banner29

Aile içi iletişim için önemli tüyolar BAKMER’de

Aile içi, eşler arası ve tüm aile bireylerini kapsayan iletişim yolları BAKMER’de konuşuldu

Aile içi iletişim için önemli tüyolar BAKMER’de
 Başakşehirli kadınların merakla dinlediği söyleşide toplumun en küçük çekirdeği olan ailenin önemine vurgu yaparak aile içi iletişimin altını çizen Psikolog Rabia Laçin, aile içi iletişim dendiğinde ilk akla gelen kavram eşler arasındaki iletişim konusu üzerinde durdu.

 

Benliğini koruyarak biz olabilmek


Dünyada ne kadar erkek ve kadın varsa bir o kadar evlilikle ilgili tanım vardır diyen Rabia Laçin, “ Bir çok tanıma göre evlilik iki kişinin hiç dönmek istemediği bir yolculuktur. Bazılarına göre bir barıştır, kimine göre ise bir kaçıştır. Hepimizin zihinlerinde evlilikle ilgili farklı tanımlar vardır. Kimine göre bir hayat okulu çünkü çok şey öğrenip öğretiyoruz. Ben olabilmek evlilik içerisinde çok önemli. Çok dominant ya da baskıcı bir şekilde büyümüş kişiler evlilik hayatında kendini daha çok iyi ifade edebileceğine inanır. Benliğini koruyarak biz olabilmek evliliğin en güzel tanımıdır. Peki her evlenen aile olabilir mi? Aile olabilmek evliliğin çok daha üst bir dinamiğidir. Her birey evlenebilir ama her evlenen aile olamaz. Bugün boşanmaların artması ve huzursuzlukların çoğalması aile olamamaktan kaynaklanmaktadır” dedi.

 

Evlilik bir diyalog sanatıdır


Aile içi iletişim toplumdaki aile müessesini korumak adına önemlidir diyerek sözlerine devam eden Psikolog Rabia Laçin,” Evlilik hayatı monologdan değil, diyalogdan ibarettir. Evlilik bir diyalog sanatıdır. Monologda siz her zaman haklısınızdır, yargılarsınız ve istediğiniz sonucu alırsınız. Ancak diyalogda öyle değildir. Her zaman sizin haklılığınız yerine eşiniz ve çocuklarınızın haklılığı da ön plana çıkmaktadır. Böyle olunca haklımı olmak mutlu mu olmak bunu kurcalarız. Birçok konuda mutlu olmak isteriz ama haklı olmuş olmak bizim mutluluğumuzu garantilemez. Haksız olduğumuzda geri adım atmamız bir zafiyet olarak algılanmamalı. Geri adım atmayı aile hayatına verilen bir önem ve fedakarlık olarak değerlendirebiliriz. Aile nesil yetiştiren bir kurumdur. Eşimizle iletişimiz açısından çocuklarımıza da örnek oluyoruz. Bir çocuk hayatı boyunca ailesinde temelde iki şeyi öğrenir. İlki sevginin nasıl ifade edildiği ikincisi ise problemlerin nasıl çözüldüğü. Sevginin ifadesi çoğu zaman istenildiği gibi yansıtılıyor. Çünkü karşı tarafın şımarıp bunu yanlış anlayacağından çekiniyoruz. Problemlerin çözümünde ise her davranışın çocuğa yansıması farklı olacaktır” şeklinde konuştu.

 

Bir çok şeyin zorluğunu kabul edebilirim ama imkansızlığı asla kabul etmem diyen Laçin, kişinin mutlaka kendi farkındalığını arttırması gerekir önerisinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35