banner29

Afyoncu, Osmanlı’nın kuruluşunu anlattı

Tarihçi-Yazar-Akademisyen Erhan Afyoncu, Başakşehir Belediyesi Söyleşi Programlarına katıldı.

Afyoncu, Osmanlı’nın kuruluşunu anlattı
Nisan ayı kültür-sanat söyleşi programlarının ilki olan söyleşide Afyoncu, Osmanlı'nın ilk yıllarını, İmparatorluğa dönüşecek bir beyliğin kurucusu olan Ertuğrul Gazi'nin hayatından kesitlerle anlattı.

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşi programına Erhan Afyoncu, “Osmanlı'nın kuruluşunu anlamak için Türklerin göçüne bakmak gerekiyor. Türkler dünyada en fazla yayılan yayıldıkları coğrafyada yüzden fazla siyasi teşekkür kuran topluluktur. Moğollar ve Türkler uzun yıllar Orta Asya'da mücadele etmiştir. Moğollar ve Türkler kültürel anlamda, yaşayış anlamında birbirlerine çok benzerler. Türkler başta Moğollarla mücadelelerinde üstündüler. Daha sonra Moğollar sayı olarak atmaya başlayınca iki millet otlak kavgasına düştü. Türkler Batıya doğru göç etmeye başladı. Göçebe topluluklar her zaman yerleşik topluluklara üstün gelmiştir. Türkler Anadolu'ya gelmeden önce ilk gittikleri yerler Irak ve Suriye’dir. Suriye ve Irak'ta iklim uygun gelmediği için Anadolu'ya çıkmaya başladılar. Cengizhan’la birlikte ikinci büyük göç dalgası ortaya çıkmıştır. Osmanlılar bu ikinci göç dalgası ile gelen topluluktur. Ertuğrul Gazi ile ilgili bilgiler tarihimizde çok azdır. Ertuğrul Gazi Söğüt, Domaniç bölgesine geliyor. Ertuğrul Gazi'nin fazla savaşçı bir kişiliği yoktur, fakat Anadolu'da ki beyliğin ilk temsilcisidir. Ertuğrul Gazi'nin vefatından sonra en küçük oğlu Osman ittifakla beyliğin başına geçiyor. Osman Gazi bir bir çevredeki kaleleri ele geçirmeye başlıyor. Osmanlılar ilk defa Koyunhisar Savaşı'nda Bizans surları mağlup etmiştir ve hanedanlık unvanını kazanmıştır. Beyliğin altyapısını oluşturmuştur” dedi.

Afyoncu , Anadolu'nun en küçük beyliklerinden birisi olan Osmanlılar nasıl dünyanın en büyük İmparatorluğu haline geldiğini işe şöyle anlattı, “Osmanlının nasıl kurulduğunu anlamak için 14. Yüzyıl Anadolusunun şartlarını iyi bilmemiz gerekir. Moğolların Türkleri Anadolu’ya sürmeleri büyük bir kayıptır ama büyük de bir avantajdır. Hem batıya gitmek hem de daha verimli ve stratejik açıdan daha önemli yerlere gitmeleri açısından önemlidir.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35