banner29

Erdoğan Süryani Kilisesinin Temelini Attı

İİstanbul'da 175 yıl önce Sultanabdulmecit döneminde izin verilip yapılan Tarlabaşında k tek Süryani kilisesine 175 yıl sonra Bakırköy Yeşilköy’de Mor Efrem Kilisesi kardeş geldi.Bunun yapılma izni de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi.

Erdoğan Süryani Kilisesinin Temelini Attı
Kilisenin yapılması için ciddi çaba gösteren Süryani Din Adamı Yusuf Çetin Türkiye Süryanileri olarak ilk kez bir cumhurbaşkanı temel atma töreninde aramızda dedi…

Mor Efrem Kadim Süyani Ortodoks Kilisesinin yapımı için büyük çabalar sarfe eden Süryani din adamı Yusuf Çetin yaptığı konuşmada “ilk Süryani kilisesi 1844’de yani 175 yıl önce Osmanlı Sultanı Abdulmecit’in izni ile Taksim Tarlabaşında yapılmıştı. Ardan geçen 175 yıldan sonra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşlanı Sayın Recap Tayyip Erdoğan’ın gayret ve destekleri ile 2010 yılında başladığımız İstanbul’daki 2.Kilisemizi yapma sürecmizi bugün atacağımız temel atma töreni ile başlatıyoruz dedi.

İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner

Tören’e katılan İBB Başkanı İmamoğlu’na söz hakkı verilmedi…

Kilisenin yapımı için ciddi çabalar sarf eden İstanbul Büyük Şehir Belediyesi olmasına rağmen İmamoğlu’na söz hakkı verilmemesi ve Edoğan orada iken adının dahi anons edilmemesi gözden kaçmadı. Erdoğan temel atma yerine giderken sunucunun İBB Başkanı İmamoğlu’nun adını söylemesi dikkatlerden kaçmadı.

Erdoğan Kilisenin temel atma töreninde neler söyledi ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Farklı söylemlerle ortaya çıkmış olsalar da tüm terör örgütlerinin ve onları birer maşa olarak kullanan güçlerin asıl hedefi ortak vatanımızdır. Bu saldırıları boşa çıkarmanın yolu farklılıklarımızı en önemli zenginliğimiz görerek, 82 milyon olarak tek yürek, tek bilek halinde hareket etmemizden geçiyor." dedi.

Yeşilköy'deki İstanbul Süryani Kadim Vakfı Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi temel atma törenindeki konuşmasında, kilisenin Süryani cemaatine ve İstanbul'a kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.

Kadim evlatları olan Süryani toplumunun diğer tüm meseleleri gibi ibadet ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin görevidir." ifadesini kullanan Erdoğan, yaklaşık 10 yıl önce Mor Filüksinos Yusuf Çetin'in talebiyle kiliseyle ilgili sürecin başlatıldığını anımsattı. Erdoğan, kilise için seçilen yerin tarihi özelliklerinin tespiti ve diğer işlemlerinin tamamlanmasıyla fiilen inşa aşamasına gelindiğini söyledi.

"TÜRKİYE'YE SEVGİSİ, SADAKATİ, KATKISI OLAN HERKES ÜLKEMİZİN BİRİNCİ SINIF VATANDAŞLARIDIR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu coğrafyayı yaklaşık bin yıldır, İstanbul'u da 566 yıldır yöneten bir milletiz. Bu uzun tarih boyunca coğrafyamız hep dini, etnik, kültürel çeşitliliğin, çok renkliliğin, en önemlisi de insanlık vicdanının merkezi olmuştur. İspanya'dan Kafkasya'ya, Doğu Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya kadar her yerden bu topraklara gelen tüm mazlumlar, tüm mağdurlar için kapılarımız da kalbimiz de sonuna kadar açık olmuştur.

Son olarak Suriye ve Irak'tan gelen ve içlerinde Arap, Kürt, Türkmen ve bu Müslüman kardeşlerimizin yanında Süryanilerin, Ezidilerin ve diğer inanç gruplarına mensup insanların da bulunduğu 4 milyona yakın insanı şu anda biz ülkemizde misafir ediyoruz.

Son 150 yıldır yaşanan acıların, pek çok sıkıntıya ve tahribata yol açmasına rağmen birlikte yaşama iradesinde en küçük bir sarsılmaya izin verilmediğini belirten Erdoğan, "Türkiye'ye sevgisi, sadakati, katkısı olan herkes bizim nazarımızda ülkemizin birinci sınıf vatandaşlarıdır." dedi.

"Zira yaratılanı yaradandan ötürü sevme anlayışı medeniyetimizin gereğidir. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine ne kadar yaklaşırsak hepimiz de o derece kendimizi güvende ve huzurlu hissedeceğiz.

Hepimiz de ortaya çıkan refahı paylaşacağız. Üzerinde Allah'ın izniyle daha binlerce yıl boyunca beraberce yaşayacağımızın bu toprakların zenginliği ve bereketi hepimize yeter.

Önemli olan birliğimize, beraberliğimize, dayanışmamıza, ortak hedefler etrafında kenetlenme azmimize sahip çıkmamızdır. Bunu başardığımızda inşallah üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir meselemiz yoktur.

Doğrusu böyle anlamlı bir yaz gününde bu temel atma töreninde bu duygularla Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin Süryani cemaatine, İstanbul'a kazandırılmasında emeği geçenleri özellikle tebrik ediyorum.

Tabii ki buraya katkısı olacak tüm cemaat mensuplarını veya cemaat dışından olan tüm dostlarımızı da özellikle kutluyorum."

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35