banner32

İnternette Kişisel Veriler Nasıl Korunur?

Başakşehir Belediyesi, son yıllarda bankacılık, e-ticaret ve sosyal medya alanlarında kullanılan kişisel bilgilerin mahremiyetine yönelik bir eğitim programı düzenledi. Eğitimde, katılımcılara hukuki hakları konusunda ayrıntılı bilgi verildi.

İnternette Kişisel Veriler Nasıl Korunur?
 Başakşehir Living Lab’de siber güvenlik uzmanı Adem Şimşek’in verdiği eğitimde kurumların nasıl veri topladığı ve işlediği anlatıldı. Şimşek, Avrupa Birliği ile yapılan anlaşma doğrultusunda devletin mahremiyet konusunda kanuni düzenleme yaptığını hatırlattı. 

“Kanunda kişisel mahremiyet ön planda”

Düzenlemenin kişilerin mahremiyetini, temel hak ve özgürlüklerini korumak için yapıldığına işaret eden Adem Şimşek, kanunun gerçek kişilerin verileriyle ilgili olduğunu, tüzel kişilerle ilgili olan verilerin kanun kapsamında olmadığını söyledi.

“Veriler hukuki dayanakla meşrulaşır”

Veri toplayan firmanın, kanun hükmü ve meşruiyet konularına riayeti katılımcılarla birlikte konuşuldu. Şimşek, verilerin işlenmesinin için bilgileri alınmış olan kişinin açık rızasının alınmış ve aydınlatılmış olması gerektiğine dikkat çekti. Firmanın kişiyi aydınlatmak için tüm sorulara cevap verme yükümlülüğü olduğunu da ifade etti.

Hakları ihlal edilene geniş şikâyet hakkı

Verilerinin izinsiz ve haksız olarak paylaşıldığını öğrenen bir kişinin şikâyet hakkı olduğunu vurgulaya Şimşek, “Örneğin bir firma, bilgilerinizi izinsiz olarak sızdırdıysa veriyi sızdıran firmanın kanunun belirtilen maddesinde yer aldığı şekliyle kişiye yönelik tüm yükümlülüklerini getirmek zorundadır.” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35