banner32

Anlıyorum ama konuşamıyorum

Eğitimci-Yazar Mehmet Salih Uyan Başakşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşi programına katıldı.

Anlıyorum ama konuşamıyorum
Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda Eğitimci-Yazar Mehmet Salih Uyan ‘Anlıyorum ama konuşamıyorum’ başlığı altında ülkemizde yıllardır süre gelen İngilizce öğrenme sevdasını farklı bir açış açısı ile değerlendirdi. “Hayatımızdaki birçok mesele sadece bir soruyla başlar.

Başakşehir Times Haber Merkezi 

Do you speak english? Sen İngilizce konuşuyor musun? demek, biz Türkçe de nasıl soruyoruz bu soruyu? İngilizce biliyor musun? diyoruz genelde. Soru yanlış olduğu zaman cevapta yanlış verilir. Bu sefer ne yapıyoruz anlıyorum ama konuşamıyorum gibi enteresan bir cevap çıkıyor. Halbuki zaten dil bilmek konuşmak demektir. Dili başka türlü bilme şekli yoktur. Anlamak, yazmak, okumak ama konuşamamak muhtemelen bize özgü bir şey.  Cem Yılmazın bir esprisi vardı. Ne kadar İngilizce biliyorsun? Derdimi anlatacak kadar, derdin ne? İngilizce bilmiyorum. Böyle bir durum buradaki paradoksal durumu çok da iyi açıklayan bir şey.”

 

İngilizce öğrenirken öncelikle amacımızın belirlenmesi gerektiğini belirten Uyan, sözlerini şöyle sürdürdü, “Doğu toplumları veya Müslüman toplumlar hep niçin’i önce alır, batı toplumlar biraz daha bilimsel düşünceye meyilli olanlar nasıl’ı temel alır. Tabi ki bizim içinde bulunduğumuz düşünce ve zihniyet gereği bütün işlerimizde öncelikle niyetin hani sonrasına bakıyoruz ama illa yerine göre diyoruz. Aslında yabancı dil öğreniminde de çok farklı bir durum yok. Niçin İngilizce öğreneceğiz sorusunun cevabı net değilse inanın varacağımız yer çok iyi bir yer olmayacaktır.”

 

İngilizce öğrenmede olumsuz örnekler üzerine örnekler de gösteren Salih Uyan program sonunda ‘Anlıyorum ama konuşamıyorum’ kitabını imzaladı. 

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35