banner29

Müslüman Türk Halkı Chevrolet’in Logosundan Neden Rahatsız ?

Okurlarımızdan gelen CHEVROLET’İN logosu neden Haç şeklinde eleştirileri karşısında 16 Kasım 2012 tarihinde bir haber yaparak İslam ülkesinde HAÇ’ı çağrıştıran bir logo kullanılmasını irdeleyen bir habere imza atmıştık.Firma bu Haç değil Papyon diyerek açıklama gönderdi. Bu sefer de bir çok okurumuz buna da itiraz ederek hayır bu papyon değil Üç boyutlu Haç işareti iddiasında bulundular.

Müslüman Türk Halkı Chevrolet’in Logosundan Neden Rahatsız  ?
İstanbul Times Tv sokoğa indi ve mikrofonu halka uzatarak Chevrolet’in logosu neye benziyor diye sordu

Chevrolet Türkiye Distribütörünün haber merkezimize gönderdiği açıklamayı aynen yayınlamıştık. Bu açıklama da logo’nun Haç değil Papyon kravat olduğu iddia ediliyordu.Bizim bu logoya karşı ön yargımız yok. Firma evet logomuz Haç şekilde tasarlandı da diyebilir. Buna karşıda itirazımız yok. Ancak dikkatli bakıldığı zaman daha çok üç boyutlu bir Haç’a benzeyen bir nesne için hayır bu Papyon Kravat denilmesi halkın beklentisine cevap vermiyor.

Okurlarımız Logoyu Papyon olarak değil Haç olarak görüyor

İşte Cahillik Etmeyin başlığı  ile 26.12.2015 tarihi saat 00.25.13 de haberimizi n  sonuna yorum  yazan okurumuz şunları söylemiş
“Viyana kuşatması sonrası hilali kırıp yemek adına ay çöreği icat ettiği bir dünyada haçı papyon diye yutturmak istemelerini anlıyorum. Madem papyondu ana tema her iki ucu da papyon gibi yukarı aşağı ovalleştirse ve orta kısımları dairesel büüm verseler papyon der alırdı insanlar.
İçimize sindiremiyoruz, size ne kardeşim, alan alır almayan almaz. Benim bu markayı almamamdan neden rahatsız oluyor ve hakaret ediyorsunuz. Bak bu hakaretler beni daha da soğuttu” demiş.

Bir çok Türk  Chevrolet Kullanıcısı Haç’ı işaret eden logoyu çıkarıp yerine Ay Yıldız işareti koymuş

Biz hiçbir haberimizde kimsenin dinini inanışına karışmadık. Karışmıyoruz ve karışmayacağız. Ancak basın     özgürlüğü kapsamında da okurlarımızın Chevrolet’in markasını  HAÇ’a benzettikleri için rahatsız olduklarını haberlerimize konu yapmamızı da kimsenin dinine karıştığımız şeklinde yorumlanamaz.  Biz haberimizde Müslüman Türk Halkının bu markanın  logosunu  papyona değil daha çok HAÇ’a benzettiklerini ifade ediyoruz. Bunun içinde İstanbul’un bir çok ilçesinde Firmanın Logosunu halka göstererek Cehrolet’in  logosu size neyi hatırlatıyor diye sorduk. Halkımızın % 95’i Haç işareti dedi. Chevrolet’ in bu logo papyon demesi bir anlam ifade etmez. Türk halkı  logoya bakar bakmaz ilk bakışta Haç işareti demesini firmanın Müslüman ülkelerde bu logoyu kullanmamasını gerektiriyor.

İşte 16 Kasım 2012 de yaptığımız haberi aynen yayınlıyoruz

Chevrolet’in Logosu Neyi Sembolize Ediyor ?
Dünyanın sayılı otomotiv devlerinden birisi olan Chevrolet % 99’u Müslüman olan Türkiye’de Haç işareti ile araba pazarladığı iddiaları ne anlam ifade ediyor ? Firma yetkilileri her ne kadar logomuz papyon kravatın sembolüdür deseler de Türk halkı bunun haç işreti olduğuna inanıyor... Haberimiz 

Gazetemize ziyarette bulunan bir grup vatandaş şunları ifade etti. “ Bizler hem ticaret ile iştigal ediyoruz hem de her birimiz ayrı bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü olarak yönetimde bulunuyoruz.  Ayhan arkadaşımız da hem inşaat müteahhitliği yapıyor hem de bir caminin dernek başkanı. Kısa bir süre önce CAPTİVA marka bir Jeep satın aldı.

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber

Ama Camii cemaati başta olmak üzere bir çok kişi Hacı  sen de mi HAÇ reklamı yapmaya başladın dediği için arkadaşımız çok sevdiği aracından soğudu dediler” bu konuda bir haber çalışması yapmamızı isteyen okurlarımızın bu talebinden sonra yaptığımız araştırmada halkın geneli Chevrolet araçların logosunda bulunan işaretin HAÇ sembolü olduğu konusunda hemfikir oldukları kanaatine ulaştık.

Chevrolet Müslüman Mahallesinde salyangoz mu satıyor  ?

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) olarak İstanbul’un bir çok ilçesinde yaptığımız araştırmalarda bir çok kişinin Chevrolet araçlarının arkasındaki HAÇ logosundan rahatsız olduğu için onun yerine ay yıldız şeklinde değişik logolarla araçlarındaki Haç işaretini çıkardıklarına şahit olduk.
İsminin açıklanmasını istemeyen Başakşehirli bir okurumuz Chevrolet markasını çok seviyorum ama bu işaret için başta kendi ailemden baskı gördüm. Diyerek firmanın İslam ülkelerinde satacağı araçlarda insanları rahatsız etmeyecek bir logo kullanmaları daha iyi diyerek firmaya yol gösterdi.
Bazı Chevrolet bayilerinin bu  işaret haç değil Papyon sembolüdür demelerine rağmen toplumun bunu bariz bir şekilde Haç  işaretine benzetmelerine şirketin Türkiye Distribütörünün ne diyeceği merak konusu oldu.
Okurlarımızın sıkıntılarına çözüm bulana kadar işin peşini bırakmayacağız Chevrolet markalı araçların arkasındaki logo’nun papyon ile alakası olmadığı halk tarafından ifade ediliyor. Firmanın düşüncesi Haç işaretini sembolize etmek de olmaya bilir. Ancak bu logonun herkesin zihninde HAÇ’ı çağrıştırdığı biliniyor.
Chevrolet Türkiye Distribütürü ‘nün konu ile alakalı haber merkezimize gönderdiği basın açıklamasını aynen yayınlıyoruz ;

İSTANBUL TIMES GAZETESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ BASIN AÇIKLAMASI

Sayın Basın Mensubu, Yapmış olduğunuz haberde basın meslek ilkelerinin en önemli unsuru olan ve yayınlarda taraflı ve çıkarcı haberden kaçınmayı sağlayan “cevap hakkı” nı Chevrolet Türkiye’ye sunduğunuz için teşekkür ederiz.
Süreli bir yayın olarak uzun yıllardır habercilik yaptığınız Istanbul Times gazeteniz ve haber portalınızın, Basın Konseyi’nin altında imzanızın bulunduğunu düşündüğümüz “Meslek ilkeleri kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez” ilkesine uygun çalışmalar yaptığınızdan şüphemiz Bulunmamaktadır.
Basın Konseyi’nin meslek ilkelerinin omurgası sayılacak “Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, sosyal düzeyi ve inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz” ve “Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı; genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumunun temel dayanaklarını sarsıcı ya da incitici yayın yapılamaz”  kapsamında haberinizin kamuoyunda hassasiyet unsurunun son derece dikkat edilmesi gereken noktada olduğu düşüncesindeyiz.

Bu kapsamda açıklamamız şu şekildedir ;

Chevrolet, Louis Chevrolet ve William C.Durant 3 Kasım 1911 tarihinde Chevrolet Motor Company’yi birlikte kurmaları sonucu başlayan 100 seneyi aşkın bir şekilde de devam eden tüm dünyada saygı gören bir markadır. Tüm dünyada “Papyon” olarak bilinen Chevrolet logosu,William C. Durant'ın kalmakta olduğu bir Fransız otelindeki duvar kâğıtlarındaki papyonlardan esinlenmesiyle 1912 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Durant’ın yönetiminde tasarlanan Chevrolet’nin papyon şeklindeki logosu, 1913 yılı sona ermeden ilk kez bir ilanda görülmüştür.

Logo 1914 yılında ise ilk kez Durant’ın yeni ve nispeten daha uygun fiyatlı Chevrolet’lerinde yer almıştır. Dolayısıyla haberinizde bahsedilen Chevrolet logomuzun Haç işaretiyle yakından uzaktan ilişkisi yoktur.

Tüm dünyada global logomuz olan “Papyon” kullanılmaktadır. Dünyanın dört bir yanında 140 ülkeden fazla bir pazarda aynı logo kullanılmaktadır. Haberde ithamda bulunulduğu gibi bir algının ve yanlış anlaşılmanın sadece ülkemizde yer alması üzüntü vericidir. kamuoyuna saygıyla duyurulur. 


Türk Halkı Chevrolet’in Logosunu papyon  olarak değil Haç işreti olarak algılıyor

Gazetemizin imtiyaz sahibi Hüseyin Çetiner bir süre önce araç satın almak için bir arayışa girdi. Gerek fiyat,gerekse yakıt gerekse de görsellik olarak Chevrolet Captiva Jeep’ i beğendi. Satıcı bayiye Haç çeklinde logo istemiyorum dedi. Satıcıda araç üzerinde değişiklik yapma hakkımız ve yetkimiz yok ya bu şekilde satın alırsınız yada almazsınız dediği için Çetiner de tercihini başka bir araçtan yana kullandı ve satın aldı.Hayatın yarısı  eğitim ile  geçen sarı basın kartı sahibi bir basın mensubunun Chevrolet’in Logosunu Haç’ a benzetmesine şirket yetkililerin bu Papyon Kravatı sembolize ediyor açıklaması kendisini tatmin etmediği bir ortam da eğitim ile ilgisi çok olmayan Müslüman bir Türk’ün bu logo Haç değil demesi için hiçbir neden yoktur. Bu haberi yaparak da  hiç kimsenin inancına karışmıyoruz. Ancak Müslüman bir ülkede halkın çok da sıcak bakmadığı bir sembolü gözümüzün içine sokarak aracın ön ve arkasına koyarak onlar bizim dini inanışımıza baskı yapıyor demek zor değil. Parasını verip satın aldığımız bir araç ile  bize Hıristiyanlık inancının sembollerini pazarlamalarına seyirci kalmayacağız.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
     

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35