banner25

Doğan ; Hükümetin Dış Siyaseti Hatalı

CHP Başakşehir Belediye Meclis üyesi iş adamı Cemal Doğan ile son aylarda özellikle AnKARA’da yaşanan canlı bomba olaylarında hayatını kaybeden masum insanları ve geride kalan yakınlarını sorduk. Doğan’da samimi ve içten cevaplar verdi.

Doğan ; Hükümetin Dış Siyaseti Hatalı
 İşte o söyleşi;
Sayın meclis üyem gerek meclis toplantılarında gerekse de iş hayatında sizin kimseyi kırmamak için gösterdiğiniz tutumunuzu biliyoruz. Ancak son yıllarda toplum birbirine karşı çok kırıcı oldu neler söylemek istersiniz ?
Bazı siyasi büyüklerimizin takındığı tavırdan dolayı vatandaşlar arasında da bir tahammülsüzlük  ve hoşgörüsüzlük almış başını gidiyor. Siyasilerin eylem ve sözlerine dikkat etmesi gerekir. Siyasi deyince okurlarınız kimleri kast ettiğimi biliyorlar umarım. Bir atasözümüz der ki baş ne ise ayaklar da odur diye .Bu söz şu an ülkemiz için çok geçerli sanırım.İnsanları kırmak ve dökmek kolay önemli olan birleştirmek ve bir arada yaşama kültürünü aşılamaktır.

İstanbul Times Haber Merkezi /Söyleşi

Ankara’da son 5 ayda 3 tane canlı bomba katliamı ile alakalı yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetti ne demek istersiniz ?
Evet hatırlayacağınız üzere ilk canlı bomba eyleminde gazetelere verdiğim ilanda 95 ölü,78 milyon yaralı demiştim.Gerçekten bırakın siyasi yönümü bir baba,bir insan olarak  ülkem de yaşanan acı ve ızdırabı görünce  içim yanıyor. Terör ayrım yapmıyor.  Bir bakıyorsunuz barış mitingi yapanların içinde canlı bomba patlatıyor bir  bakıyorsunuz otobüs durağında onlarca canımız hayatlarının baharında kopartılıyor bunların artık bitmesi gerekir.
Siz son 5 ay içinde her saferinde Ankara’da yapılan katliamları duyunca ne düşündünüz ?
Bir baba,bir eş,bir insan olarak yıkıldım. Hele hele Partimizin Malatya gençlik kollarının gencecik yaşlarında katledilmesi haberini aldığım zaman benim için dünya durdu. Çok üzüldüm .Allah bir daha böyle bir acıyı ülkemize yaşatmasın.13 Mart 2016 da Kızılay’da yaşanan ve 33 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 125 kişinin de yaralandığını duyunca ülkesini ve insanlarını seven bir kişi olarak üzüldüm. Avrupa’da bir terör olayı olunca bir çok ülke birbirine destek oluyor. Ankara’dan sonra İstanbul’un en kalabalık mekanı olan İstiklal Caddesinde bir canlı bomba eylemi oldu.Burada da hayatını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet geride kalanlara sabır dilerim.
Bizim Canlarımız,askerlerimiz,polislerimiz şehit olunca kimse yanımızda yok. Yani bizim bizden başa dostu yok dersek abartı olmaz. 
Kılıçdaroğlu’nun  sık sık eleştirdiği Hükümetin dış  politikası için neler diyeceksiniz ?
Samimi ve içten bir şekilde sorunuza cevap verecek olursam genel başkanımız olduğu için değil sayın Kılıçdaroğlu’nun  çok doğru tespitler yaparak Türkiye’nin bulunduğu bölge itibari ile Mustafa Kemal Paşa’nın Yurtta Sulh Cihanda sulh düşüncesinin yerinde olduğuna ben de kalben inanıyorum.  Bakınız Suriye’de Rejim ile düşmanız, İnsan hakları diye bir derdi olmayan ISID ‘ın ülkemize bakışı belli.  PYD denilen oluşum ile de kanlı bıçaklıyız. Suriye’de sadece ciddi bir  başarı ve birlik gösteremeyen Özgür Suriye Ordusu ile Türkiye temas halinde. Bu oluşumunda  başarı sağlaması kolay görünmüyor.  Bırakın hükümeti basiretli bir tacir bile aynı anda Suriye’de 3 tane bariz düşman edinmez.
Hükümet hareketli araç ile canlı bomba eylemi yapıldı, bunu engellemek kolay değil diyor siz neler diyeceksiniz ?
Hükümet yetkililerinde dediği gibi hareket halinde olan  araçlar ile yapılabilecek bir eylemi % 100 engellemek kolay değildir. Bu savunmayı yapan bakan ve diğer yetkililere hak veriyorum. Ancak bu eylemi yapan her kimse gerekçe olarak Türkiye’nin Suriye politikasını gösterebilir. Düşünün lütfen başbakan  Suriye’de rejim aleyhine ayaklanmalar başlayınca  başbakan Davutoğlu 6 ay sorma Şam Emeviye Camisinde namaz kılacağız demişti.
Halbuki Türkiye Suriye sorun yaşadığı dönemde biz komşu ülkemiz olan Suriye’nin iç işlerine karışmayız. Hiçbir tarafında ne yanın da nede karşısında değiliz  demeyi başarsaydı  muhtemelen Ankara saldırıları olmayabilirdi. Özetle terör olayları % 100 elbette engellenemez ama iyi bir dış siyaset izlerseniz ülkemizin kalbi sayılan Kızılay meydanında Ortadoğu politikamızdan dolayı kimse gelip canlı bomba olarak kendini patlatmaz diye düşünüyorum. 
Rusya ile Türkiye’nin bozuşması nelere mal oldu ?
Rus uçağının sınırımızı ihlal etmesi sonucu düşürülmesinden sonra Turizm başta olmak üzere,Rus devleti ülkesindeki şirketlerimize baskı yaparak kapanmasını sağaldığı için bir çok sektör etkilendi. Bundan dolayı Rusya ile direkt işi olmayan firmalar bile etkilendi.
İç piyasada da derin bir ekonomik kriz oluştu.Özellikle inşaat piyasasının etkilendiği, nakit hareketlerin azaldığı, iflas eden veya kayyuma giden büyük firmaların artığını hepimiz görmekteyiz. 
Azerbaycan bizim kardeşimiz ama dış siyaset sadece o bölgeden oluşmamaktadır. Rahmetli Özal ,Ecevit,Demirel döneminde bunların hiç biri yaşanmamıştır.
Hükümet hiç mi iyi işler yamadı peki ?
Bu hükümetin 2012 yılına kadar güzel yatırımlar yaptığı inkar  edilemez. Özellikle inşaat sektöründe Özal dan sonra büyük yatırımlar yaptılar.Ancak 2012 den sonra işler tersine gitti.
Bir ülkede huzur yoksa, kutuplaşma varsa, ölümler varsa,ekonomi de kötü olur, dış politika da kötü olur.
Birinci hassasiyetimiz insan hakları olmalıdır.Avrupalılar kendi ülkelerinde bir terör olayı olduğu zaman nasıl birbirlerine sarılıyorlar. Ama bizim Can'larımız öldüğünde kimse yok yanımızda maalesef.
Kısacası bizim bizden başka dostu yok..Güneydoğu’ da insanlarımız, Ankara'da canlarımız,gençlerimiz,işçilerimiz,emekçilerimiz, ülke genelinde askerimiz , polislerimiz şehit olduğu sürece huzurdan bahsedemeyiz...ağlayan anaların yüreği birdir.
Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35