‘Çocukların nasihatten çok iyi örneğe ihtiyaçları vardır’
Anne baba tutumlarının çocuklara etkisi üst başlığında gerçekleşen programda Uzman Klinik Psikolog Rukiye Karaköse, “Anne baba tutumları diyoruz ama en çok yük annenin üzerine düşüyor. Çocukların nasihatten çok iyi örneğe ihtiyaçları vardır. Çünkü çocuk yaşadığını ve gördüğünü öğrenir. Çocuklar donmamış beton gibidir. Üstüne ne düşerse iz bırakır. Küçük bir fidan düşünün o fidanın üstüne küçük bir çentik attığımızda bu büyüdüğünde ağaç olduğunda kocaman bir yarık haline gelir. Çocuğumuza yaptığımız muameleler onun yetişkin hayatında tüm davranışlarını etkiler” dedi.
Çocuk eğitiminin çok erken yaşlarda başlaması gerektiğinin altını çizen Karaköse şöyle devam etti, “Namık Kemal, çocuk eğitiminin anne kucağında başladığını söylemiş. İslam alimleri ise çocuk eğitimi daha eş seçimi ile başlar, demektedir. Eşimizi seçerken aslında çocuğumuzun anne babasını seçiyoruz. Çok güzel, çok yakışıklı biri olabilir ama bizim sormamız gereken iyi anne baba olur mu? Olmalıdır. Sabırlı mı? Sorumluluk sahibi mi? Adaletli mi? Eş seçerken aynı zamanda çocuğumuzun genetik yapısını da seçiyoruz. Bazı hastalıklar çocuğa genetik olarak geçer. Anne karnındayken annenin fiziksel ve duygusal sağlık durumu çocuk açısından çok önemlidir.”
‘İnsan olmayı insan yanında öğreniyoruz’
Aile toplumu oluşturan en küçük birim olduğunu belirten Karaköse, ailenin önemini şu cümlelerle anlattı, “Kişiliğimizin en kritik dönemi aile yanında geçmektedir. İnsan olmayı insan yanında öğreniyoruz. Bebeklik döneminde sadece emme refleksimiz vardır. Konuşmayı iyiyi kötüyü bizden öğreniyor. İnsani özellikleri bizi gözlemleyerek öğreniyor. Bu çocuk neden böyle oldu, demeyin. Çünkü tüm davranışları bizden öğreniyor. Çocuk bağıran bir anne baba gördüğünde sorunların çözümünün bağırmak olduğunu öğreniyor.
“Çocuklar sevgiden şımarmaz, sınır koyamamaktan şımarır. Bazen çocuklar duygu sömürüsü yapabilir hiç o oyuna gelmeyin. Çocuklarınız için kurallar koymaktan çekinmeyin. Koyduğumuz kuralların mantıklı bir sebebi olmalıdır. İlgi gösterirsek, takdir edersek çocuk kendine değer vermeyi öğrenir. Başkaları ile ilişkilerinde de sağlıklı bir iletişim kurar.”