banner25

Müftüoğlu, küresel dünya’nın açmazlarını anlattı

Yazar Atasoy Müftüoğlu, Başakşehir söyleşilerine katıldı.

Müftüoğlu, küresel dünya’nın açmazlarını anlattı
 Başakşehir Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşi programına katılan Müftüoğlu, küresel dünyanın açmazlarında Müslüman yaşamının nasıl olması gerektiğini ‘Yeni Bir Dil Bulmak’ üst başlığı ile anlattı.

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşinin ev sahipliğini Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir yaptı. Söyleşide, Başakşehirliler salonun tamamını doldurdu.

‘Gerçek umutlar için gerçek çabalar gerekir’


Dualarla söyleşiye başlayan Yazar Atasoy Müftüoğlu, “İslam dünyası toplumları son 200 yılını hayali umutlar ile geçmişe dair riyalar görerek geçirdiler. Halende bu rüyadan uyandıklarına dair belirtide yoktur. Muhafazakâr ve gelenekçi toplumlar gerçeklerle yüzleşmek hesaplaşmak istemezler. Çünkü gerçekler rahatsız edicidir, sorumluluk almayı gerektirir. Gerçek umutlar için gerçek çabalar gerekir. İyi şeylerin olabilmesi için iyi şeyler yapmak gerekir. Biz halen Müslümanlar olarak güncelliğin sınırlarını aşmayı başaramadığımız için geleneğin sınırlarını aşmayı başaramadığımız için, ayrıntıların sınırlarını aşmayı başaramadığımız için büyük farkındalıklar oluşturamıyoruz. Zaten tarihsel farkındalık oluşturamadığımız için hayali umutlar peşinde sürükleniyoruz” dedi.

Karşı karşıya bulunduğumuz gerçekliklerin farkına varabilmek için tarih bilincine ihtiyacımız olduğunu belirten Müftüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü, “Tarih bilincine sahip olması gerekenler tarihin aktörleri olmak zorundadır. Tarih nesnelerinin bilincine ihtiyacı yoktur. Bizler bugün konuşulması gerekenleri değil konuşulmaması gerekenleri konuşuyoruz. Biz yeryüzünde kendi tercihleri öznesi olmak üzere olan bir topluluğuz. Böyle olduğu halde biz bunun gereğini yerine getiremiyoruz. Asıl konuşulmaması gereken şey olan bugünün gerçekliğini biz üretmiyoruz. Gerçekliği üretenler sınırlarımızı belirliyor, gerçekliğimizi belirliyor bizse sadece konuşuyor. Dünya Müslümanlarının ise bu noktaya nasıl geldiğimiz ile ilgili bir düşüncesi ya da çalışması da yok. Modern ve geleneksel hurafeler ile bir o yana bir bu yana sürükleniyoruz. Bunlar bizim hayatımızı şekillendiriyor.”

İslami bütünlük parçalanmıştır. Her parça kendi çıkarları için yeni bir dil oluşturmuştur, diyen Müftüoğlu, bu parçalardan hiçbir gerçekliğin çıkmayacağına dikkat çekti. Yazar, “Zihin dünyamızı Aydınlanma Mutlakiyetçiliği belirlemektedir. Bu milliyetçilik sömürgecilik aracılığı ile kendisini evrenselleştiriyor. Sömürgeciler İslam Dünyası’nı sömürgeleştirmeden önce onların zihinlerini sömürgeleştirerek bağımsız bir içerik, bağımsız bir tarz, tavır almalarına engel olmaktadır.

‘Umut gerçekleri konuştuğumuzda başlar’

Atasoy Müftüoğlu, “Bizler, İslam’ın belirleyici tayin edici olmadığı bir toplumda Müslümanlık ideasında bulunuyoruz. İslam günümüzde sadece bir folklordur. Çünkü İslam’ın sadece bir folklor olmasına izin veriliyor. İslam bugün popüler bir muhafazakârlık, özel bir dindarlık biçimi haline getirilmiştir. İslam etkisizleştirilmiş ve referans kaynağı olmaktan çıkarılmıştır. Bizler tüm bunları fark edemiyoruz. Din adına kullandığımız dil tamamen ayrıntıların dili olmuştur. Bu dil bugüne, zamana, akla, tarihe hitap etmiyor. Umut gerçekleri konuştuğumuzda başlar. İyi olacak inşallah klişesine sığınmamalıyız. Modern dünya sürekli içi boş umutlar veriyor. Biz bugünün gerçekliğini nasıl aşabiliriz, nasıl sorgulayabiliriz konusunu gündeme alan düşünce hayatına ihtiyacımız vardır. Yeni bir kültür üretemezseniz küresel kültüre mahkûm olursunuz. Ancak yeni bir kültür üreterek kurtulabiliriz. Üzerimize bir çığ düşmüş iken para ile satın alınabilecek değerler için savaşıyoruz. İnsani anlamda eksiliyoruz.”

Söyleşi sonunda Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Müftüoğlu’na katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35