banner29

İhe'den Tubitak Onaylı Ekmek

İstanbul Times Gazetesi ramazan'a bir gün kala sofralarımızın en çok tüketilen temel besin maddesi ekmeğin İstanbul'daki en büyük üreticisi Halk Ekmeğin Sultangazi Cebeci fabrika müdürü Metin Külekçi ile görüştü...

İhe'den Tubitak Onaylı Ekmek
İstanbul Times Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüseyin Çetiner ve Genel Yayın Yönetmenimiz Müslüm Aktürk, Ramazan’dan bir gün önce halkımızın en çok tükettiği besin maddelerinin başında gelen ekmeğin büyük ve kaliteli üreticisi İHE (İstanbul Halk Ekmek)’in Sultangazi Çebeci farikasını sizin için gezdi. İşletme Müdürü Metin Külekçi, İş ve Proje Geliştirme MüdürüÜnal Akgül, Çetiner ve Aktürk’ün tüm sorularına içtenlikle cevap verdiler.

İstanbul Times Haber Merkezi 

İHE, günde 1 milyon ekmek üretiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin bir iştiraki olan Halk Ekmek Cebeci İşletme Müdürü Metin Külekçi, ürettikleri ekmek ile piyasada fiyat dengesi sağladıklarını ifade ederek, “Biz İHE olarak günde bir milyona yakın ekmek üretmeseydik, bugün 50 kuruş ile 85 kuruş arasında satılan ekmek belki 1.50 TL olacaktı” dedi.

1074 noktadayız

Cebeci İşletme Müdürü Metin Külekçi, halk ekmek için “ucuz” denilmesinden daha çok “hesaplı ekmek” denilmesini tercih ettiklerini ifade ederek “Piyasada ki ekmekler 250 gram 85 kuruş biz de ise 300 gram ekmek 50 kuruştur” diye konuştu. Hergün talebe göre üç kez büfelere ekmek gönderdiklerini belirten Külekçi, amaçlarının halka taze ekmek yedirebilmek olduğunu kaydetti.

İHE kar değil hizmet amaçlı çalışıyor

Külekçi,
 İHE’nin 1978’de kurulduğunu ancak asıl çıkışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994 yılında İBB Belediye Başkanı olması ile sağladığını söyledi. Amaçlarının İstanbul halkına hesaplı, sağlıklı ve kaliteli ekmek sunmak olduğunu vurgulayan Külekçi,  halk ekmek olarak katkı maddelerinden mümkün mertebe uzak durduklarını anlattı. Her yıl Ramazan ayında pide üretimi de yaptıklarını belirten işletme müdürü, sürekli gelişmelere açık olduklarını kaydetti.

Toplum artık bilinçlenmeli

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ekmeğin standardını belirleyen tebliğinin 1 Temmuz'da uygulanmaya başlandığını hatırlatan Metin Külekçi, şöyle devam etti: ”Yeni tebliğe göre az tuzlu, bol kepekli ekmeklerin daha hijyenik koşullarda satılması isteniyor. Oysa biz bu uygulamaya çoktan geçmişiz. Kepeği mümkün olduğu kadar kadar ekmekte kullanıyoruz. Halkımız gönül rahatlılığı ile ekmeğimizi tüketsinler. Toplumun artık bu konuda iyice bilinçlenmesi gerekiyor. Özellikle şeker, tansiyon, böbrek rahatsızlığı gibi sorun yaşayan vatandaşlarımızın ekmek seçiminde çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. Obezite ise artık bir an önce önlem alınması gereken bir hastalık. Zaten devletimiz de bu konuda gereken adımları atmaya başladı.

Her şey kontrolümüzde

İHE İş ve Proje Geliştirme Müdürü Ünal Akgül  de, verdiği bilgide kurum olarak tarlada yetiştirilen buğdaydan başlayarak ürünü getiren kamyon ve TIR’ın kasa kısmını bile kontrol edip ürün kabulü yaptıklarını söyledi. Akgül, vatandaşa sağlıklı ekmek sunmak için sürekli gelişen teknolojiye göre kendilerini yenilediklerini hatırlattı.

Ekmekler TUBİTAK onaylı

Kuruluşundan beri İHE’nin bünyesinde görev alan Akgül, ürettikleri 41 çeşit  ürünün TUBİTAK tarafından test edilip onaylandıktan sonra satışa sunulduğunu söyledi. Diyetisyenlerin İHE’nin ekmeklerini önerdikleri, bunun da kendilerini mutlu ettiğini bildiren Akgül, bu konuya ilişkin bir anısını şöyle anlattı: “Bir fabrikanın 45 kuruşluk ekmek dururken 50 kuruştan sattığımız ekmeğimizi tercih ettiğini öğrenince söz konusu fabrikanın sahibi ile görüştük ve tercih nedenini anlamaya çalıştık.

Verdiği yanıt bizim ne kadar doğru yolda olduğumuzu kanıtlıyordu. Fabrikanın sahibi, işçilerin 45 kuruşluk ekmeğinin tamamını tükettiğini ancak bizim ekmeğimizin yarısıyla doyduklarını, bu nedenle daha fazla tasarruflu olduğu için bizim emeğimizi tercih ettiğini söylemişti.” 

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35