banner29

Başarılı kariyere sahip olmanın yolları

Başakşehir Söyleşilerine katılan Doç. Dr. Fatma Ayanoğlu Şişman, Kariyer yönetimi, başarılı kariyere sahip olmanın ipuçlarını verdi.

Başarılı kariyere sahip olmanın yolları
Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda Doç. Dr. Fatma Ayanoğlu Şişman, doğru meslek seçiminden iş hayatında sürdürülebilir başarıya uzanan geniş bir perspektifte kariyer yönetimini anlattı. Doç. Dr. Fatma Ayanoğlu Şişman, kariyerin tanımını şöyle yaptı, “Kariyer kelimesinin kökeni bize İngilizceden gelmiştir esas kökeni ise Fransızcadan gelir ve patika yol anlamına gelir.”
 
‘Kariyer, doğumdan itibaren başlar’

Toplumda kariyer kavramının yanlış tanımlandığına dikkat çeken Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü,  “Toplumumuzda kariyer, meslek hayatına başladığınızda başlayan bir şeymiş gibi algılanıyor. Kariyerli meslek sahibi olmak gibi yanlış bir söylem de var. Kariyer dediğimiz insanın doğumundan itibaren başlayan bütün hayatınızı içine alan geniş bir kavramdır. Toplumda üst düzey statüye sahip olan kişilerin kariyerli olduğuna inanılıyor. Mesela kuaför, bir meslek gurubu onun da bir kariyeri var çünkü doğumundan ölümüne kadar geçirdiği basamaklar zinciri edindiği tecrübe, sahip olduğu deneyimlerin hepsi kariyer kavramının içerisinde yer alıyor. Onun için biz bunu aslında şu andan itibaren daha doğru bir şekilde kullanırsak kendi hayatımızda da başarıya ulaşırız. Mesleğimizde yükselme, mesleğin hiyerarşik basamaklarında yükseğe çıkma o farklı bir şey kariyer bunların hepsini içine alan daha geniş bir kavram. Doğduğumuz andan itibaren sahip olunan bilgi beceri kişisel özellikler ve yetenekleri DNA’mızda yer aldığı bilimsel olarak ortaya konuyor. Kişi doğduğu andan itibaren saç rengi, göz rengi gibi kariyerimiz de zaten farklı bir şekilde başlıyor.”
 
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Doç. Dr. Fatma Ayanoğlu Şişman, “ Kendimize ait tek bir hayatımız var ve bu hayatın içerisinde kariyerimize başlıyoruz. Kariyer aslında sonu olmayan bir şey yani ben iş hayatına başladım başarılı bir meslekteyim, meslek sahibi oldum, işimde yükseldim işte tam en üst düzeye geldim emekli oldum kariyerim bitti. Bu da yanlış kariyer ne zaman biter? Kariyer ancak ölünce biter” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35