banner25

‘Fati’ Türkiye turuna çıkıyor

Başakşehir Belediyesi’nin de paydaş olduğu “Birlikte Yürüyoruz” projesi, Başbakan R.Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katıldığı bir törenle Türkiye yolculuğuna çıktı.

‘Fati’ Türkiye turuna çıkıyor
FATİ isimli görme engelli bir karakterin tanıtım yüzü olduğu projenin Türkiye yolculuğu tanıtımı için düzenlenen törene Başbakan R.Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Türkiye Beyazay Derneği Başkanı ve Eski Milletvekili Lokman Ayva, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve öğrenciler katıldı.

Törende; Emine Erdoğan, desteklerinden dolayı Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a teşekkür plaketi takdim etti.

Engelli insanları düşünmek toplumların gelişmişliğinin ölçütüdür

Türkiye Beyazay Derneği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yerel yönetimler, akademisyenler ve özel sektör desteği ile başlatılan projenin Türkiye lansmanında konuşan Emine Erdoğan “Engelli insanları düşünmek toplumların gelişmişliğinin bir ölçütüdür. Engelli olmak tek tek kişilerin değil toplumun sorunudur ve çözümü de herkesin ortak çabasıyla olacaktır. Yeni yasalar çıkarabiliriz ama asıl problemimiz toplumda engellilere yönelik olumsuz tutum ve önyargılarla oluşan bilgi eksikliğidir. Birlikte yaşama kültürünü geliştirmezsek tüm yapılan yasalar sadece kağıt üzerinde kalmaya mahkûm olacaktır” dedi.

Engellileri tanımanın en iyi yönteminin birlikte yürümek olduğunu dile getiren Erdoğan sözlerini şöyle sonlandırdı “Birlikte yürüyoruz kampanyası, bilgisizlikten kaynaklanan sorunlar yerine aydınlık ve engelsiz bir gelecek için bizleri yola yoldaşlık etmeye davet ediyor. Birlikte yürümenin hepimizi insanca yaşatacağı inancıyla proje hayata geçti” dedi.

Üç yıl sürecek olan projenin Türkiye lansmanında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan ise bakanlık nezdinde engelli vatandaşlara yönelik yapılan çalışmaları aktardı “Engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı yasaya dahil ettik. Engellilere dair kanun çıkarttık. Topluma açık mekanlarda, kamu kurumlarında ulaşılabilirlik için Belediyelerimiz ve kamu kurumlarımızla ortak çalışmalar gerçekleştirdik. Engellilerimize ve bakımlarını üstlenenlere maaş bağladık. Engellilerin istihdamı için ÖMSS sınavını getirdik ayrıca iş koçluğu ile de engellilerimiz işi öğrenene kadar yardımcı olduk” dedi. Birlikte yürüyoruz kampanyasının çok iyi planlanmış bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Asan “Engellilerimizi tanımıyoruz, tanımadığımız içinde birlikte yürüyemiyoruz. Engellilerimizin bize ihtiyacı yok, bizim onlara ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Eski Milletvekili Lokman Ayva ise projenin pilot ilçelerde çok başarılı olduğunu ve bu memlekette engelli engelsiz dostça el ele yürünebileceğini dile getirdi.

Engelleri kaldırmak için rampalar yaptık

Törende, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ilçede yapılan çalışmaları anlattı “Bu çaplı geniş bir kampanya Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Başakşehir’de engellilerimiz için yaptığımız çalışmalarımız bazen toplumun geri kalanı tarafından eleştirilebiliyor. Vatandaşlarımız birlikte yaşadıkları engellilerin ihtiyaçlarını ve haklarını da koruması gerekiyor. 5 yıllık hizmet dönemimizde öncelikle ilçemizdeki engelli sayısını tespit ederek işe başladık. “Engelliler Masamız” vasıtasıyla ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımızı hastane, gezi, toplantı gibi ziyaretleri için özel araç tahsis ettik. İlçemizdeki tüm kamu binaları ve alanlarını dünya standartlarına uygun hale getiriyoruz. Hizmette öncelikli olarak gözettiğimiz engelli vatandaşlarımız için çabalarımızda “Birlikte Yürüyoruz” gibi sosyal projelere de destek vermeye devam edeceğiz.”dedi.

Başkan Uysal, Erdoğan’dan ödül aldı

Protokol konuşmalarının ardından kampanyanın tanıtım yüzü olan FATİ karakteri sahne alarak, kendini tanıttı ve bir süre Emine Erdoğan’la sohbet etti. Törende kampanya paydaşı olan belediyeler ve özel sektör temsilcilerine de plaketler verildi.

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal plaketini Başbakan R.Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın elinden aldı. Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Eski Milletvekili Lokman Ayva da desteklerinden dolayı Erdoğan’a plaket takdim etti.

Tanıtım lansmanında ayrıca Başakşehir, Esenler ve Üsküdar ilçelerinden resim, kompozisyon yarışmasında birinci olan öğrencilere Emine Erdoğan tarafından hediyeler verildi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Toplumda %5’lik değişim hedefleniyor.

Başakşehir, Esenler ve Üsküdar ilçelerinde başlayan proje; “FATİ, Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak İçin Türkiye İle Buluşuyor” ve “FATİ, Engellilerle Birlikte Yaşama Kültürünü Artırmak İçin Dünya İle Buluşuyor” sloganları ile Türkiye genelinde devam edecek. Ülke genelinde % 5’lik bir değişim hedefiyle yola çıkılan proje kapsamında; kamu spotları, 576 adet konferans, 4.320 saat eğitim, yarışmalar, yayınlar, tiyatrolar, sosyal medya faaliyetleri, çizgi film, belgesel, sinema filmi, AVM etkinlikleri ve yurtdışı faaliyetler yürütülecek. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35