banner25

Mall Değil “Alış Veriş Merkezi“

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha önce açılışını yaptığı Alışveriş Merkezlerinde dile getirdiği Türkçe İsim Hassasiyetini Küçükçekmece ‘’ Arena mega’ ’sanat Merkezi’ nin açılışında bir kez daha dile getirdi.

Mall Değil “Alış Veriş Merkezi“
Son dönemlerde Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yapılan Avm, Konut ve iş merkeziisimleri’nin Türkçe olması yerine daha Dikkat çekici, Yabancı ortakların etkisi ve insanlara cazip gelmesi adına yabancı isimlerin tercih edilmesi başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çok sayıda Siyasetçiyi vetoplumun farklı kesimden insanlarırahatsız ediyor.

İstanbul Times Haber Merkezi/Gökhan Karakurt - Özel Haber 

Erdoğan’ın Türkçe İsim Hassasiyeti
Daha önce Başbakan Erdoğan 19 Nisanda Trump Towers Mall’ın açılış konuşmasında ‘’Trump Towers’’yerine Trump Kuleleri’ ’demeyi tercih etmiş. Yatırımcıların da Türkçe isim Hassasiyeti gösterimlerini istemişti. Ancak  Türkçe isim hassasiyetin ’de bir değişim söz konusu değil yine birçok yapım şirketi projelerinde çok sayıda yabancı isim kullanıyor. Türkçe isim kullanımı ihmal ediliyor.

Erdoğan ‘’ekonomiye katkı sağlayanları kutluyorum. Fakat birçok inşaat projesinde başta İstanbul olmak üzere birçok yabancı isim kullanılıyor. Yatırımcılardan rica ediyorum; iç tasarımda Türkçe hassasiyetini görmek istiyoruz. İstanbul uluslararası bir markadır. Âmâ Türkçe de artık Ülke sınırlarını aşan bir dildir. Türkçeleşmiş Türkçeyi dahi benimsersek çok önemli adımlar atmış oluruz’ ’şeklinde konuştu.

Erdoğan K.çekmecede açılışını yaptığı’ ’Arena mega’ ’isimli kültür merkezinin ismini beğenmediğini ve bunun yerine daha güzel Türkçeye yakışır bir ismin bulunması gerektiğini istedi.

İstanbul’un 39 ilçesindeki Yabancı isimli AVM.ler…

Dünyada en çok AVM’si
bulunan şehirlerin içinde yer alan İstanbul’da her gün yeni bir AVM nin açılıyor olması İstanbul’u birçok açıdan olumsuz yönde etkiliyor. Türkçe isim kullanmak yerine yabancı isimlerin tercih edilmesi toplumu kendi kültürüne yabancılaştırıyor. İnsanlar gittikleri Avm’lerde kendilerini yabancı bir yere gelmiş gibi his etmeleri ya da yabancı isimli konutlarda oturmaları aynı şekilde kendi geleneksel toplum yapısından uzaklaşmasına neden olabilmektedir.

Alışveriş merkezlerinin babası olan İstanbul Kapalı çarşıda esnafın birbirine salam vermesini kolaylaştıracak bir mimari hâkim olduğu halde günümüz AVM’lerin de ise adeta esnafın birbirini görmemesi için tercih edilen mimari yapının ne kadar insanlıktan uzaklaştığını gözler önüne seriyor.

İşte İstanbul kent Gazeteciliğine damga vuran İstanbul Times Gazetesi ses getiren birçok dosya haberi ile adında söz ettirmeye başladı. Vatandaşın yaşamını olumsuz yönde etkilemeye başlayan ruhsuz AVM. lerin bir de isimlerini yabancı dilden seçmesi adeta bu AVM. ler Londra veya New York’ta mı dedirtecek seviyeye geldi.

İşte İstanbul’un 39 ilçesinde inşa edilen ve isminin % 95 yabancı olan AVM'ler ve İş merkezleri hakkında detaylı bir araştırma yaptık.  Avm’lerin isim listeleri

Avcılar İlçesi

Pelikan Mall, Torium,

Ataşehir İlçesi

Arcadia,

Beşiktaş

Kanyon, Metro City Avm, Mayadrom

Beylikdüzü

MARKA CİTY, BEYLİCİUM ,REAL, CARREFOUR, FOXCİTY, BAHAUS, MEDİAMARKT, OUTLET CENTER, TAXİT CENTER, KAYA MİLLENİUM, SKYPORT STARS  

Bağcılar

İstanbul Power outlet

Bahçelievler İlçesi

Metroport, Carfoursa,

Bakırköy ilçesi

Galeria, Carousel, Atrium, Aplus, Airport,

Başakşehir ilçesi

Deposite, Terasium, Olimpia, Prestige Mall,  Mall of İstanbul

Bayrampaşa

Ora Avm, Forum İstanbul, Akvaryum Avm

Beykoz

ACR Loft Avm

Büyükçekmece

Atirus Avm, Fox City Premium Outlet Avm, Kaya Millenium Avm

Fatih İlçesi

Fatih: Astoria
 
Eyüp

Kemer Mall Avm, WhiteHill, Wialand

Esenler

Espri Outlet Center Avm

Esenyurt

Akbatı Avm, Eskule Avm,

Güngören

Kale Outlet Center Avm

Kadıköy

Kozzy Avm, Optimum Kozayatağı Avm, Tepe Nautilus Avm

Kâğıthane

İstanbul Sapphire Avm, Axis Avm

Küçükçekmece

Arena Park Avm, FlyinnAvm, Armoni Park Outlet Center, Deposite Outlet Avm

Pendik

Neomarin Avm, PendoryaAvm, Vıaport outlet Avm

Ümraniye

Lilyum Avm,

Şişli

City’sAvm, Bomonti Park Avm, DoğuşPower Center Avm, AstoriaAvm, TrumTowers, BlackoutOutletAvm,

Zeytinburnu İlçesi

Olivium

Şişlide Avm Yoğunluğu

Araştırma ve Haberi yazma aşamasında biz bile çok zorlandık Avm isimlerini okurken. Bakıldığında gerçek anlamda ciddi sorunlar içinde barındırıyor yabancı isimli Avm’ler. Araştırmamız da İstanbul’un en çok Avm’si olan ilçeleri sıralamasında Şişli, Beylikdüzü, Bakırköy ve Başakşehir ilk sıralarda yer almakta. Tek Alışveriş merkezine sahip olan Zeytinburnu’nda da kullanılan isim yabancı ‘’Olivium’’ oysa bunun Türkçe karşılığı olan ‘’Zeytin’’ isminin kullanılması daha anlaşılır ve kulağa hoş gelen bir isim olurdu.

Vatandaş’ın yetkililerden İnşaat sektörüyle ilgili talebi İstanbul’un Siluetini bozacak yapılara müsaade edilmemesi ve Avm isimlerinde Türkçe isim kullanma hassasiyeti göstermeleri.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)Kaynak verilerek belirterek haberimiz kulanılabilir 


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35