banner29

Bebeklere ilk 6 ay anne sütü

Diyetisyen Gözdenur Çavuş, anne sütünün bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan protein, yağ vb. her türlü besin değerine sahip olduğunu belirterek, ”emzirilen bebek hiçbir ek besine, ek sıvıya, vitamine gereksinim duymaz” diyerek anne ve anne adaylarını özellikle uyardı.

Bebeklere ilk 6 ay anne sütü
 Başakşehir Belediyesi’nin kadın merkezi BAKMER’de düzenlenen Gebelik Okulu seminerlerinin 2.haftadaki konusu anne ve bebek beslenmesiydi. Bahçelievler Medicalpark Hastanesi Diyetisyeni Gözdenur Çavuş’un sunumuyla gerçekleşen eğitimde anne ve bebeklerin doğum öncesi ve sonrası nasıl beslenmeleri gerektiği konuşuldu.

 

İlk 6 ayda anne sütünün mucizesinden bahseden Diyetisyen Gözdenur Çavuş, “Bebeğin ruh ve vücut sağlığı için en uygun besin anne sütüdür. Her zaman hazır, temiz, uygun ısıdadır, ekonomiktir. Sindirimi en kolay besin maddesidir. Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun özelliktedir. İçerdiği akyuvarlar ve koruyucu maddeler sayesinde bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur. İleri yaşlarda gelişebilecek hastalıkların olasılığını da azaltır. İçerdiği A vitamini ile göz hastalıklarına karşı korur” diyerek anne sütünün faydalarını sıraladı.

 

Tamamlayıcı besin nedir?


Aylara göre gereken enerji miktarı ve anne sütünden karşılanan miktarlar konusunda da bilgiler paylaşan Çavuş, “ Bebeklerde ek gıdaya başlarken altıncı ve yedinci aylarda besinler yumuşak kıvamda ve ezme şeklinde verilmelidir. Yedinci ve sekizinci aylarda püre şeklinde çok pütürlü olmayan besinler ile devam edilmeli ve bebekteki çiğneme hareketleri ve sıvı içme becerileri izlenmelidir. Püre şeklindeki yiyeceklere bebeğin çiğneme yeteneğinin kazanıldığı döneme kadar devam edilmeli ve sekizinci aydan on ikinci aya kadar kıvam dereceli olarak püre kıvamında çatalla ezilmiş besinler artırılmalıdır. Bu aylarda bebeklerde verilen besini ağızda döndürme becerileri gelişir” dedi.

 

Diyetisyen Gözdenur Çavuş, bebek bir yaşında aile yemeklerini yemeğe hazır duruma gelmeli ve aile sofrasında yerini alması gerektiğini söyleyerek ailelerin hep birlikte sofraya oturmaları önerisinde bulundu.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35