banner32

Teknolojinin Çocukların Gelişimi Üzerine Etkisi

BAKMER Aile Eğitim Seminerlerinde bu hafta çağımızın en çok tartışılan konusu olan teknolojinin çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz yanları konuşuldu.

Teknolojinin Çocukların Gelişimi Üzerine Etkisi
 Medipol Mega Üniversite Hastaneleri’nin katkılarıyla hazırlanan programda konuşmacı olan S.Miraç Öztürk interaktif bir anlatımla teknolojinin çocuklar üzerindeki etkisini katılımcılarla soru cevap şeklinde paylaştı.

 

‘Teknolojik araçları ayırt etmek gerekir’


Çocukların teknolojiye olan ilgileri dendiğinde aklımıza en yaygın televizyon ve bilgisayar gelmektedir diyen Miraç Öztürk, “ Telefon, ı-pad ve elektronik oyunlarda sürekli elimizin altında olduğu için yüksek risk grubu içerisinde yer almaktadır. Her şeyden önce bu konudaki amacımızı kavramalıyız. Herhangi bir problem durumu yaşamadan önce, çocukların teknoloji kullanımını kontrol altına almak ya da problem durumu yaşandıktan sonra izlenecek yollar, çocuğa, probleme ve aileye göre gösterdiği farklılıklar. Bu ayrımı yapmak çok önemli” dedi.

 

‘Fiziksel, Psikolojik ve Sosyolojik etkiler’


Çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemlidir diyen Öztürk, “Gelişmekte olan çocukların sürekli olarak teknolojik aletlere maruz kalması fiziksel açıdan birçok problem yaratmaktadır. Görme sorunları, duruş bozuklukları, obezite, uyku kalitesinde düşüş gelişmekte olan çocuklarda potansiyel fiziksel risk olarak görünmektedir. Vaktinin çoğunu teknolojik aletlere harcayan çocuklarda teknolojik bağımlılık oluşmasıyla birlikte içe kapanma, toplumsal yaşamdan kaçma, tekrarlayıcı beden hareketleri gibi psikolojik etkiler ortaya çıkmaktadır. Toplumsal iletişim kurmakta güçlük yaşayan çocuklarda sosyal risk kategorisine girerek akademik başarılarında düşüş, yemek yememe, aile ve kişisel sorunlar, internet arkadaşları dışında kimseyi kabul etmeme gibi problemler yaşanmaktadır.”

 

‘Peki teknolojinin olumlu yanları neler?’


Teknolojiyi çocukların hayatından tamamen çıkartmanın da doğru olmadığını söyleyen Miraç Öztürk teknolojinin olumlu yanlarını sıraladı. Oyunlar sosyal ağın gelişmesi, bilgisayar oyunlarının yeni şeyler öğrenme fırsatı yaratması, yaratıcılığın gelişmesini sağlaması, eğitim amaçlı kullanıldığında ders içeriğinin anlaşılmasını kolaylaştırması, yazma ve iletişim becerilerinin gelişmesini sağlaması gibi pek çok katkıları da bulunmaktadır.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35