banner25

Çocuklar resimlerde ne anlatıyor?

Semboller ve renklerin önemini anlatan Sebahattin Yazıcı,“ Çizimler çocuklarınızın size anlatamadıklarıdır. Bu yüzden iyi okuyabilmemiz gerekmektedir. Top çizen bir çocuk sevinçli iken, kulakları büyük çizen çocuk eleştiriliyor demektir. Bir resimde uçurtma var ise baskıdan kaçınma, şemsiye var ise kaybetme korkusu ve sevgi ihtiyacı baskındır” dedi.

Çocuklar resimlerde ne anlatıyor?
 Çocukların dünyasına yaptıkları resimlerle ışık tutan BAKMER etkinliği “Çocuk resimleri nasıl okunmalı” söyleşisi, Başakşehirli anneler tarafından yoğun ilgi gördü.

 

Başakşehirli annelerin çocuklarının resimleriyle geldiği etkinlikte, Sanat Terapisti Sebahat Yazıcı örnek resimler ve bilimsel verilerle çocukların resimlerini yorumladı.

 

İnsanın anavatanı çocukluğudur


“Doğru bir insan olmamızın temelinde çocuklukta yaşadıklarımız etkendir” diyerek söyleşisine başlayan Sebahat Yazıcı, “ Çocuklar güveni, dayanışmayı, sorumluluğu, maneviyatı, sevgi ve saygıyı ilk önce ailede öğrenir. Bu yüzden çocuklarımızın hangi evrede hangi ihtiyaçlarını karşılamamız gerektiğini bilmeliyiz. Çocuklarımızın bizlerden istediği tek bir şey vardır aslında koşulsuz sevgi. Bunun yanında Güleryüz, tutarlı davranış, dinlenmek, değer görmek onların kişiliklerinin oturmasında önemli etkenlerdir. Çocuk eğitimini hep 4 yapraklı goncaya benzetirim. Net olmak, tutarlı olmak, çok kural koymamak ve kuralların takipçisi olmak. Bunları bir arada yaparsanız az rastlanır bir mucizeyi gerçekleştirirsiniz” dedi.

 

Çocuklar önemsiz kişileri silik çizerler


“Çocuk resim yoluyla dünyayı bize kendi açısından en içten ve en sade şekilde anlatır” diyerek resimlerin çocukların dünyasındaki öneminden bahseden Terapist Yazıcı,” Çocuk dinamik bir olgudur ve çocukların yaptıkları resimler büyüme ve gelişim süreçleri hakkında önemli bilgiler verir. Çocuklar büyüdükçe, resimleri daha ayrıntılı, daha oranlı ve daha gerçekçi olur. Çocuk resimde kendini ve çevresini anlatır. Resim yazı dilini aşan duyarlı bir ifadedir. Çocuk resimlerinde yaptığı şeyin önemini vurgulamak istediğinde boyutlarını büyük çizebilir. Kendi için önemsiz kişileri ise silik çizebilir” şeklinde konuştu.

 

Renkler ve sembollerin önemi


Semboller ve renklerin öneminden de bahseden Sebahattin Yazıcı,“ Çizimler çocuklarınızın size anlatamadıklarıdır. Bu yüzden iyi okuyabilmemiz gerekmektedir. Top çizen bir çocuk sevinçli iken, kulakları büyük çizen çocuk eleştiriliyor demektir. Bir resimde uçurtma var ise baskıdan kaçınma, şemsiye var ise kaybetme korkusu ve sevgi ihtiyacı baskındır. Eller çizilmiyorsa utangaçlık, dişler büyük ise kin ve öfke, kolsuz ebeveyn çizildiyse ilgisizlik söz konusudur. Resimlerinde kırmızıyı çok kullanan çocuklar saldırgan ve öfkeli bir ortamda ya da kişi ile büyüyor demektir. Sarı aileye bağlılığı simgelerken, turuncu endişe, pembe narinlik, yeşil olgunluk ve sağlık, mor ağır sorumluluk ve mavi sakinlik ve özgüven ortamı hakim olduğunu gösterir” dedi.

 

Sanat Terapisti Sebahat Yazıcı son olarak bu bilgiler doğrultusunda fark ettikleri bir durum olursa ebeveynlerin resimleri kendi kendilerine yorumlamak yerine mutlaka bir uzmana danışmaları gerektiğinin altını çizdi.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35