banner32

Asya ve Avrupa üçüncü kez birleşti

Asya ile Avrupa’yı üçüncü kez birleştiren, dünyanın en geniş köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü dünya liderlerinin katıldığı bir törenle açıldı.

Asya ve Avrupa üçüncü kez birleşti
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada 31 Ağustos gecesine kadar köprüden geçişin ücretsiz olacağını açıkladı. Başbakan Yıldırım, "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyon, otobüs ve TIR'lar yarından sonra şehir içine giremeyecek" dedi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı bir törenle açıldı. Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın da katıldığı görkemli açılış dünya liderlerini de bir araya getirdi. Törene; BMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katıldı.

‘Türkiye hedeflerine adım adım ilerliyor’

Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Törene katılan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla tarihi ana tanıklık etti. Sarıyer Garipçe'de düzenlenen törende ilk olarak Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan geldi. Ardından Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti: "Köprünün temelini büyük bir coşkuyla attık. Dalgalarını geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Biz yapacağız dedik ve işte Halep oradaysa arşın burada, yaptık. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün adını siz koydunuz. Boğazın altından bir Marmaray var. İnşallah 20 Aralık'ta da Avrasya Tüneli'nin açılışını yapıyoruz. Açılışını yaptığımız köprüyle denizin üzerinden üçüncü defa kıtaları birleştiriyoruz. Bu köprü hem tekerlekli, hem raylı geçişi sağlaması açısından öncü bir köprü. Bu köprü dünyada birçok yayınlara öncü olacak. Dünya filmleri buralarda çekilecek, bunu göreceksiniz. İnşallah Kanal İstanbul'un da hazırlıklarını bitiriyoruz. Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarını yapıyoruz. Niye kıskanıyorlar bizi, işte bunlardan dolayı. 3. havalimanını da 2018'de açacağız. Üç katlı büyük İstanbul tüneli de var. Ekonomide tüm göstergeler olumlu yönde seyrediyor.

Hemen yakınımızda, 3’ncü havalimanı var. İlk etapta 90 milyon yolcu, 2018’de ilk etabı açacağız. Tamamı bittiği zaman 150 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanımıza kavuşuyoruz.

Şimdi bir de üç katlı büyük İstanbul Tüneli… Diğer alanlarda da projelerimizi programlarımızı hayata geçirmeyi sürdürüyoruz. Türkiye tamamlanan, inşası süren başlanacak projelerle hedeflerine adım adım ilerliyor. Sıkıntılı bir yıl olsa da ekonomi olumlu bir yönde seyrediyor. Dayanışma halinde olacağız, bu badireyi de çok daha başarılı şekilde atlatacağız.

80 milyon tek millet olduk. Türküyle Kürdüyle Lazıyla Çerkeziyle velhasıl 80 milyon tek millet. Bayrağımıza eş asla başka bir bayrak tanımıyoruz. Üç, 780 milyon metrekare tek vatan. Bu vatan içinde operasyona giren bunun bedelini öderler, ödedikleri gibi. Dört, tek devlet. Şimdi pılısını pırtısını toparlayıp gidiyorlar. Ne dedik, inlerine gireceğiz. Girdik mi, girdik.

‘Boğaza yeni bir gerdanlık takıyoruz’

Başbakan Binali Yıldırım ise törende yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

"Bugün İstanbul için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için, demokrasimizin yaşaması için canını veren şehitlerimizin canı şad olsun. Terör örgütünün saldırılarına göğüslerini siper eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diyoruz.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ardından boğaza yeni bir gerdanlık takıyoruz. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, tırlar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecekler ve İstanbul'un trafiği rahatlayacak. Bugün İstanbul'un çok önemli bir eserini hayata geçiriyoruz. Ama daha çok işimiz var."
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptırdığı toplu duanın ardından kurdele kesilerek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden ilk geçişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile konuklar, Cumhurbaşkanlığı otobüsüyle gerçekleştirdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35