banner29

Başakşehir'de Gerçek bir Osmanlı Portresi

Başakşehir Çınar Kongre Merkezi tarihin penceresinden, Sultan Abdülhamid Han'ın hayatını gözler önüne serdi. Oyunu, Abdülhamid Han'in 3. kuşak torunu Harun Osmanoğlu ve oğlu Albülhamid Kayıhan Osmanoğlu'da izledi.

Başakşehir'de Gerçek bir Osmanlı Portresi
 Başakşehililerin ilgiyle takip ettikleri 'Eskitilmiş Kılıç' isimli oyunda; II. Abdülhamid'in amcası Abdülaziz'in tahttan indirildikten sonra Osmanlı devletinde yaşananların belirsizliği, Osmanlı üzerinde oynanan oyunlar ve Osmanlı pay-i tahtının 34. hükümdarı II. Abdülhamid Han'ın vatanı için verdiği mücadelesinden kesitler sahnelendi. Oyunu Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Abdulhamit Han’ın 3.kuşak torunu Harun Osmanoğlu ve oğlu Abdulhamit Kayıhan Osmanoğlu ile birlikte çok sayıda vatandaş izledi.

Abdülhamid Han kendisine muhalefet edenlere karşı 'Muhalefet etsinler fakat onurlarını yitirmesinler!' diyerek nasıl bir gönül taşıdığını gösteriyor. Oyunda, Abdulhamit Han’ın kendisine karşı duran hareket ordusuna karşı durabilecek gücü varken 'Kardeş kanı dökülmesin' diye tüm haklarından vazgeçişi anlatıldı.

 

Dönemin En önemli Karakteri, Gerçek Bir Portre

Devletin borçlarını ödeyemez olduğu, Osmanlı'nın kudretli yönetiminin saygınlığını yitirerek her türlü etkiye maruz kaldığı bir dönemde, Balkanlarda ve ülke içinde ayaklanan bir çok unsura karşı itidalle mücadele eden gerçek bir portrenin anlatıldığı oyuna,  Abdülhamid Han'ın 3. kuşak torunu Harun Osmanoğlu'nun oğlu, Albülhamid Kayıhan Osmanoğlu'da  iştirak ederek geceye anlam kattı.

 

Dirayeti ile  Yürekleri Burkan bir Osmanlı

'Elime silah versinler, 70 yaşında da olsam savaşa giderim' diyen Abdülhamid Han tahttan indirildikten sonra, 3 yıl Selanik'te Alatini Köşkü'nde ki ev hapsi dönemini anlatan oyunu izleyenler, Osmanlı'nın son dönemine gözyaşları ile tanık oldular.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35