banner25

Ayvazoğlu; “İstanbul dünyanın merkezidir”

Marmara Belediyeler Birliği’nin bu yıl ilk kez düzenlenen Kitap ve Kültür Fuarı’nda, Başakşehir Belediyesi’nin organize ettiği söyleşide konuk, ünlü edebiyatçı-yazar Beşir Ayvazoğluydu.

Ayvazoğlu; “İstanbul dünyanın merkezidir”

Başakşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen söyleşide Ayvazoğluna Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mahmut Yavuz eşlik etti.

 

Ayvazoğlu sözlerine başlarken İstanbulun öneminden bahsetti

 

“İstanbul sadece Marmaranın değil Türkiye’nin hatta Dünyanımerkezi o kadar stratejik bir yerde. Tabiat itibari ile o kadar zengin bir tarihin üzerine oturan bir şehir ki  İstanbulu konuşmaktan daha güzel ne olabilir diye düşündüm ama İstanbul’un farkında mı İstanbul’da yaşayanlar. Aslında İstanbul’u anlattığınız zaman bütün bir kültürü ve medeniyeti anlatıyorsunuz  dedi.

 

Ünlü edebiyatçı hem coğrafi açıdan hem de kültür bakımından zengin bir şehir olan İstanbul’a gözbebeğimiz gibi bakmamız gerektiğini de belirtti. 

 

Ayvazoğlu,” Asırlar boyunca bütün Türk ve İslam dünyasında üretilen kültür İstanbul’a taşındı. İstanbul’da yoğruldu yeniden Türk ve İslam dünyasına taşındı. Türk ve İslam dünyasının özeti ruhu İstanbul’dur. Bunun için gözümüz gibi korumamız gereken göz bebeğimizdir. İstanbul’u koruyamazsak hiç bir yeri koruyamayız. 

 

Şehrimizde bulunan mezarlıklara bakıldığında her birinin birer sanat eseri gibi yapıldığını söyleyen yazar sözlerine şöyle devam etti: “Sultan Ahmet, Fatih Cami vs. diğer bütün eserleri bir kenara bırakın mezarlıklara bakarak kültür ile ilişkimizin mahiyeti hakkında çok sayıda fikir edinmek mümkündür. Mezarlıklar tapu senedi

gibidir bu coğrafyanın bu toprakların sahibi olduğumuzu belgeleyen yerlerdir. Mezarlıklar hatta Osmanlı mezarlıkları sanat eseri gibidir” dedi.

  

İlgiyle dinlenen söyleşi bitiminde Beşir Ayvazoğlu Başakşehir Belediyesi standında kitaplarını imzaladı.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35