banner32

7 bin İzci, Dedelerinin İzinde Yürüdü

Başakşehir Belediyesi izcilerinin de 100 kişi ile katıldığı Çanakkale 57.Alay Milli Bilinç Kampı bu yıl da dolu dolu geçti.

7 bin İzci, Dedelerinin İzinde Yürüdü
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye İzcilik Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen kampta izciler 23 Nisan haftası boyunca Kocadere mevkiinde kamp yaptı, birçok etkinliğe katıldı. 7 bin izcinin katılığı organizasyonda ‘57. Alay Yürüyüşü’nü gerçekleştiren izciler, Çanakkale Kara Savaşları’nda destan yazan dedelerinin yolunda yürüdü.

Kınalı kuzular ‘Dedeciğim Ben Geldim’ dedi

Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki izci gruplarının katıldığı yürüyüş katılımcı sayısı ile de bir rekor kırdı. Başakşehir Belediyesi izcileri de 5 gün süren kampa, 100 kişilik izci grubuyla katıldı.

Kamp süresince Kocadere köyü, Bigalı köyü, Conk Bayırı ve şehitlikleri ziyaret eden izciler kampın 4. günü 57. Alaydaki şehit dedeleri gibi şafak vaktiyle uyanıp, sabah namazı kıldı. İzciler daha sonra dedeleri gibi hamur kızartması ve kırık buğday çorbasıyla kahvaltı yaptı.

Saçlarına kına yakılan izciler, yeleklerini ve enveriye kabalağı şapkalarını giyerek mehter eşliğinde 57. Alay Yürüyüşü’ne başladılar. 24 km’lik yürüyüş Conk Bayırı’nda bulunan 57. Alay Şehitliği’nde son buldu. ‘Dedeceğim Ben Geldim’ sloganıyla 57. Alay Yürüyüşünü gerçekleştiren izciler, Çanakkale cephesinin Yarbayı Mustafa Kemal’in, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca 57’nci Alayı Conkbayırı’na göndermesiyle başlayan ve tarihe, "Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözleriyle kazınan o günü, 98 yıl sonra yad etti.

Dedelerinin yattığı siperde uyudular


Program dahilinde, 24 Nisan günü her ilden ve her izci kulüplerini temsilen kız ve erkek izciler 57.Alayın şehit düştüğü siperlerde bir gece dedeleriyle koyun koyuna yattılar. Cevdet Kılıçlar Bilgievi izcilerimizden Kübra Sağır ve Fırat Botan Yaliç Başakşehirli izcileri temsilen siperlerde uyudu.

‘Çanakkale'nin, şehadet şerbetini içenlerin yattığı yerdir’


Yürüyüş için düzenlenen törende izcilere hitaben konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Bakanı Suat Kılıç, Çanakkale'nin, şehadet şerbetini içenlerin yattığı yer olduğunu söyledi. Çanakkale'ye, "kahraman ecdadın ayak izine yüz sürmek, ölüme koştuklarını bile bile yürüdükleri şehadet istikametini takip etmek" amacıyla geldiklerini dile getiren Bakan Kılıç ‘Hatıralarla adımlarımızı attık. Attığımız her adımda, yüz binlercesi Çanakkale'nin toprağıyla buluşan şühedayı rahmet, minnet ve şükranla yad ettik. Yeryüzünde Türk Ordusundan başka hiçbir ordu yoktur ki adı Peygamber Ocağı olsun. Yeryüzünde bizim ordumuzdan başka hiçbir ordu yoktur ki en yüksek rütbeli komutanından en alt rütbedeki personeline kadar her bir ferdinin adı Mehmetçik olsun." dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35