banner25

Tamburun Ahengi Sözün Efsunuyla Buluştu

Başakşehir'de Kıraathane Sohbetleri’ne konuk olan Savaş Barkçin ve Celaleddin Çelik, Başakşehirlilere unutulmaz bir gece yaşattı.

Tamburun Ahengi Sözün Efsunuyla Buluştu
 Tamburun ahenginin sözün efsunuyla bir araya geldiği programda Çelik, birbirinden güzel besteleri tamburuyla icra ederken Barkçin ise “Batı felsefesinin hepsini toplasan bir Mevlana ve Yunus Emre etmez” dedi. 

Başakşehir Belediyesi Kıraathane Sohbetleri’nin aralık ayındaki ilk konukları, siyaset bilimci ve müzisyen Savaş Barkçin ile mimar ve müzisyen Celaleddin Çelik oldu. Müzik kültürü sohbetleri beğeniyle takip edilen ikilinin Başakşehir Millet Kıraathanesi'ndeki programına Başakşehirliler yoğun ilgi gösterdi. Konuklar, iki saat süren programda müzik ve sohbete doydu.

“Musiki, Allah-u Teala’yı zikretmenin bir yoludur”

Kabiliyetsiz insan olmadığını söyleyen Savaş Barkçin, “Kabiliyetim yok diyen Allah’a iftira eder. Her insanın kendine has kabiliyetleri vardır. Hamuru yapıp pişirmek de müziği usulüyle icra etmek de kabiliyet ister. Musiki, Allah-u Teala’yı zikretmenin bir yoludur.” dedi. İlim öğrenme yolculuğundan da bahseden Barkçin, “İlim çok şey bilmek değil, bir şeyi nasıl bileceğini bilmektir.” diye konuştu.

“Batı, İslam Felsefesi’nin yanından geçemez”

Batı’daki kavramlarla İslam kültürünün birbirinden çok farklı olduğunu söyleyen Barkçin, kelimeler ve kökenleri üzerinden örnek verdi. Bir çatışmadan dönen Amerikalıya “gazi” denilemeyeceğini, “muharip” olarak sıfatlandırılabileceğini ifade etti. Gaziliğin İslam’a özgü gaza kavramından türediğini söyledi. Kavramların İslam felsefesinde anlam ve çeşitlilik kazandığını dile getiren Barkçin, “Batı dünyasının bu anlayışın çok gerisinde. Batı felsefesinin tamamını toplasan bir Mevlana ve Yunus Emre etmez.” dedi.

“Kötü müzik, kötü yemeğe benzer”

Musikinin insan yaşamındaki gerekliliğine vurgu yapan Celaleddin Çelik ise, “Yemeği yiyoruz, o yemek vücuda nüfuz ettikten sonra bazıları iyi, bazıları kötü geliyor. Müzik de böyle. Ses de, kulaktan insan vücuduna nüfuz ediyor. Kiminin kalbini karartıyor, kimine huzur veriyor.” diye konuştu. 

Çelik ayrıca, sohbete verilen kısa aralarda tamburuyla çeşitli besteleri icra etti. Sohbetin sonunda Başakşehirliler, Barkçin ve Çelik’i uzun süre alkışladı. Çiçek takdimiyle son bulan programın ardından katılımcılar, ikiliyle yakından sohbet etme imkanı buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35