banner25

Yaşasın Cumhuriyet,Yaşasın Demokrasi …

Cumhuriyetimizin 96.yılı bütün ülkede coşku ile kutlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu sene ilk kez bir çok ilçede ünlü sanatçının katıldığı Cumhuriyet kutlamalarına imza atıyor.

Yaşasın Cumhuriyet,Yaşasın Demokrasi …
 Osmanlı devleti 1299’da ki kuruluşundan Avusturya Arşidik’ü Matthias ile Sultan 1.Ahmet arasında 1606 yılında imzalanan Zitvatoruk anlaşmasına kadar batıdaki üstünlüğü devam ediyordur.

Osman’lı padişahları cihad ve Kuran’ın ruhuna eski kadar bağlı olmadıklarından dolayı 1606’da başlamak kaydı ile 1923 yılına kadar tam 317 yıl ilerlemek yerine hep geriledi veya yerinde saydı.

İşte Osmanlı devleti toprak kaybede kaybede Birinci dünya harbine kadar geldi. Beraber savaşa girdiğimiz Almanya yenilince Osmanlı içinde sonun başlangıcı göründü.

Osmanlı 23 Milyon Metre karelik hakimiyetten 784 Bin Km. ye sıkıştı

Osmanlı’nın bir çok hezimet ve sıkıntısını yaşayan Paşalar içinde Mustafa Kemal Atatürk’te vardı. Osmanlı’nın iflah olmayacağını anlayan paşa Cumhuriyeti kurmayı kafasın koymuş ve yıllarca bu havalini kimse ile paylaşmadan planlar ve projeler yaptı. 1.meclis ile ülke Yunan İşgalinden kurtarıldı ve bazı yasalar çıkarıldı.

2.Meclis’te 623 Yıllık Osmanlı’nın bittiğini ve Cumhuriyeti kurduğunu açıkladı

Mustafa Kemal Paşa uzun bir zamana yaydığı Cumhuriyeti kurma fikrini birinci meclise nazara daha az muhalifin olduğu 2.mecliste açıkladı. Ciddi itirazlara rağmen 15 sene Cumhurbaşkanlığı yaptığı Türkiye Cumhuriyetini belli bir yere kadar getirdi.

O ilginç Fotoğraf “CUMHURİYET’i biz böyle kazandık” Uşak’ta 1933 de çekildi …

İşte O fotoğraf 1933 yılında o zaman Kütahya’ya bağlı olan Uşak’ta çekilmiş. Fotoğraf çok manidar. İçlerinde her türlü insan var ama ortak paydaları Cumhuriyet’e sahip çıkmak var.

Siyasilerin halkı değişik kamplara ayırmak yerine bütün halkı aynı hedefler doğrultusunda bir araya getirip bu fotoğrafta olduğu gibi başı kapalı,açık ,kravatlı, kravatsız,köylü şehirli halkın bütün kesimleri aynı karede birleştirmek çok önemli bir durum.

Bu ülkeyi bize hediye eden Mustafa kemal Atatürk ve silah Arkadaşlarının Cumhuriyetimizin 96.yılında İstanbul Times Yayın Grubu olarak teşekkür ederiz.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35