banner25

İslam’da örnek aile ve kadınlar

Başekşehir Belediyesi Bilgievi söyleşilerine katılan Mürşide Uysal, İslam tarihinde yaşamlarıyla örnek aile olmayı başarmış aileleri ve kadınları anlattı.

İslam’da örnek aile ve kadınlar
  

Şahintepe Bilgievi’nde gerçekleşen söyleşi programı ilçe kadınlarının katılımı ile gerçekleşti. Mürşide Uysal programda şu bilgileri paylaştı, “Bizler yaşantımızda çocuklarımıza ailemize ve çevremize güzel örnekler olmalıyız. Bir meyveyi yetiştirmek bile üç beş yılı buluyor. İnsan yetiştirmek ise yılları alıyor. Evlatlarımıza gösterdiğimiz güzel örneklik gelecek asırları bile etkilemektedir. Kötü örnek olmakta yine gelecek nesilleri etkiliyor. Anne babalar bu konuda kendini hesaba çekmelidir. Anne baba olarak da çocuklarımız gibi kendimizin de örnek alacağı kişileri doğru seçmeliyiz. Aile görgüsü, bilgiye açık bir zihin, doğru bir model aile için geliştirici üç unsurdur. Peygamber efendimiz ‘ashabım yıldızlar gibidir, hangisine uyarsanız doğru yolu bulursunuz’ buyurmuştur. Biz bu doğru yolu bulmak için o yıldız gibi insanları örnek almalı ve yaşantılarını hayatlarımıza aktarmalıyız.”

 

‘Anne olmak model olmaktır’


Anne olmanın önemine dikkat çeken Uysal, anne olmanın iyi birer model olmaktan geçtiğinin altını çizdi, “Annenin yol gösterici olma rolü de vardır. O nedenle Peygamberimiz ‘cennet anaların ayakları altındadır’ buyurmuştur. Kur’anda bahsi geçen annelerimiz vardır. Tüm bu örnekler varken neden günümüzde başka kişileri örnek rol model alıyoruz? İtalyan Türkolog Anna Masala, bizler için ‘siz hazine sandığının üzerine oturmuş dilencilere benziyorsunuz’ diyor. Bizlerde bahsi geçen dilenci konumunda olmamak için kendi değerlerimizi bilmeliyiz.”

 

Mürşide Uysal, Müslüman kadınların, annelerin örnek alması gereken isimleri ise onların örnek yaşamları ile anlattı, “Peygamberimiz cennetin dört sütunu olarak dört kadından bahseder, bunlar; Hz. Hatice, Hz. Asiye, Hz. Meryem, Hz. Fatıma’dır. Hz. Hatice’yi Hatice yapan onun sadece peygamber hanımı olması değildir, aynı zamanda şahsiyetidir. Hz. Asiye, Firavun’un hanımı olmasına rağmen, o zenginliğe rağmen o da imanı tercih ettiği için büyüktür. Yani zalim birinin hanımı olsak bile şahsiyetimizle örnek olabiliriz. İnsanın değeri herkesin kendi içindedir. Hz. Hacer çocuğu Hz. İbrahim olduktan sonra Mekke topraklarına gidiyor. Hz. Hacer, ‘Allah (c.c) bize yeter diyen bir kadındır. Hz. Hacer su bulmak için sadece tevekkül etmekle kalmayıp, çaba da gösteriyor. Aramakla bulunmaz ama bulanlar arayanlardır, sözü çok kıymetlidir. Zemzem suyu çalışmayı bırakmayanlara veriliyor. Bizlerde güçlü olmalı, kendimizi geliştirmeye çalışmalıyız. Hz. Hacer’in zemzemi suydu. Günümüzde ise zemzem farklıdır. Sularımız akıyor ama hep bozuk sular geliyor ailemize çocuklarımıza. Günümüzde Hz. Hacer gibi olmak istiyorsak bu kirli suları temizleyen anneler olmalıyız. Bu bozulmaya devam eden nesli düzeltecek kişiler annelerdir.”

 

‘Başımıza gelecek zorluklarda yılmamalıyız’


Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Uysal, “Hayatımızda karşılaştığımız zorluklar bizi yıldırmalıdır. Hz. Hacer, Hz. Meryem’in de çektiği çileler vardı, ama o büyük zatlar aramaktan vazgeçmediler. Öğrenmeye açık olmalıyız. Yetiştirdiğimiz çocukları iyi yetiştirirsek gelecek iki üç nesli de yetiştirmiş oluruz” dedi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35