banner29

“Uzakdoğu sineması köklerinden besleniyor”

Başakşehir Belediyesi Kültür-Sanat sezonunun klasiklerinden “Film Okuma” atölyesinin ilk toplantısında Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk’un “İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... Ve İlkbahar” filmi üzerinden “İnsanın Döngüsü, Yaşamın Amacı, Nefis Terbiyesi ve Ana Gayemiz Nedir?” konuları tartışıldı.

“Uzakdoğu sineması köklerinden besleniyor”
 Sinema yazarı ve eleştirmeni İhsan Kabil, Uzakdoğu sinemasının, alışılageldik Amerikan sinemasından farklı olduğunun altını çizerek, "Uzakdoğu sinemasının en önemli özelliği kendi kültürel kökleriyle bağ kurması, oradan beslenmesi” dedi.

 

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Nuray Kayacan’ın yaptığı söyleşide, gösterildiği bütün festivallerde büyük beğeni ile karşılanan, Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk’un “İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... Ve İlkbahar” filmi izlenip yorumlandı.

 

“Filmin derin bir felsefesi var”


Moderatör Nuray Kayacan,  film seçimlerinde, bol malzemeli ve faydalı olabilecek filmleri seçmeye dikkat ettiklerini belirterek, “Kim ki-Duk’un bu filmi çok önemli. Derin bir felsefesi var. İnsan yaşamının döngülerini mevsimler üzerinden anlatıyor. Kim Ki-Duk, 33 yaşında senaryo yazmaya başlıyor ve sinema sektöründen değil, işçilikten geldiği için çok farklı bir sinema anlayışı geliştiriyor” diye konuştu.

 

“En önemli özelliği kökleriyle bağ kurması”


Sinema yazarı ve eleştirmeni İhsan Kabil de, Uzakdoğu sinemasının, alışılageldik Amerikan sinemasından farklı olduğunun altını çizerek başladığı konuşmasında şunları kaydetti: “Uzakdoğu sinemasının en önemli özelliği kendi kültürel kökleriyle bağ kurması, oradan beslenmesi. Örneğin Budizm ve Taoizm esintilerini Uzakdoğu sinemasında rahatlıkla görebiliriz. Güney Kore sineması, zaman içerisinde tıpkı Japon sineması, İran sineması gibi kendine özgür bir dil geliştirerek dünya sinemasındaki yerini aldı”

 

Bu sezon ilki düzenlenen Film Okumaları söyleşisi, katılımcıların soru-cevaplarıyla sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35