banner29

“İslam hoşgörü medeniyetidir”

Başakşehir Belediyesi Aralık Ayı Kültür Sanat Söyleşilerine katılan Kültür Tarihçisi Prof. Dr. Sadettin Ökten “İslam evrensel bir dindir. Evrensel olduğu için inanmayanı da hoşgörüyle karşılar. Çünkü inanmayanı da inananın Allah’ı yaratmıştır” dedi.

“İslam hoşgörü medeniyetidir”
Başakşehir Kültür Merkezin’de Yusuf Özkan Özburun’un moderatörlüğünde İslam ve Osmanlı tarihini,şehirler ve medeniyet eksenli analizleriyle ele alan Prof. Dr. Sadettin Ökten’in söyleşi programı büyük ilgi gördü.

Medeniyet bir lütuftur

Soru cevap şeklinde gerçekleşen söyleşi programında sosyolog Yusuf Özkan Özburun’un sorularını yanıtlayan Ökten, Medeniyetin hayatın her alanındaki insanın temel davası olması gerektiğini vurgulayarak” Medeniyet ulvi ve dini kaygıları olan herkesin uğraşması gereken bir yolculuktur. Türkiye çeşitli sebeplerle uzun yıllar etrafını demir perdeyle örttü ve dünyadan uzaklaştı. Ve insanlarımız maalesef medeniyeti üst sınıflara ait bir lütuf olarak gördü” dedi.

İslam bir değerler sistemidir

İslam medeniyetinin tasavvurunda çok güçlü değerler sisteminin olduğunu belirten Ökten, bu değerleri sıralarken” İslam medeniyet tasavvurunda birinci önerme La İlahe İllallah’tır. Yani Allah’tan başka ilah yoktur. Diğer önermeler Hz Muhammed’in onun kulu ve elçisi olduğunu ve Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın kitabı olduğunun bilincine varmaktır. Bu bilinci kavramış bir anlayış güçlü medeniyetler kurar” dedi.

Müslümanlar yaşadıkları yerde güven ve sulh atlası oluşturdular

İslam’ın hem bir din hem de bir medeniyet olduğunu ve bu medeniyetin yüzyıllardan bu güne ulaşmasını sağlayan en önemli etkenin hoşgörü olduğunu belirten Prof Dr. Sadettin Ökten” bugün Müslümanların çoğunlukta olduğu yerlere baktığımızda içlerinde her milletten insan olduğunu görüyoruz. Bunların içinde ateistler de dahil. İslam Kimin nerede ve nasıl hidayete ereceğine Allah’ın karar verdiğini bildiği için farklılıklara hoşgörülü davranır. Yaşadıkları yerlerde sulh ve güven atlası oluştururlar. Buda İslam’ın medeniyet anlayışının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner35