banner25

Kurban nasıl kesilir?

Bayram yaklaştıkça kurban heyecanı da katlanarak artıyor. Hali vakti yerinde, her Müslüman’a farz olan Kurban için Başakşehirli vatandaşlarda modern, sağlıklı şartlarda dini vecibelerini yerine getirebilmek adına Başakşehir Kurban satış ve kesim alanına akın ediyor.

Kurban nasıl kesilir?
Başakşehir Belediyesi; Başakşehir 1. Etap Yürüyüş Yolu Altı ve Bahçeşehir’de kurulan Kurban satış ve kesim alanlarında vatandaşlara konforlu bir tesis sunuyor. Vatandaşlar modern tesislerde sıra beklemeden kesimlerini yaptırabiliyor. Alanlardaki Din görevlileri ve Veterinerler kurbanlıkların nasıl kesileceği ile ilgili tüm soruları için vatandaşlara hizmet veriyor.


İstanbul Times Haber Merkezi 




‘Sadece eti için kesilen hayvan kurban olmaz’

 

Başakşehir Kurban satış ve kesim alanında görevli olan Hacı Ahmet Cami İmamı Furkan Hatipoğlu, kurban kesimi ile ilgili bilgiler aktarıyor, “Kurban keserken besmele çekilmesi gerekir, yoksa o kurban olmaz, hayvan mundar olur. Ama besmeleyi unutmuşsa kurban olur. Bismillah, Allahuekber denmesi yeterli olur. İllaki uzun duaya gerek yoktur.

 

Büyükbaş hayvan kurban olarak seçilmişse, ortaklardan birisi bana kurban düşmüyor, bana et lazım derse. Bunu da diğer kurbanlık ortakları bunu bilerek hayvanı keserse o kurban kabul olmuyor.  Vatandaşın öncelikle, kurban kesmeye niyet etmesi gerekir. Sadece et niyetiyle girilen kurban kabul olmaz. 

 

Akşam kurban kesmenin mekruh olduğunu belirten Hatipoğlu, “Akşam hava karardığında kurban kesmek mekruhtur. Buda yeterli ışıklandırma olmadığı için insanlar birbirlerini bıçaklar, hayvana zarar gelir, kaçar gibi durumlardan dolayı mekruhtur. Ama tesiste doğru ışıklandırma varsa hava kararınca da kurban kesilebilir.”dedi.


‘Modern mezbahalar gibi bir tesis’

 

Başakşehir Belediyesi Kurban satış ve kesim alanında görev yapan Ayhan Akman ise Kurbanlık kesiminin inceliklerini anlattı, “Kesim sırasında kurbanlık hayvanın eziyet görmemesi gerekiyor.  Eziyet görmemesi içinse ortamın hijyenik olması gerekiyor. Biz Başakşehir Kurban satış ve kesim alanlarımızda hijyenik bir ortam sağlıyoruz. Hayvanın boynu kesildikten sonra, dört beş dakika kurbanın canının çıkması beklenmelidir. Buradaki tesislerimizde hayvanın derisi otamatik  yüzme makinalarıyla  yüzüldüğü için deri israf olmuyor. Vatandaş kendi eliyle yüzdüğü zaman deri de telef oluyor.” 

 

Başakşehir Kurban satış ve kesim alanlarını da anlatan Akman: “Tesislerimizde yer alan konteynırlarımızdaki kesimler, modern mezbahalarda kesim nasılsa aynen o şekildedir. Modern mezbahaların küçük modelleridir. Kurbanlık bu sistemle Büyükbaş kurbanlıklar kesime alındıktan 25 dakika sonra kesilip vatandaşa teslim ediliyor. Tesislerde saatte 100 küçükbaş kurbanlık kesilebiliyor. Gün içersinde yaklaşık 1000 kesim yapılabiliyor. 9 Mobil istasyonumuzda Bayramın birinci günü 1200 tane kurbanlık kesebiliyoruz. Sağlıklı bir kesim için tüm vatandaşlarımızı Başakşehir Kurban satış ve kesim alanlarına bekliyoruz.”dedi.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35