banner29

Alev Erkilet'le Ortadoğu’daki İslami hareketler

Başakşehir Belediyesi’nin her hafta düzenlediği kültür söyleşilerinin bu haftaki konuğu sosyolog-yazar Alev Erkilet oldu. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte “Ortadoğu’daki İslami Hareketler ve Modernleşme” konuşuldu.

Alev Erkilet'le Ortadoğu’daki İslami hareketler
“Ayrışmaya değil, birleşmeye ihtiyacımız var”

Programda Ortadoğu’daki İslami hareketler ve modernleşme olgusu hakkında önemli noktalara değinen Erkilet “Ulus devletler yaklaşımından ümmet yaklaşımına tekrar dönmemiz gerekiyor. Ümmet birliğinin sağlanabilmesi için de etnik kimliklerimizi ve mezhepçiliği bırakıp ortak paydalarımız üzerinde bir anlaşmaya varmamız gerekli. Bunu bütün İslamcı düşünürler yapmıştır. Örneğin; Hasan El-Benna. Bunu çok önemsiyorum çünkü bugün geldiğimiz noktada mezhepçilik hızla büyüyor. Yol haritamızı belirlemek için İslamcı düşünürlere kulak vermemiz gerekiyor. Büyük İslam düşünürlerinin de altını çizdiği gibi özellikle bugün ayrışma değil birleşmeye ihtiyacımız var” dedi.
 
“İslami hareketlerde kadın, toplumun yeniden inşası sürecinde aktiftir”

İslami hareketlerde kadının önemine vurgu yapan Alev Erkilet “İslami hareketlerin canlanması ve yükselişe geçmesi ile birlikte toplumdaki her birey, kadını, erkeği, genci ve yaşlısı İslam davasının aktif bir neferi haline gelmiştir. Kadın, geleneksek toplumdaki rolünden çıkmıştır. Müslüman kadını gerçek anlamda harekete geçiren güç asla feminizm olmamıştır. Örneğin; Cezayir bağımsızlığı sürecinde oradaki kadın mücahitlerin pozisyonuna bakalım. Kadınlar bir toplumun inşası sürecinde tarihte önemli bir rol edinmişlerdir. İslami hareketlerin kadına yaklaşımı, kadına muhafazakâr bir rol biçmek değildir. İslami kimliğiyle beraber kadın, dünyanın yeniden inşasında aktif bir konuma gelmiştir” dedi.
 
Program sonrasında konuşan Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir, sosyolog-yazar Alev Erkilet’e teşekkür edip, çiçek takdiminde bulundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35