banner32

Başakşehirli gençler obeziteye dur diyecek

Başakşehir Kent Konseyi, günümüzün en önemli sağlık problemlerinden olan obeziteye karşı önemli bir çalışmayı hayata geçirdi.

Başakşehirli gençler obeziteye dur diyecek
Başakşehir’deki, tüm liselerde başlatılan “Gençlerde kilo kontrolü, taranması ve önlenmesi” projesi ile günümüzde insan sağlığı için büyük bir tehdit olan obeziteye karşı dur denilmesi hedefleniyor.

Başakşehir Times Haber Merkezi

 
Bu kapsamda başlatılan taramalarda, gençlere beden kitle endeksinin tespiti için ölçümler yapılarak riskli gruplar tespit ediliyor.

Günde en az 10 bin adım atmak gerekiyor
Proje kapsamında Başakşehir genelinde bir ayda toplam 6 bin öğrenciye kilo kontrolü taraması yapıldı. Aralarında risk grubuna giren 330 öğrenciye adımsayarlar teslim edildi. Günde en az 10 bin adım atmaya teşvik edilen gençlere her haftanın sonunda yeniden ölçüm yapılarak, beden kitle indeksleri kontrol altına alınıyor. 

Proje kapsamında kitapçıklar dağıtıldı
Bilim doktoru ve kaliteli yaşam danışmanı Dr. Haluk Saçaklı’nın proje kapsamında hazırladığı kitapçıkla, dünya üzerinde obezitenin dağılımından, yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkat edilmesi gereken kurallara yer veriliyor. Kitapçıkta ayrıca şişmanlıktan korunma yolları ile sağlıklı yaşamla ilgili tüm detaylar konusunda okuyucular bilgilendiriliyor. Sabah, öğle ve akşam uygulayabilecekleri yemek menüsüyle de örnek programı hayata geçirebiliyorlar. 

Obezite çok hızlı yayılıyor
Tüm dünyada obezitenin çok hızlı yayıldığını, bunun ancak doğru beslenme ve egzersizle engellenebileceğini belirten Dr. Haluk Saçaklı, ‘’Gençlik döneminde bu şişmanlığı önleyemediğimizde gelecekte birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalacağız. Okul sürecinde şişmanlıktan kurtulunmadığı takdirde yetişkinlik sürecinde % 40-60 oranında obez kalmaya mahkum olunacak’’ diye konuştu. 

Uygulamanın yapıldığı liselerden biri olan Başakşehir Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Serap Abaka, projenin çok önemli ve teşvik edici olduğunu söyleyerek, ‘’Bu kapsamda okulumuza tespit için formlar gönderildi. Bu tespitleri gerçekleştirdikten sonra gönderilen tartı ve metrelerle öğrencilerimizin kilo boy, bel ve karın ölçümlerini yaptık. Tespitlerimizi listeledikten sonra sonuçlara göre obeziteye yatkınlığı olanlara adım sayarlar dağıtıldı. Haftada bir öğrencilerin tetkikini yapıyoruz. Günde en az 10 bin adım atmalarını sağlıyoruz. Adımsayarlarla birlikte obeziteyle ilgili hazırlanan kitapçıklar da dağıtıldı. Nelerin yapılıp, yapılmaması  gerektiğini detaylıca anlatan çok faydalı bir kitapçık. Zaten okul kantinlerinde de artık gazlı içecekler, patates kızartmaları, fastfood yiyecekler de satılmıyor“ dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35