banner25

Başakşehir 'De Atıklar Para Puana Dönüşüyor

Başakşehir Belediyesi, “Atık Nakit” projesi ile atıkları para puana dönüştürüyor. Başakşehirliler, geri dönüşümden kazandıkları puanları gıdadan teknolojik aletlere kadar birçok ürün alışverişinde kullanabiliyor.

Başakşehir 'De Atıklar Para Puana Dönüşüyor
Başakşehir Belediyesi, Living Lab Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde geliştirilen Atık Nakit Projesi ile Türkiye’de yeni bir uygulamayı devreye soktu. Akıllı telefonlara indirilen aplikasyon sayesinde Başakşehirliler, artık geri dönüşümden topladıkları para puanlarla alışveriş yapabilecek.

Atık işlemleri mobil uygulamada

Atık Nakit kullanıcıları, mobil uygulama üzerinden puanlarını görebilecek, biriken puanlarıyla anlaşmalı mağazalardan alışveriş yapabilecek. Atık Nakit Projesinin kurucu ortaklarından Ömer Faruk Akdağ, Başakşehir Living Lab Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde projenin ilk adımlarını attıklarını belirterek, “Bu proje ile hedefimiz, ev ve işletmelerde oluşan geri dönüştürülebilir atıkları üreten tüketiciler ile bu atıkları toplayan belediyelerin lisanslı toplayıcılarını teşvik hediye sistemiyle bir araya getirmek ve sıfır atık kapsamında ülkemizdeki evsel geri dönüşüm oranlarını maksimum seviyelere çıkarmak. Kaynaklara ve toplayıcılara yönelik mobil uygulamamız ile web kontrol panelleri sayesinde tüm süreçleri dijital ortama aktarıyoruz.” diye konuştu.

“Living Lab AR-GE Merkezinde üretilen bir sistem”

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu da, teknolojik bir yatırım olan Atık Nakit projesiyle ilgili olarak, “Buradaki maksadımız en nihayetinde çöpü ayrıştırmak. Türkiye’de ilk kez Başakşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘Sıfır atık, güzel gelecek’ projesi bu uygulama ile iyice ete kemiğe büründü. Denediğimiz ve başarılar elde ettiğimiz bu projeler inşallah tüm Türkiye’ye rol-model olur.” dedi.

Ne kadar atık o kadar puan

Bir yazılım sistemi kullanıldığını sözlerine ekleyen Başkan Kartoğlu, “Bu sistemle ilk adımda evlerdeki çöpün ayrıştırılması sağlanıyor. Kat görevlilerinin katkısıyla bunlar geri dönüşüm ünitelerine yerleştiriliyor. Sonrasında ise Atık Nakit sistemi devreye giriyor. Burada toplanmış malzemeler gelen ekiple birlikte tartılıyor ve bu tartılmış ürün Atık Nakit sistemine para puan olarak ekleniyor. Buradan da hem site yönetimi hem de uygulamayı yapan görevliler kazanılan para puan ne kadarsa uygulamadan anlaşma yapılan mağazalardan her türlü alışverişini yapabiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Kartoğlu, uygulamaya konulan sistemle geri dönüşümün hızlandığını ve vatandaşlarında bilinçlenerek atıklarını ayrıştırdığını ifade ederek, uygulamanın bu kadar hızlı bir şekilde yayılmasından memnun olduklarını söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35