başkan mıletı kandırdı ve çok becereksız aslında akp bu adamı aday gostermyıcektı cunku beledıyecılıgı vede sıyasetı bılen bırı degıl akp ye oy kaybetırır gelecek seçıme ben oslam bu adamı aday yapmam

SIRADAKİ HABER

banner34

banner35