banner25

Öğrencilerden ‘Geri dönüşümlü heykeller’

İBB Başakşehir Akşemsettin Ortaokulu öğrencileri plastik ve kâğıt atıklardan yazar Sevim Ak’ın kitap karakterlerini ilham alarak geri dönüşümlü dev heykeller yaptı.

Öğrencilerden ‘Geri dönüşümlü heykeller’

Başakşehir Belediyesi, İBB Başakşehir Akşemsettin Ortaokulu ve Pace çocuk sanat merkezi işbirliği ile ortaya çıkan Geri dönüşümlü heykel projesi Yazar Sevim Ak'ın katılımı ile açıldı. 300 öğrencinin görev aldığı projede 6 büyük plastik ve kâğıt atıklardan oluşan heykeller yer aldı.

Yazar Sevim Ak’ın karakterleri heykele dönüştü

Projenin diğer bir ayağı olan ‘Yazarıma sürprizim var’ çalışması kapsamında öğrenciler geri dönüşüm heykellerini Yazar Sevim Ak’ın kitaplarındaki karakterlerinden seçti. Önce yazarın ‘Vanilya Kokulu Mektuplar’ ve ‘Çilekli Dondurma’ adlı kitapları eserlerini okuyan öğrenciler, beğendikleri karakterleri geri dönüşümlü heykellere dönüştürdü. Öğrencilere Pace Sanat Merkezinin kurucusu Barış Karayazgan ve Görsel Sanatlar Öğretmeni Elif Baydar Türk rehberlik etti. Öğrenciler projeye başlamadan önce geri dönüşümle ilgili bilgilendirildi. Evlerinden, komşularından atık malzemeler toplayan öğrenciler gruplara ayrılarak fil, araba, zürafa gibi karakterlerden altı adet büyük geri dönüşümlü heykel ortaya çıkarttı.

‘Sanat bizi düzlüğe çıkartacak’

Hazırlanan heykeller ve resimler okulda gerçekleştirilen sergide görücüye çıktı. Serginin açılışı Yazar Sevim Ak, Okul idarecileri, öğretmenler ve çocukların katılımı ile yapıldı.

Yazar Ak, kitaplarındaki karakterlerin heykellere dönüştüğünü gördüğünde çok mutlu olduğunu belirterek şunları kaydetti, “Dev bir proje ile karşılaştım. Müthiş bir emek var. Keşke her okula, her çocuğa böyle projelerde yer alma şansı verilebilse. Sanat her zaman en karamsar durumlarda hayata tutunduğumuz bizleri düzlüğü çıkaracak bir alan olmuştur. Sanatı hayatımızdan ve hayallerimizden hiç çıkartmamalıyız. Bu çocuklara da bu mesajın verilmiş olması çok önemli.”

Sergi açılışı sonrasında Yazar minik okurları için kitaplarını imzaladı.

‘Heykeller geri dönüşüme kazandırılacak’


Öğrencilere geri dönüşüm bilincinin kazandırılması amacı ile hayata geçirilen proje günler öncesinden başladı. İBB Başakşehir Akşemsettin Ortaokulu Görsel Sanatlar Öğretmeni Elif Baydar Türk, 14. İstanbul Bienali’nde Pace Sanat Merkezinin kurucusu Barış Karayazgan ile sohbetleri sırasında projenin ortaya çıktığını belirtiyor. “Öğrenciler atıkları topladılar ve topladıkları atıklardan her sınıf bir dev heykel yaptı. Aynı zamanda kâğıttan da heykellerimiz yapıldı.”

Heykeltıraş, Barış Karayazgan ise projenin detaylarını şu şekilde aktardı, “Okuldan, Elif öğretmenimizden bir davet aldık. Burada ki çalışmamız yaklaşık bir ay önce başladı. Hep beraber grupça heykeller yapacağımızı konuştuk. Heykeller için 6 tane grup belirledik. Bu heykelleri yapmak için ihtiyacımız olan çocuklarımızın geri dönüşüm yapmasıydı. Pet şişelerden neler yapabileceğimizi konuştuk. Bir ayda topladıkları bütün şişeleri sanata dönüştürdüler. Ortaya çıkan dev heykeller okulda belirli bir süre sergilendikten sonra geri dönüşüme gönderilecek.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35