banner32

Geleceğin müzisyenleri burada yetişiyor

Başakşehirli öğrencilerin hayalleri Bilgievinde gerçekleşiyor.

Geleceğin müzisyenleri burada yetişiyor
Başakşehir Belediyesi Bilgievleri ilçe çocuklarını hayallerindeki güzel sanatlar liselerine ve konservatuvara yerleştiriyor. Bilgievleri 7 şubesinde 30 bine yakın kayıtlı öğrencisine enstrümandan, resime, tiyatrodan siyere, bilgisayardan izciliğe ve satrançtan etütlere kadar geniş bir yelpazede eğitim ücretsiz eğitim veriyor.
 
Bilgili, değerlerine saygılı fertler yetiştirerek bilgili toplumlar oluşturmak amacı ile hayata geçirilen bilgievlerinin en iddealı olduğu alanlardan birisi de müzik kulüpleri. Bu kulüplerde öğrenciler keman, gitar, saz, ney gibi enstürümanları profesyonel eğitmenler eşliğinde öğreniyor. Öğrenciler hayallerinde ki okullara; güzel sanatlar liselerine ve konservatuvara yine Bilgievlerinde hazırlanarak kavuşuyor. Hüseyin Mercan ve Melek Deli de hayallerine bilgievinde kavuşan isimlerden yalnızca ikisi.
 
‘Istakaları bıraktık, bağlamayı elimize aldık’

Beş yıldır Güvercintepe Bilgievi’nde bağlama eğitimi alan Hüseyin Mercan, Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversite’si Türk Müziği Devlet Konservatuarına 3.sırada giriş yaptı. Doğma büyüme Güvercintepeli olan Mercan Bilgievlerinden Konservatuara uzanan yolculuğunu anlattı, “Samsunluyum. Ailemde de var kültürel olarak bağlama ön planda bir enstrümandır. Çok hevesliydim bağlama çalmaya ama kurslar hep uzak ilçelerdeydi gitme imkanım yoktu. Kurs açılmadan önce ellerimizde bilardo ıstakaları, mouselar vardı ama bilgievleri açıldıktan sonra ellerimizde enstrümanlar, kitaplar, resim fırçaları oldu. 2011’de Bilgievi açılınca hemen bağlamamı alıp ilk ben kayıt oldum. Bilgievinin mahallemizde açılması bize çok büyük bir imkân oluşturdu. Amatör olarak başladığımız yola şu anda konservatuardan devam edeceğiz. Biz bilgievlerinde uzman bir kadro ile uzun bir süre eğitim aldık. Ben ekstra olarak bire bir eğitimlerde aldım. Beş yıldır bilgievinde devam ediyorum, üç buçuk yıl haftada bir iki gün gelmekteydim ancak son bir buçuk yıl haftanın altı günü gelmeye devam ettim. Kendime periyodik bir sistem belirlemiştim, bilgievi ile beraber günlük hiç aksatmadan yedi sekiz saat çalışmam oluyordu. Bu şekilde disiplinli çalışmasaydım kazanamazdım. Bu konuda çok azimliyim, haftanın altı günü geldim haricen şahsi olarak ta çalıştım. Bizi bu noktalara getiren tabi ki bilgievleridir.
 
‘Bilginin yüzsüzü olun’

Konservatuvara girebilmek için Üniversite puanının da önemli olduğunu belirten Hüseyin Mercan, sınava hazırlanacaklara ise bilginin yüzsüzü olun önerisinde bulundu. “Üniversite puanımda sınava giren arkadaşlara göre yüksekti, bununda önemli etkisi oldu. Bu sınavları insanlar genellikle ikinci üçüncü girişlerinde kazanırlar.  Ben bilgievleri sayesinde ilk girişimde kazandım. Ben bilginin yüzsüzüyüm, bana bir şey öğretecek kim olursa olsun onu bırakmam. Arkadaşlarıma her zaman hocalardan sonuna kadar faydalanmalarını, bilginin tamamını almalarını ve kesinlikle çok disiplinli çalışmalarını tavsiye ediyorum.”
 
‘Hayallerinizin peşini bırakmayın’

Bilgievlerinin diğer bir gururu ise Melek Deli. Edirne Hasan Rıza Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazanana Melek, 10 yaşından beri Bilgievinde gitar eğitimi alıyor.
 
“Vanlıyım. 10 yaşından itibaren gitar çalıyorum. Bilgievine üç senedir devam ediyorum. İlk başladığım zaman çok kötü çalıyordum, hocalarımın sayesinde ilerleyen zamanlarda iyiye gitmeye başladım. Ailem bu konuda bana her zaman destek verdi. Güzel sanatlar lisesini kazandıktan sonra destekleri daha da fazla oldu. Dört beş aydır çok yoğun bir şekilde hazırlanıyorum. Haftanın her gününü, tatilimin yarısından fazlasını çalışarak geçirdim. Bilgievlerinden başka bir yerde ders almadım. Arkadaşlarıma, hayallerinin peşinden koşmaları, vazgeçmemeleri ve bu hayallere ulaşmak için çok çalışmaları gerektiğini unutmamalarını tavsiye ediyorum.”
 
‘Öğrencilerimizin yeteneklerini keşfediyoruz’

Bilgievi Müzik öğretmeni Özgür Karabacak ise şunları kaydetti, “Yaklaşık beş yıldır bilgievlerinde müzik hocalığı yapıp bağlama dersi veriyorum. Aramıza yeni katılan öğrencilerimize ilk öncelikle nota öğrenimi veriyoruz. Nota öğretiminden sonra enstrüman eğitimi ile beraber öğrencinin yeteneklerine bakıyoruz. Eğitim çok uzun sürmekte. Bağlama zor bir enstrüman olmasa da kolay denilebilmesi için uzun süre çalışmak gerekiyor. Öğrencinin yeteneklerini fark ettiğimiz zaman daha ilerisi için yönlendirmeye çalışıyoruz. Güzel sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Fakültesi gibi okullara yönlendiriyoruz.”
  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35