banner32

Şehitlere üzüldü, PUMA’yı tasarladı

Başakşehirli Hazar Doğanlar, terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlarda el yapımı patlayıcılara karşı kullanılmak üzere PUMA adını verdiği “Patlayıcılarla Uzaktan Mücadele Aracı”nı tasarladı

Şehitlere üzüldü, PUMA’yı tasarladı
Genç tasarımcı, PUMA’yı hayata geçirebilmek için yetkili kurumlardan destek bekliyor.

Hazar Doğanlar, henüz 18 yaşında genç bir tasarımcı. “El yapımı patlayıcı” (EYP) kaynaklı şehit haberleri üzerine “bir şey yapmalıyım” diyerek harekete geçen Doğanlar, PUMA adını verdiği bir araç tasarladı. Genç girişimci; Patlayıcılarla Uzaktan Mücadele Aracı (PUMA) ile Başakşehir Living Lab Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen 7. Girişimci Günü’nde özel ödüle layık görüldü.

“Bu alanda çalışmayı kendime görev bildim”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi olan genç tasarımcı PUMA projesinin detaylarını anlattı. İki yıldır proje üzerinde yoğun bir şekilde çalışan Doğanlar, savunma sanayisine ilgisinin küçük yaşlarda başladığını belirtti.

Terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlarda şehit düşen Mehmetçiklerden hayli etkilenen Hazar Doğanlar, “Türk halkı olarak haberlerde sürekli izlediğimiz şehit haberlerinden herkes gibi ben de üzüntü duyuyordum. Bir vatandaş olarak bu alanda çalışmayı kendime görev bildim. Teknolojiye olan ilgimle bu isteğim birleşince ortaya kısaca PUMA olarak adlandırdığımız Patlayıcılarla Uzaktan Mücadele Aracı doğmuş oldu” dedi.

“EYP’leri 800 metreye kadar fark ediyor”

El yapımı patlayıcıların terörle mücadelede en zorlu konulardan biri olduğuna dikkat çeken Doğanlar, PUMA’yı şöyle anlattı: “Temelde 3 tip EYP var. Bunlardan en önemlisi hareket sensörlü olanlar. Bunlar, terör örgütlerinin sıklıkla kullandıkları patlayıcılardan. Ben de EYP’leri 800 metreye kadar fark eden insansız bir kara aracı geliştirdim. Bu insansız ve paletli kara aracı, askeri birlikler intikale veya operasyona giderken onların önünden gidip yola döşenmiş patlayıcıları tespit ederek olası bir kaybın önüne geçecek. Aracımız, bu tarz kullanımının yanı sıra askeri araçların üzerine ya da insansız hava araçları ve drone’lara da monte edilebilir”.

“PUMA için destek bekliyorum”

Projesinin teorik olarak hazır olduğunu belirten Doğanlar, sözlerini şöyle tamamladı: “Projemi daha da geliştirebilmek ve EYP kaynaklı kayıplarımızın önüne geçebilmek için Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, HAVELSAN (Hava Elektronik Sanayi) ve ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi) gibi kuruluşlarımızdan maddi ve manevi destek bekliyorum” .

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35