banner25

Sağlıklı çocuk büyütmenin formülü BAKMER’de

BAKMER’de düzenlen sağlıklı yaşam seminerine Başakşehirli kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Sağlıklı çocuk büyütmenin formülü BAKMER’de
 Çocuklarda doğal beslenme yöntemlerinin konu edildiği sağlıklı yaşam seminerinin konuğu Yard.Doç.Dr. Hayri Gözlükgiller idi. Evde sağlıklı mama yapımından, çocukların boyunun uzamasına kadar bir çok konuda doğal formüller veren Yard.Doç.Dr. Hayri Gözlükgiller, Başakşehirli kadınlara bol bol notlar aldırdı.

 

Çok antibiyotik kullanımı cinayettir


Antibiyotik kullanımıyla ilgili annelere çok önemli tavsiyelerde bulunan Yard.Doç.Dr. Hayri Gözlükgiller, “ Çocuğunuzda ateş varsa mutlaka üç gün kadar bekleyin. Fakat çocuk baygın haldeyse, keyfi hiç yoksa, her halinde hasta izlenimi varsa mutlaka doktora götürmeniz gerekmektedir. Fakat bizim ilk 1 yaşta gördüğümüz ateşlenmelerin sebepleri genelde fizyolojik olmaktadır. Diş çıkartma, kabızlık, çocukların çok fazla örtünmesi, evin sıcaklığının fazla olması gibi sebepler. Astımlı çocuklara baktığımız hep ebeveyn hataları ile karşılaşıyoruz. Sigara kullanımından bahsetmiyorum bile çünkü olumsuz etkilerini hepimiz biliyoruz. Asıl astımın diğer önemli bir sebebi uygunsuz antibiyotik kullanımıdır. Çocuklar doktora götürüldüklerinde verilen antibiyotikle çocuklar bir hafta iyi oluyorlar ikinci hafta tekrar hasta oluyorlar. Böylelikle çocuk antibiyotiğe bağışıklık kazanıyor ve ilerde kullanması gereken ilaçları etkisiz hale getiriyor. Son aşamaya kadar antibiyotik kullanmamaya çalışın” uyarısında bulundu.

 

Çocuk gelişimde ki önemli yaş formülü


Alerjik çocukların hastalıkları konusunda da bilgi veren Hayri Gözlükgiller, “Bu çocukların birinci aşaması eylül gibi başlar ocak aynın başında biter, ikinci aşama ise mart ayında başlayarak mayıs aynın ortalarına doğru biter. Bunun dışında çocuklar çok fazla hasta olmazlar. Genelde ailelerde ortaya çıkan en büyük alerji sebebi gıda alerjisidir. Hep tartışılır 1 yaşından önce yoğurt yedirmek, süte karşı alerji gibi konular konuşuluyor. Bunu bebekler 7.ayına gelene kadar anlamak mümkün olmamaktadır. Sonrasında yapılan testlerle yol haritası çizebiliriz. Çocuğunuzun gelişimini takip etmek adına yaşla ile ilgili önemli bir formül vermek istiyorum. “Yaş X 2 + 8” diyelim ki çocuğunu 8 yaşında bu formüle göre sonuç 24 çıkar ve 26 kiloya kadar normal sayılmaktadır. Ama bu 28,5 geçtiği zaman obez çocuk kategorisine girmektedir. Anne baba olarak yapılan en büyük yanlış çocukların her istediğini veriyor olmaktır” dedi.

 

Doğal hazır mama yoktur


Bebeklere kullanılan mamalar konusunda anneleri uyaran Dr. Hayri Gözlükgiller, “Sürekli doğal olduğunu iddia eden mamalar bile masum değildir. Bizim ülkemizde kullanılan mamalar ile Avrupa ülkelerindeki mamalar bile farklıdır. Mamaları hazır tutabilmek için belli oranda maalesef kurşun kullanılmaktadır. İlk 6 ay içerisinde anne sütü yok ise vereceğim mama tarifini 4.aydan itibaren kullanabilirsiniz. 250 ml keçi sütü, 2 tatlı kaşığı dut pekmezi veya hurma pekmezi, 1 çorba kaşığı nişasta, 1 çorba kaşığı irmik formülüyle bebeklerinize gönül rahatlığıyla mamalar hazırlayabilirsiniz.”

 

Ülkemizde anne sütü kullanımı %3


Çocukta genel taşlar ilk 2 yaşta oluşur. Birçok annenin hatası anne sütünden kolay vaz geçmek olmuştur. Maalesef ülkemizde anne sütü kullanımı %3 oranında olduğunu söyleyen Dr. Hayri Gözlükgiller, “Su ile birlikte anne sütü verme oranı ise %70’dir. Anne sütü alan bir bebek için su ek gıda yerine geçmektedir. Tabi ki verildiği durumlar olacaktır. Ama önemli olan annenin bol su içmesidir. Meyve suyu ile de suyu bir tutmamak gerekir. Çağımızın vebası asitli meyve suları olmaktadır. Annelere kesinlikle sütünün yetmediği konusunda konuşmalar yapmayınız. Anneleri emzirme konusunda teşvik etmemiz gerekmektedir. Stresten uzak, güzel beslenen annelerin süt kaliteleri de artacaktır. Hurma, incir, kayısı, anason, ısırgan otu gibi besinler süt arttırıcı özelliğe sahiptirler” dedi.

 

Soru cevap şeklinde son bulan seminer de katılımcılara kitap hediye edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35