banner25

Çocuklarda olumlu disiplin yöntemleri

Başakşehir Belediyesi Bilgievi Söyleşileri yılın son ayında da yine dolu dolu içeriklerle ilçe sakinlerini karşılıyor. Aralık ayı söyleşilerinin ikincisinde çocuklarda olumlu disiplin yöntemleri konuşuldu.

Çocuklarda olumlu disiplin yöntemleri
Şahintepe Bilgievi’nde gerçekleşen söyleşi programına Psikolog Hafza Çelik konuşmacı olarak katıldı. Başakşehirli kadınların yoğun ilgi gösterdiği programda Çelik, Çocuklarda olumlu disiplin yöntemleri üst başlığında çocuk eğitiminde olumlu davranış kazandırma, çocuk terbiyesinde anne babalara düşen göreveler gibi konularda bilgiler verdi.


Başakşehir Times Haber Merkezi 

 

Ailenin kişinin sosyal ya da bireysel anlamda kişilik oluşturmasında etkin rol oynadığına dikkat çeken Psikolog Hafza Çelik, “Her ailenin çocuk yetiştirme ve çocuklarına karşı olan davranışları ve tepkileri birbirinden farklıdır. Anne Baba tutumlarını; Otoriter anne babalar, serbest/gevşek anne baba tutumları, dengesiz ve kararsız anne baba tutumu, aşırı koruyucu anne baba tutumu, ilgisiz ve kayıtsız anne baba tutumu, demokratik anne baba tutumu olarak ayırabiliriz” dedi.

 

Çelik, anne babalara, “Çocuk arımıza öğüt vermek yerine onlara örnek olun. Başarılarını değil çabalarını takdir etmeye çalışın. Çaba harcamayı öğrenirse başarı ardından gelecektir.  Kardeşleriyle ya da başkaları ile kıyaslamayın. Onun düşüncelerine saygı gösterin ve alınan kararlarda onunda fikrini alın. Koşulsuz sevin ve onunla ilgilenin. Her zaman çocuğunuzu onaylamayın olumu davranış arını takdir, edin olumsuz davranışlarını uyarın. Çocuğunuz adına karar vermek yerine onlara tercih hakkı tanıyın ve kararı kendisinin vermesini sağlayın. Çocuğunuza zaman ayırın, onunla ders çalışın, onunla oyun oynayın” tavsiyelerinde bulundu.

 

‘Çocuğumuza davranışlarımızla örnek olmalıyız’


Psikolog Hafza Çelik, çocuklarda olumlu disiplin yöntemleri geliştirmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı, “Çocuğumuza davranışlarımızla örnek olmalıyız. Anne ve babalar çocuğundan yapmasını beklediği davranışlara kendi davranışlarıyla örnek olmalıdır. Çünkü; çocuklar özellikle okul öncesi yaşlarda anne babalarını taklit ederler. Çocuğumuzun iyi alışkanlıklar geliştirmesine yardımcı olmalıyız. Anne çocuğunda yerleştirmek istediği davranışlar için ona yardımcı olmalıdır. Çocuğa önleyici açıklamalar yapmalıyız. Önleyici açıklama, çocuk bir davranışı yapmadan önce annenin çocuğa davranışı istemediğini açıkça belirtmesi ve ne istediğini anlatmasıdır. Böylece pek çok istenmeyen davranış bu tür önleyici açıklamalar sayesinde hiç ortaya çıkmayacaktır.”

 

‘Disiplin sevgi ve güveni geliştirmek için uygulanmalıdır’


Disiplinin sevgi ve güveni geliştirmek, özgüven hissini oluşturmak, başkalarını anlamak ve kişilere saygı duymak için uygulanması gerektiğini belirten Çelik, şöyle devam etti, “Çocuğa kurallar tutarlı bir şekilde verilirken, katı bir şekilde uygulanan kararlar hoşnutsuzluk oluşumuna sebep olabilir. Çocuklar bazen ebeveynin esnek davranmasını bekler. Disiplin, sevgi ve şefkatle beraber olmalıdır. Bu şekliyle disiplin çocukların hayattan zevk almasını sağlar. Çocuğun kuralları öğrenmesi için zaman tanımak, yeteneklerini geliştirmesi için sabır göstermek gerekir. Olumlu davranışlarını desteklemek, kendisine olan güveni artırır. Zor ve şiddet kullanılarak davranışı yönlendirmeye çalışan anne-babalar; Çocuğun kendilerine karşı korku içinde olmasına, çocuğun asabi ve saldırgan olmasına, kendi problemlerini şiddet yoluyla çözümlemeye çalışmasına sebep olur.”

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35