banner25

Kendini Kral Sanan Belediye Başkanları Var

İstanbul’da 39 İlçe belediye başkanı var. Bunun 25 Tanesi AK PARTİi’ye,14 Tanesi de CHP’ye mensup. Her iki Partiye Mensup Belediye başkanları içinde Halka tepeden bakanlar mevcut.

Kendini Kral Sanan Belediye Başkanları Var
 Yaptığımız saha çalışmalarında ilk etapta CHP den 3,AK PARTİ’ den de 3 bakanın durumunu gözden geçirmesi adına minik bir dokunuş yaptık. Bu başkanlar ile alakalı yaptığımız sokak söyleşileri ile alakalı henüz yayınlamadığımız çalışmalar da mevcut.

Bütçelere devasa olunca Ben Kralım Mantığı  hakim oluyor

Her iki partinin Belediye Başkanları içinde hükmettikleri devasa bütçeler sayesinde kendini kraldan farksız göre çok sayıda Belediye başkanı olduğunu icraatlerinde görmek mümkün.

Burada en önemli etken Meclis üyesi çoğunluğu olan Belediye başkanlarının muhalefet meclis üyelerinin hiç bir önerisini dikkate almamaları büyük bir eksiklik.

Örnek vermek gerekirse  Küçükçekmece ilçesinde  AK PARTİ’nin Oyu % 41 CHP’nim oyu ile % 39 yani arada sadece % 2 lik bir fark var ama CHP adayına oy veren on binlerce seçmenin iradesi mecliste halka yansımıyor. Bu Çarpık ve hatalı durum başka bir ilçede de AK PARTİ seçmeni için olumsuz sonuçlar  doğuruyor.

Yasalar bir an önce değişmeli

Bu Yasa ile halkın iradesi Belediye meclislerine yansımıyor.  Durum böyle olunca da meclis çoğunluğunu elinde bulunduran Belediye başkanı da ben ne istersem o oluyor mantığı ile hareket ettiği için bir süre sonra menfaati olanların başkanın önünde el pençe divan durması soncusu bazı başkanlar kendisini kral sanabilir.

Bu Yüksek bütçelere hükmetmek ve istediği şeyleri  yapabilen başkan kral değilsem de onun kadar forsum var düşüncesine kapıldığı için bir çok şeye tepeden bakabiliyor.

Avcılar Belediye Başkanı Dr.Handan Toprak Benli “Avcılar Belediyesini Protestoların Merkezi Yaptı”

İstanbul’un tek kadın Belediye başkanı. Mesleği Tıp  doktoru. Yönetim farklı bir beceri. Her insanın kendisinde yöneticilik vasıfları olmayabilir. Ancak uzman kişilerden destek alarak kendine emanet edilen makamı en iyi şekilde temsil etmesi beklenir.

Avcılar Belediye Başkanı Dr.Handan Toprak Benli’nin Avcılar ilçesini nasıl yönettiği veya yönetemediği  tartışma konusu olmuş durumda.  Başkan işçisi ile kavgalı, yerel basının önemli bir bölümü ile kavgalı kısaca kurum içinde henüz bir birlik ve beraberlik düzeni sağlayabilmiş değil. Üstüne üstlük her şeyin en iyisini ben bilirimin hesabında olduğu için başı sorulardan kurtulmuyor.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve adamlarının emeğe saygısı yok

Emeğe önem veren sosyal demokrat bir partiden belediye başkanı seçilen Aykurt Nuhoğlu ve ekibinin emeğe saygısı olmadığı  bir çok kesim tarafından ifade ediliyor. Başkan ve ekibinin vizyon ve misyon  konusunda ciddi sıkıntıları olduğu ifade ediliyor. Ortak akıldan ziyade ben başkanım her şeyin en iyisini ben bilirim mantığında olduğu bir çok çalışmasında kendisini gösteriyor. Bu mantık ve anlayış ile Kadıköy gibi İstanbul 1.bölgenin en önemli ilçesi yönetilemez. Başkan hükmettiği bütçe ile kendisini Kral  sanan belediye başkanlarının önde gelenleri içinde yer aldığı ifade ediliyor.

Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz  iyi işler yapıyor ama  Ben kralım havasında olduğu için bu çalışmaları gölgede kalıyor

Kartal Belediye başkanı Dr.Altınok Öz gerçekten ilçesinde güzel işler yapıyor. Ama bunların halka ulaşması adına hiçbir çabanın içinde olmaması başkan artık yaptığı işten haz almıyor yorumlarına neden oluyor. Başkan o kadar kendisini aşmış ki kendi ilçesi yatırıma aç olduğu halde  başka şehir ve başka ilçede Belediye adına otel kuracak kadar işi ileriye götürdü. Başka belediye başkanlarının piknik yeri ve otel kiraladıklarını biliyorum ama Altınok başkanın işi daha farklı bir boyutta taşıdığı malum. Başkan olduğu günden bu yana takip ediyoruz  ama net ve özgün bir projesinin olduğunu bilmiyoruz.

Ak Parti’de doygunluğa ulaşan başkanlar var

1-Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın halka bakış açısı çok kötü . Başkan‘ın beşeri münasebetleri ise felaket derece kötü. Başkan nerede  ise 8 yıldır ilçede belediye başkanı. Bütçesi de az değil. Buna rağmen Başkanın ilçeye kazandırdığı  özgün bir çalışması olduğunu söyleyebilen yok. Gerçi seçime çok var ama bir sonraki seçimde kesinlikle aday gösterilmemesi gerekir. Belediye bütçesinin % 40’ı sattığı Emlak’tan elde ettiği için adı  Emlakçı  Başkana çıkmış durumda.

2-Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu herkese tepeden bakan bir yapısı var. Dereleri tepeleri imara açtı. Yarın öbür gün sel olup halk öldüğü zaman ne yapalım İlahi tecelli diyecek bir yapısı var. 5/6 sene önceki  Esenyurt ile bugünkü arasında kötülük yönünde çok fark var. Millet iyiye doğru giderken  bizim ülkede özellikle Esenyurt’ta her şey daha da kötüye gidiyor.  Bir daha aday olursa halka daha da yazık olur.

3-Bahçeleiveler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, İstanbul’da bir çok Belediye başkanı internet döneminin ürünü değiller. Bundan dolayı da  gençleri anlamaları zor oluyor. Bundan sonra yapılacak olan yerel yönetim seçimlerinde daha yeni versiyon belediye başkanları seçilmelidir.

Özetle hangi parti olursa olsun 2 dönem fazla 1 dönem eksik mantığı ile başkan seçimi yapılmalıdır. Yani kesinlikle ilk döneminde çok başarılı ise ancak ikinci dönemde aday gösterilmelidir. Aksi halde 5 yıl yeter de artar da.  3 ve 4.Dönem başkan olan ilçelerde agresif bir ilerleme olmadığını görmek mümkün.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35