banner25

"16. Avrasya Ekonomi Zirvesi” Başladı

16.Avrasya Ekonomi Zirvesi Avrasya Ülkelerinin Cumhurbaşkanlığı, prenslikler nezdinde temsil edildiği geniş ve üst düzey katılımla başladı.

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın da “Savunma Sanayi ve Güvenlik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim ortak Oturumu”nda bir sunum gerçekleştirdiği Zirveye, Türkiye’yi temsilen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu katıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek yaptığı açılış konuşmasında “Avrasya son yirmi yılda çok gelişmiştir. Geçmişteki çatışmalardan, fikir ayrılıklarından gerekli dersler alarak, krizleri fırsata çevirmeliyiz” dedi.

Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen geniş katılımlı 16.Avrasya Ekonomi Zirvesi; Ekonomi, Enerji, Sağık ve Eğitim, Kültür ve Ekolojik Diyalog, Modernleşme ve Kadın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim, Savunma Sanayi ve Güvenlik başlıkları altında ki eş zamanlı oturumlarla gerçekleşti. Zirvenin ana gündemini de oluşturan “Tek kutuplu Dünya mı, Çok Kutuplu Dünya mı? Oturumu ise ikinci gün; Arnavutluk, Mekodonya, Moldova, Bulgaristan, Estonya, Kırgızistan, Mogolistan, Moldova, Slovanya Cumhurbaşkanlarının katılımı ile gerçekleşecek.

Türkiye İMF’ye borç verir duruma gelmiştir


16.Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin ilk gününe katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu Türkiye ekonomisinin gelişimini anlattı. Prof. Dr. Eroğlu “ Bu ülkede enflasyon %33’lerdeydi, paramızın yanında altı sıfır vardı. Allah’a şükür, Enflasyon tek rakamlara indi. İMF’ye borç verir duruma geldik. İMF bizden 5 milyon dolar borç talep etti. Türkiye’yi 2023 yılında dünya ekonomisi sıralamasında 10. Sıraya çıkartmayı hedefliyoruz. Merkez bankamızın kasası dolu, iç borçlanmamız hemen hemen bitti, yatırımlarımız dolu dizgin devam ediyor. Çarpık kentleşme konusunda tüm dünyaya örnek olacak bir kentsel dönüşüme başladık Ülkemizde ki bu güzel tablo siyasi istikrar ve ekip ruhuyla hayat buldu” dedi.

Prof. Dr. Eroğlu bakanlığı bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler aktardı “ Tüm ülkemizin ağaçlandırılması için büyük çalışmalar yapıyoruz. Ülkemiz orman alanlarını 900 bin hektar yaptık. 700 bin fide yetiştirme hedefimiz var. Tüm dünya ülkelerinin ağaçlandırılması ve erozyonla mücadelesinde yardıma hazırız” dedi.

Türkiye’nin gelişiminden ortak coğrafya da yararlanacaktır

39 Bakan ve 58 ülkenin temsilcileri ile gerçekleşen Zirveye katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise yaptığı konuşmada “Avrasya çok savaşlar, acılar görmüştür. Bu bölge şimdilerde dil, din bağlarını yeniden keşfediyor. Barışa, istikrara odaklandığımızda Avrasya büyük bir zenginlik kaynağıdır. Geçmişteki çatışmalarımızdan dersler çıkartmamız lazım. Bu bölgenin yöneticileri, vatandaşları işbirliğine hazırdır. Türkiye’ uluslararası alanda yükselen dinamik ekonomisi ile görüşleri dinlenen bir ülkedir. Türkiye bölgede ki krizlerin aşılmasında da aktif rol oynamaktadır. Ülkemizde ki gelişime dair faaliyetler ortak coğrafyamıza da yarar sağlayacaktır. 16.düzenlenen sempozyum siyasi-ekonomik konularda katılımcılarına büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.

Fiber’den Bulut’a
Katılımcı ülkeler arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla gerçekleşen 16.Avrasya Ekonomi Zirvesi Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın da sunum yaptığı “Bilgi Teknolojileri ve İletişim, Savunma Sanayi ve Güvenlik” ortak oturumu ile devam etti. Oturumun açılış konuşmalarını Azerbeycan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Prof. Dr. Ali Abbasov, Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar ve HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç yaptı.

Oturuma ayrıca, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, Milletvekili Menderes Türel, Slovenya İstihbarat Teşkilatı Başkanı Dr. Damir Crenec, Naya Tel İletişim CEO’su Rashid Khan, AVEA Teknolojiden Sorumlu Gen. Müd. Yrd. Barbaros Özdemir, Türk Telecom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy katıldı.

Hedefimiz, ICT endeksinde, Dünyanın ilk 10’u arasına girmektir


Ortak oturumun ilk başlığı olan “Fiber’den Bulut’a” panelinde katılımcılara hitaben konuşan Başkan Uysal “İlçe nüfusumuzun ‘80’lik kısmı yeni yapılanacak alanlardan oluşmaktadır. Vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmek için bilişim teknolojilerini kullanmak zorundayız. İlçemiz Türkiye’de ENoLL tarafından Living Lab sertifikası alan ilk belediyedir. ICT teknolojilerini kullanarak vatandaşımıza en son teknolojiyi ulaştırmaya çalışıyoruz. 100 bin konutumuza 1Gb’lik internet erişimi sağladık. Hedefimiz alt yapımızı tamamladıktan sonra ICT endeksinde Başakşehir’i dünyanın ilk 10’u içersine sokmaktır. Living Lab kapsamında pek çok proje yürütüyoruz. Mobil Sağlık istasyonları çalışmamız tamamlanınca vatandaşımız, sağlık kuruluşuna gitmeden evinden 18 farklı tahlil yaptırabilecek. Belediyemize ulaşmak isteyenler internet üzerinden bağlanabilecekler, başkanları ile görüşebilecekler. İlçemizde kurduğumuz “Mobese sistemi” ile Emniyetimize güvenlik desteği sağlıyoruz. İlçemizde uyguladığımız Destek kart ile vatandaşımıza gıda ve giyim yardımları yapıyoruz. Yeni yapılacak binalarımıza fiber alt yapı şartı getiriyoruz. Böylelikle Akıllı evler üzerinde çalışma yapacak firmalara alt yapı da sağlanmış olacak. Yaşam laboratuarımız ise sağlık gibi pek çok farklı alandaki yeniliklere, çalışmalara ve girişimcilere ev sahipliği yapacak” dedi.
“Bilgi Teknolojileri ve İle
tişim, Savunma Sanayi ve Güvenlik” ortak oturumu; “Fiber’den Bulut’a, Uzay ve Uydudan Bölgesel İşbirliği, Acil Durum ve Kamu Güvenliği Haberleşmesi başlıkları ile düzenlenen panellerle son buldu.

Zirve Ormanı oluşturulacak


WOW Hotel’de iki gün de gerçekleşecek Zirve, Tek kutuplu Dünya mı, Çok kutuplu Dünya mı sorularına yanıt arandığı Zirve’ye bu sene Avrasya Ülkeleri dışında Afrika ve Latin devletleri de üst düzey katılım gerçekleştirdi.

Konuşmacılara, T.C. Orman ve Su İşleri tarafından Zirvesi için oluşturulacak olan “Zirve Ormanı”nın sertifikaları verildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35