banner25

Belediye Başkanları Başakşehir’de toplandı

20 Büyükşehir Belediye Başkanı ‘İnovasyon ve Akıllı Şehircilikte Belediyelerin rolü’ toplantısında Başakşehir’de bir araya geldi. Toplantıda, Teknolojiyi ve İnovasyon’un başkenti Barcelona modelinin masaya yatırıldı.

Belediye Başkanları Başakşehir’de toplandı
 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi imzasıyla gerçekleşen ‘İnovasyon ve Akıllı Şehircilikte Belediyelerin rolü’ isimli yuvarlak masa toplantısı Başakşehir Living Lab Merkezi’nde gerçekleşti.
 
Toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yanı sıra Barcelona Şehir Meclisi ve Urban Living Lab Başkanı Prof. Dr. Josep M. Pique, Başakşehir Living Lab, CEO’su Ersin Pamuksüzer, Başakşehir Living Lab Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Çakır, 20 Büyükşehir Belediye Başkanı, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcıları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
 
'Living Lab'da geliştirilen projeleri ilçemizde uyguluyoruz'
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TİM koordinatörlüğü ve Başakşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen 'İnovasyon ve Akıllı Şehircilikte Belediyelerin rolü’ toplantısının açılış konuşmasını Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal yaptı. Başkan Uysal, “Akıllı ve inovativ şehircilik anlayışının ilk ve en etkin ayağı Living Lab’lerdir. Başakşehir Belediyesi olarak biz, tüm dünyada 340 kadar olan bu laboratuarların Türkiye’deki ilk ayağını hayata geçirdik. İçerisinde bulunduğumuz bu laboratuarda şehir yönetimi odaklı teknolojik projeler başta olmak üzere her türlü İnovasyon projesi hayata geçiyor. Belediye ile Living Lab arasında ne ilgi var diyebilirsiniz. Living Lab kelime anlamı ile yaşam laboratuarı demek ama esasında teknolojiyi vatandaş ile buluşturma anlamına geliyor. Burada var olan teknolojilerin vatandaşa ulaşımı için çalışmalar yapılması esastır. Başakşehir Belediyesi olarak üç konuyu seçtik; iletişim teknolojileri, temiz çevre teknolojileri ve temiz enerji. Buranın açılışından sonraki süreçte TİM Başkanımız burayı gördüğü zaman Türkiye'de ihracatı artırma adına, teknolojiyi üretimimize katmamız lazım, dedi. Buradan çıkışla da bu toplantıyı organize ettik" dedi.
 
Başakşehir Living Lab'da geliştirilen projelerden de örnekler veren Başkan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü, "Belediye olarak çöplerin sağlıklı olarak kaldırılması için akıllı çöp toplama sistemini geliştirdik. Daha fazla sayıda insanın çöpünü daha az maliyetle toplayabildik. Akıllı sistem sayesinde konteynırlardaki doluluk oranlarını merkezden görebiliyoruz. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi'nin Living Lab'da geliştirdikleri maket uçakları insansız hava uçağı olarak kullanmaya karar verdik. Zabıta ekiplerimiz ilçemizde geniş alanlarda etkili çalışmalar yapabilecek. Yaz dönemlerinde Belediyeler olarak yeşil alanların sulanmasında fedakarlık etmek zorunda kalırız. Şimdi burada kullanılmış suları tekrar geri dönüştürerek yeşil alanlarımızın sulanmasında kullanacağız. Böylelikle su israfını da önlemiş olacağız."

'İnovasyon gelişimin kilit noktası haline geldi'
 
Türkiye’nin İnovasyon projelerine de yön veren  toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu Merkezimizdeki güzel çalışmaları diğer Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın da görmesini istedik. Türkiye'de artık katma değeri artırmamız gerekiyor. İnovasyon, tasarım ve arge, marka Living Lab'da işlenecek. Belediyelere büyük iş düşmektedir. Merkez'deki çalışmaları da bugün yakından göreceğiz. Barcelona örneğini de burada işleyeceğiz. Bu çalışmaların bizim vizyonumuz açısından bölgeler arasındaki gelişmişlik düzeyini eşitlemeye çalışıyoruz. İnovasyon gelişimin kilit noktası haline geldi. İnovasyon tırı yapıp üniversiteleri dolaştırmayı planlıyoruz. İnovasyon ile ilgili yurt dışı ziyaretlerimiz de olacak. Çalışmalarımızda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımız büyük destek veriyor. Bütün şehirlerimizde yurt dışında olduğu gibi İnovasyon müzeleri açılmasını arzu ediyoruz” dedi.
 
'İnovasyon gelişmenin yeni anahtarıdır'
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, ”Artık kendi gemisini yürüten kaptan dönemi teknolojik gelişmeler ile sona ermiştir. Beraberce bu gemide geleceğe gitmeliyiz. Şahsi gayretlerimiz yeterli değil. İnovasyon gelişmenin yeni anahtarıdır. Bunu görebilen ülkeler ileriye gitti. Mutlaka bir hedefimizin olması gerekiyor. Şehirler İnovasyon merkezleridir. Şehirler hem sorunların hem de çözümlerin merkezleridir. Teknolojiyi hizmetlerinde en iyi kullanan belediyeyiz, bunu övünerek söyleyebilirim" dedi.
 
'Yöneten ve yönetilenler arasındaki duvarlar yıkıldı'
 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde teknoloji alt tabanlı hizmetlere de değinen Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü, " Belediyeyi tablete sığdırdık. İstanbul trafiğini cepten takip edebiliyor. Her hizmetimizi kendimiz üretiyoruz ve model oluyoruz. Bugün yeni bir gün ve yeni bir şeyler söylemek lazım. Kaderlerimizin birbirine bağlı olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Huzuru mutluğu yakalamak için birbirimize paydaş olmak zorundayız. İnternet ve sosyal medya yeni bir yönetim anlayışını beraberinde getirdi. Adama iş değil, işe adam dönemi var. Yöneten ve yönetilenler arasındaki duvarlar yıkıldı. Demokrasi yeni bir dönemeçte. Bu da yeni bir yönetim anlayışını gerektirmektedir. Biz yöneticiler artık vatandaşımızın beklentilerini önceden hissetmek ve çözüm aramak zorundayız.  Başakşehir Living Lab'da çok güzel bir merkezdeyiz, Mevlüt Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. İnovativ düşünen zekalara fırsatlar verildiği zaman çok şeyler yapacaklardır."
 
 
Dünya’daki Living Lab’lar sunumla anlatıldı
 
‘İnovasyon ve Akıllı Şehircilikte Belediyelerin rolü’ toplantısı, Başakşehir Living Lab, CEO’su Ersin Pamuksüzer ve Başakşehir Living Lab Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Çakır’ın gerçekleştirdiği sunum ile devam etti. Sunumda; Pamuksüzer ve Çakır İnovasyon ve Living Lab konsepti, Dünya’da Living Lab’lar ve OPEN LL 2015/İstanbul, Başakşehir’de başlıca Living Lab uygulamalarını anlattı.
 
BARCELONA’nın başarı öyküsü paylaşıldı
 
Toplantının ikinci ve son sunumunu ise Barcelona Şehir Meclisi ve Urban Living Lab Başkanı Prof. Dr. Josep M. Pique yaptı. Prof. Dr. Josep M. Pique;  Barcelona-Akıllı Şehircilikte bir marka, Akıllı Şehircilik ve ekonomik büyüme arasındaki bağlantı, Akıllı Şehircilik projeleri ve Avrupa Birliği Horizon 2020 Çerçeve programı, Türkiye’deki şehirler ve Barcelona arasındaki olası işbirliği projeleri, Sürdürülebilir Akıllı Şehircilik bakış açısıyla Catolania Bölgesi’ndeki gelişme projeleri, Barcelona Urban Living Lab ve Avrupa’daki Living Lab’lerin ana kavramını anlattı.
 
Pique,  sunumunda Dünya Bilim Parkları ve İnovasyon Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürüten Josep M. Pique programda, başta Living Labs’lar olmak üzere;  Avrupa Birliği’nin 400 civarındaki kalkınma programlarında belirtilen hibe destekleri nasıl sağladıklarını, akıllı şehircilik ve İnovasyon politikalarını benimseyerek  ekonomik büyüme için üstlendikleri  anahtar  rollerine de değindi.
 
Heyet, sunumların ardından Başakşehir Living Lab Merkezi'de gezerek Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
 
Program,  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Toptaş ve
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yaptığı kapanış konuşmaları ile son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35