“Deniz kuvvetlerine yatırım caydırıcı oldu”
2003 yılında Doğu Akdeniz’in hareketlenmeye başladığını söyleyen Güçlüer, bölgeye davet edilen şirketlerin, ülkelerinin silahlı kuvvetleriyle geldiğini ve bölgede kalıcı olduklarını ifade etti. Türkiye’nin konvansiyonel güçlerle karşı karşıya gelmesinin kolay olmadığını belirten Güçlüer, “Türkiye, karşısındaki cepheleşmeye rağmen bu süreçte çok önemli hamleler yaptı. Sismik araştırma ve sondaj gemileri ile bunun mühendisliğini üretti. Bölgede enerji kaynağı için tarama yapmaya başladı. Özellikle Deniz Kuvvetleri’ne çok yatırım yapıldı. TCG Anadolu bunlardan biri. Yerli askeri gemilerle artık Türkiye’nin bölgede caydırıcılığı var.” dedi.
“Hisar-U ile daha güvenli olacağız”
Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları mücadelesinde Türkiye’nin askeri gücünden de bahseden Eray Güçlüer, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemini istediği zaman aktif hale getirebileceğini söyledi. Bunun yanında yerli hava savunma sistemi Hisar’dan da bahseden Güçlüer, “Hisar-A ve Hisar-O alçak ve orta irtifa hava savunma sistemleri halihazırda kullanılıyor. Türkiye, şimdi uzun menzilli hava savunma sistemini üretme aşamasında. Hisar-U ile Türkiye hem anakarasını hem de denizlerini rahatlıkla koruyabilecek.” diye konuştu.
“Fransa, İsrail, Mısır, Yunanistan’dan üstünüz”
Akdeniz’e kıyısı olan devletlerin tek tek ele alındığında, hiçbirinin deniz gücü anlamında Türkiye’den üstün olmadığını söyleyen Güçlüer, “Türkiye, bu devletlerin her birinden en az bire üç üstün durumda. Fransa, İsrail, Mısır, Yunanistan… Bu ülkelerden deniz gücü olarak üstünüz. Zaten bu ülkeler kendilerini güçlü hissetmiş olsalardı biz Akdeniz kıyılarında denize bile giremezdik.” dedi.
“İsrail gazı çıkarıyorsa biz de 3 yılda çıkarırız”
Türkiye’nin Karadeniz’de doğal gaz bulmasını da değerlendiren Güçlüer, “İsrail, bulduğu gazı 3 yılda çıkarıp bağladı. Neden Türkiye bağlayamasın? Türkiye’nin bu kadar altyapısı var. Bu 7 yıldan fazla sürer diyenler oldu. Ben Cumhurbaşkanı bu konuda mesaj verecektir demiştim. Evet, gerçekten de verdi. 3 yılda çıkarılacak dedi.” sözleriyle ifade etti. Karadeniz’deki Tuna-1 kuyusunda yapılan ilk sondajda 320 milyar metreküplük kaynağın bulunduğunu söyleyen Güçlüer, daha sonraki çalışmalarda bu keşfin üçe katlanma durumunun kuvvetle ihtimal olduğunu söyledi.