banner29

İbn Haldun Üniversitesi açıldı

Başakşehir'de eğitim verecek olan İbn Haldun Üniversitesi’nin resmi açılışı Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

İbn Haldun Üniversitesi açıldı
 Başakşehir’in ilk üniversitesi olan İbn Haldun Üniversitesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, “Nasıl kökleriyle bağı kopan bir çınar kurursa, medeniyet birikimiyle irtibatını koparan bir ülke de fikri kuraklığa maruz kalır. Yüzyıllara sarih ilim deryasından istifade etmeden özgün eserler verilemez. Geçmişi yok sayarak geleceğe yürünemez. Bu millete en büyük zulmü, bağrından çıktığı toplumun değerlerine düşman, yasakçı, baskıcı jakobenler yapmıştır" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından Kayaşehir’de kurulan İbn Haldun Üniversitesi’nin resmi açılış programı İstanbul Kongre Merkezi'nde, 4. Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu ile birlikte gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği açılışa Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı F. Betül Sayan Kaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. Yekta Saraç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,  Başakşehir Belediye Başkanı, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Mevlüt Uysal, TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Akalın, TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan ve Esra Albayrak, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar katıldı.

 

‘İBN HALDUN İZİ KAZINMAK İSTENEN BİR MEDENİYETİN DEVASA BİRİKİMİDİR’

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış programında yaptığı konuşmada "İlk olarak 2015 yılında kurulan İbn Haldun üniversitemizin resmi açılışını yapıyoruz. Bir taraftan köklerimizle irtibatlarını sağlam tutacak öğrencilerimiz aynı zamanda güncel gelişmeleri de yakından takip edebilecektir. Sadece Batı'da değil ülkemizde de İbn Haldun'un sosyal bilimlere katkısı gölgelenmiştir. İbn Haldun izi kazınmak istenen bir medeniyetin devasa birikimidir" dedi.

 

Batıya karşı alabildiğince ezik kendi müktesebatına karşı aşırı küstah tavrın izlerini hala gördüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nasıl kökleriyle bağı kopan bir çınar kurursa, medeniyet birikimiyle irtibatı kopanlar fikri kuraklığa maruz kalır. Geçmişi yok sayarak geleceğe yürünemez. Bu ülke ne çektiyse aşağılık kompleksinden çekti. Bu millete en büyük zulmü bağrından çıktığı toplumun değerlerine düşman, yasakçı baskıcı jakobenler yapmıştır. Toplumun can damarını kesmeye çalışan bu duruma Ahmet Hamdi Tanpınar "Kültürel inkâr "demiştir. Ben buna kültürel inkâr yerine kültürel bir intihardır diyorum. Batıda ne bulursa alıp hiçbir elekten geçirmeyerek ülkemize boca eden ilim, akademi müfredatımızı felç etmiştir. Kolaycı ve kopyacı yaklaşım nedeniyle özgün yerli çığır açan eserler ortaya konamamıştır. Üniversitelerde uzun seneler boyunca kraldan çok kralcı, batıdan çok batıcı öğretim görevlilerinin vesayeti altında kalmıştır. Üniversitelerimizdeki ikna odalarını unutmadık. Sadece öğrenciler değil kitaplar da zulümden nasibini almıştır. Bazı üniversitelerde Moğol istilasına benzer bir şekilde kitap katliamı yaşanmıştır" diye konuştu.

 

‘BİZ SİZİ İYİ TANIRIZ’


Kendi ideolojileri dışındakilere hayat hakkı tanımayanlar, bugün düşünce özgürlüğü üzerinden şahsımızı, hükümetimizi ve devletimizi hedef alıyorlar, ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti, “Biz sizi biliyoruz. Sizler bu ülkede kendi düşünce dünyanızın ilim adamlarına bile üniversitelerde hayat hakkı tanımadınız, onları dahi sokağa attınız. Biz sizi iyi tanırız. Daha düne kadar yasakçı zihniyetin en ateşli savunucuları olanlar, bugün demokrasi fanatiği numarasıyla kendini paralıyor. Kimse kimseyi kandırmasın. Biz bunların cemaziyelevvelini gayet iyi biliriz. Sicili hak ve hürriyet katliamlarıyla dolu olanların bize ders vermeye kalkması komik kaçıyor, komik. Tabii ne Batı'yı bilen ne de Doğu'yu özümsemiş, parçalanmış karakterlerle değil, yerini, yurdunu, kültürünü bilen kuşakla yolumuza devam edebiliriz. Bizim tarih boyunca ne ilmin kaynağıyla ne de alimin kimliğiyle sorunumuz oldu. İyi, faydalı ve güzel olan ne varsa aldık, hayatımıza tatbik ettik."

 

SİLAH, MOLOTOF VE ŞİDDET HAK ARAMA ARACI OLAMAZ’


Teröre hizmet etmediği sürece her türlü fikrin serbestçe tartışılması temin edilirken, terörle mücadelenin de kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim mücadelemiz farklı düşüncelerle değil, bizim mücadelemiz terörle, terör örgütleriyle ve bu cinayet şebekelerine sözlü ve fikri mühimmat sağlayanlarladır. Dünyanın hiçbir ülkesinde terör örgütlerinin propagandasını yapmak düşünce özgürlüğü kapsamına girmez. Hiçbir medeni devlet terör şebekelerinin üniversitelerde yuvalanmasına, üniversiteleri eğitim kamplarına dönüştürmesine izin vermez. Silah, molotof ve şiddet asla hak aramanın aracı olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

 

BAŞAKŞEHİR’İN İLK ÜNİVERSİTESİ

 

İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, ise yaptığı konuşmada üniversitenin yabancı dil eğitime önem vereceğini belirterek, "Öğrencilerimizin yüzde 75'i master ve doktora öğrencisi olacak. Öğrencilerimize Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde eğitim vereceğiz. Öğrencilerimizin yüzde 35'i, yurt dışından gelen öğrencilerden oluşacaktır. Her öğrenciye birebir danışmanlık verilecektir. Tüm öğrencilerimizi tam burslu alacağız. Onlara ücretsiz yurt imkânı sunacağız ve dönem başında hepsine dizüstü bilgisayar hediye edeceğiz. Başarılı öğrencilerimize 3 kategoride burs vereceğiz. Öğrencilerimiz, bir yıl yabancı dil eğitimi aldıktan sonra, o dilin konuşulduğu ülkeye yaz programına gönderilecektir. Böylece Türkiye'de kangren haline gelen yabancı dil eğitimi sorununa çözüm bulmuş olacağız. Öğrencilerimize küresel bir vizyon kazandıracağız. 2017-2018 Eğitim yılında öğrenci kabul etmeye başlayacak olan üniversitede, eğitimler ilk etapta Başakşehir Kayaşehir’de ki Güney Kampüsünde devam edecek. İbn Haldun Külliyesi Kuzey Kampüsü ise Osmanlı medrese mimarisi örnek alınarak Başakşehir Fatih Terim Stadı’na yakın bir konumda inşa edilecek” dedi.

 

Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz de üniversitede "fikri bağımsızlık" sloganıyla eğitim verileceğini dile getirdi.

 

Medeniyetin önemine değinen Gündüz, "Medeniyet, bir toplumun hayatta kalma mücadelesinin kendisidir. Çok önemlidir. Medeniyet, inançtan kültüre, mutfaktan ticari hayata kadar her yerde vardır. Bu bilinçle eğitim hayatına başlıyoruz ve bunu gerçekleştirmek amacıyla yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

Gündüz, İslamofobinin haçlı zihniyetinin yeni bir kılıfı olarak ortaya çıktığını anlatarak, "Bu mücadeleye karşı durmanın yolu, İslam'ın estetik yönüne sahip çıkarak, onu zenginleştirmek ve İslam'ın gülen yüzünü herkese göstermektir" şeklinde konuştu.

 

İBN HALDUN SEMPOZYUMU DÜNYA ÜNİVERSİTELERİNİ AĞIRLIYOR

 

Açılış programının ardından 4. Uluslararası İbn Haldun Sempozyumunun açılışı gerçekleştirildi.

 

Bu sene dördüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası İbn Haldun Sempozyum ile bu sene ‘Açık Medeniyet; Karşılaşmalar, Farklılıklar, Belirsizlikler’ konusu başlık olarak seçildi. Sempozyum; Almanya, Endonezya, ABD, Etiyopya, Avustralya ve Hindistan gibi dünyanın çok farklı bölgelerindeki 20 ülkeden 70’den fazla akademisyene ev sahipliği yapıyor. Dünyanın sayılı üniversitelerinin akademik kadrolarını ağırlayacak olan sempozyumda; siyaset, iktisat, eğitim, felsefe, ilahiyat, tarih, sosyoloji konularında oturumlar gerçekleştirilecek.

 

İki gün paralel oturumlarla devam edecek olan İbn Haldun Sempozyumu kapanış programı, Boğaz gezisi ve Klasik Türk Musikisi Konseri ile sona erecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35